Jump to content

bolovanje, suspenzija, otkaz


otacsin

Preporučene objave

Trenutno se nalazim na bolovanju (F.32) zbog psihičkih promblema, a do 04.03. sam bio na bolovanju zbog dijabetesa, liječeni sam alkoholičar koji apstinira, a zbog grube povrede radne discipline sam 26. 02. suspendiran, odnosno privremeno udaljen sa radnog mjesta do početka disciplinskog postupka. Zanima me da li se dok sam na trenutnom bolovanju protiv mene može voditi disciplinksi postupak, posebice u slučaju da ga nisma sposoban adekvatno pratiti, te da li mi se za vrijeme dok sam na bolovanju/liječenju može uručiti otkaz. Također me zanima kakva su mi u slučaju otkaza prava na Zavodu za zapošljavanje, te da li u slučaja ostanka bez posla pripada pravo na dječji doplatak ili neki drugi vid socijalne pomoći, obzirom da imam dvoje djece koji studiraju, odnosno idu u srednju školu, a suprugina plaća ne pokriva niti osnovne potrebe četveročlanog kućanstva?

Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U vašem slučaju poslodavac ima namjeru otkazati vam ugovor o radu izvanrednim otkazom radi vašeg skrivljenog ponašanja i on je prema svojoj obvezi poštivanja roka od 15 dana od saznanja za činjenicu na kojoj se temelji izvanredni otkaz ,pokrenuo postupak otkazivanja ugovora o radu te protiv vas vodi disciplinski postupak (paće vas je i suspendirao pa to otkalnja mogućnost redovitog otkazivanja ugovora).On će u tom postupku pokušati dokazati da su razlozi za otkativanje ugovora o radu ovim otkazom opravdani, te če ih morati podastrijeti u Odluci o otkazu. On će Vas u toj situaciji shodno svojoj obvezi iz čl.111 ZOR-a pozvati da iznesete svoju obranu.Sama činjenica da vas je pozvao da iznesete obranu,bez obzira da li se ili se niste odazvali , dostatna je da se smatra kako je poslodavac ispunio svoju obvezu.

S obzirom da se ugovor ne može otkazati (prema čl.74.ZOR.-a) samo u slučajevima u kojime je privremena nesposobnost za rad uzrokovana povredom na radu ili profesionalnom bolešću,poslodavca ništa ne prijeći da vam urući izvanredni otkaz ugovora o radu po okončanju disciplinskog postupka jer vaša privremena nesposobnost nije tako opisana.

Nepotpisivanjem primitka otkaza ne možete izbjeći nastupanje

pravnih posljedica otkaza jer poslodavac može uvijek dokazati da vam je otkaz uručen.Sa danom uručenja nastupaju i posljedice ovakovog otkazivanja ugovora o radu.

Posljedice izvanrednog otkazivanja ugovora o radu su prestanak ugovora o radu kod tog poslodavca te nemogućnost ostvarivanja prava na otpremninu kao ni naknade sa zavoda za zapošljavanje.

Na odluku o otkazu vi se možete "žaliti" zahtjevom za zaštitu prava,prvo poslodavcu a u knočnici i podnjeti tužbu sudu ukoliko smatrate da su neka vaša prava povrijeđena. No za takvo što ja vam preporućam savjetovanje sa odvjetnikom.

Za prava koja ćete imati nakon ovog otkazivanja ne mogu vam reći ,jer ne znam. Bilo bi dobro da se savjetujete sa socijalnom službom a i na Zavodu za zapošljavanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija