Jump to content

tazbinsko srodstvo br.2


Scarlett

Preporučene objave

1981.godine mi umire stric.ima jednog rođenog brata (mog tatu) i rođenu sestru,i još jednog polubrata (isti otac,ali druga majka)

roditelji,moji djed i baka više nisu živi te 1981.godine.stric nema iza sebe nema brak,ni djecu.brat,sestra i polubrat su svi živi.

1957.godine polubrat (djedov sin iz 1. braka se odriče nasljedstva)iza oca.moja baka,a njegova pomajka umire 1968.godine.

nitko od braće,ni moj tata,ni teta,ni taj polubrat ne pokreću ostavinsku iza pokojnog strica.pretpostavljam da bi u to vrijeme i polubrat bio pozvan na ostavinsku raspravu,jer su imali zajedničkog oca,i bez obzira što se 1957. godina odrekao nasljedstva iza zajedničkog oca.

nakon toga umire polubrat 1983. godine,moj tata ,rođeni brat 1990.godine,teta umire 2009.godine

 

2010. godine se vodi ostavinska iza pokojne tete,suprug joj umire 2005. godine, ,djece nemaju,a braća i polubrat su mrtvi,i roditelji.

 

kao tetine nasljednike sud sada poziva nečake,mene,dijete iza pokojnog tate ,i nečake od polubrata.

 

ostavinska za tetu je bila 15. veljače o.g.,ali nečaci od polubrata dižu smrtni list od pokojnog strica,jer smatraju da imaju pravo i na njegov dio.i očekujem i poziv za tu ostavinsku.rješenje od tetine ostavinske nisam dobila.

 

da li će se zalediti/poništiti ostavinska iza tete,i rješavati stric koji je umro 1981.,u vrijeme dok su braća bila živa,ili ćemo najprije dobiti rješenje o nasljeđivanju iza tete,a onda rješavati strica ?osim tetine bračne stečevine,radi se o otprilike o istoj masi zemlje kao i 1981. godine kada je umro stric. zaključili smo u tazbinskom srodstvu da ja imam 3/4 u tetinom dijelu,polunečaci 1/4.,ali nisam spominjala strica umrlog 1981.,iz razloga da ne napravim zbrku.

 

obzirom da je stric umro 1981.,koliko dobivam ja od tetinog i stričevog dijela?po pok. ocu imam 1/3 u suvlasništvu već sada,obzirom da mi taj pokojni polubrat i njegova dijeca,čiji se otac odrekao 1957. godine nisu u gruntovnici,a koliko dobivaju dobivaju polunečaci koji se pozivaju na krvno srodstvo sa tetom i stricem.njihov pokojni otac ,pokojna teta, pokojni stric i moj pokojni otac ,su bili braća po ocu,ali ne i majci. taj polubrat je djedovo dijete iz 1.braka.moj pokojni otac je bio rođeni brat teti koja je umrla 2009,i stricu koji je umro 1981.

 

obzirom da se sada vode,ili će se u kratkom vremenu voditi 2 ostavinske,iza tete,i strica,KOJI JE MOJ UDIO U STRIČEVOM I TETINOM DIJELU,a koji je UDIO POLUNEČAKA?

zahvaljujem na odgovoru,1. puta sam pitala za tetu,nisam pitala i za strica,da ne napravim zbrku,sa dvije ostavinske,ali ispala je veća zbrka nego da sam pitala odmah.da li su to 2/3 trećine moje,ili 3/4 po teti i stricu ili neki drugi udio?hvala na odgovoru u strpljenju. :palac::misli::place::-D:vrti::-?.ne znam jednostavije objasniti komlicirano :place:taspinka linija,ili tazbinsko srodstvo se u zakonu o naljeđivanju koliko sam uspijela vidjeti,ne spominje.na netu je malo podataka o tome,a bila sam u prilici i gledati dva pravnika koji gledaju u knjigu o tome.izgleda da smo na žalost prepušteni najviše sami sebi,našu ostavinu možemo dati u ruke dobrom,ili lošem odvjetniku,a zdravlje dobrom,ili gorem doktoru,a bez novaca ne možemo BAŠ NIŠ.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

savjeti koje sam dobila do sada,prije foruma,jesu da ih pripada 1/3 po polustricu i poluteti,znači kao i mene,ali moj tata se nije odrekao 1957. godine,pa po njemu imam pravo na 1/3,a ovo ostalo pola meni,pola njima,bez obzira šta nam je djed

 

isti,a bake različite.u konačnici,nakon oba dvije ostavinske,iza pokojne tete i strica,2/3 meni,a 1/3 trećina njima.i da se ne žalim jer su sudovi i odvjetnici skupi,a to znam i sama,ali ako se već i žalim da barem znam na šta se žalim.ovo mi izgleda nepravedno.i da ih nisam navela kod podizanja smrtnog lista,sumnjam da bi ih sud zvao,ja ih nasljednicima nisam smatrala,a i oni su bili iznenađeni pozivom.njima je taj dan bio rođendan,meni je 05.03.za cca 20-ak minuta. :place:,nasljedno pravo mi ne pomaže puno u ovom slučaju,niti razumijem razlomke u ostavini.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

3) U svim slučajevima ostaviteljeva braća i sestre samo po ocu nasljeđuju na jednake dijelove očev dio ostavine, braća i sestre samo po majci nasljeđuju na jednake dijelove majčin dio, a braća i sestre nasljeđuju na jednake dijelove s braćom i sestrama po ocu očev dio, a s braćom i sestrama po majci majčin dio.

 

prosvjetlite me ,molim,pročitajte tazbinsko srodstvo,i ovu nadopunu,hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

3) U svim slučajevima ostaviteljeva braća i sestre samo po ocu nasljeđuju na jednake dijelove očev dio ostavine, braća i sestre samo po majci nasljeđuju na jednake dijelove majčin dio, a braća i sestre nasljeđuju na jednake dijelove s braćom i sestrama po ocu očev dio, a s braćom i sestrama po majci majčin prosvjetlite me molim vas,vezano na tazbinsko srodstvo

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija