Jump to content

Odšteta za ozljedu na radu


anonimno

Preporučene objave

Sestra mi je zaposlena u jednom trgovačkom centru, kao trgovac (SSS). Prije 2,5 god. poslana je u skladište po kuć. aparat. Radnik u skladištu ju je podigao viljuškarom do palete na visini od 4m, radnik tada nije bio stručno osposobljen za upravljanje tim vozilom, niti je na vozilu bila postavljena zaštitna košara. Pala je prilikom zapinjanja palete na viljuškaru na kojoj je stajala za paletu na već navedenoj visini. Pukom srećom je zadobila samo mnoge modrice i ogrebotine te prijelom kosti pete i stopala. Niti firma ni liječnici nisu izvjestili nadležnu inspekcijsku službu kako smo poslije saznali. Nije dobila nikakvu odštetu. Bila je na bolovanju 6mj. Prošla je terapije, ali još uvijek ima poslijedice zbog kojih šepa na tu nogu, te osječa velike bolove nakon duljeg stajanja, iako bi po stručnoj spremi mogla biti prebačena na lakši posao ni to joj nije omogučeno. Zanima me koja su joj prava, te što sve može poduzeti. U istoj trgovini koja je dio većeg lanca, je bilo više sličnih nezgoda s prijelomima, te je jedan zaposlenik skoro poginuo (puknuče slezene, prijelomi, ozlijeda oka i teška ozlijeda glave, bio je u komi tjedan dana, s trajnim posljedicama).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poslodavac je bio dužan prijaviti ozljedu na radu nadležnom područnom uredu HZZO na propisanom obrascu, HZZO po primitku obrađuje predmetnu ozljedu i dostavlja nadležnim službama primjerak istog. Ukoliko se radi o teškim tjelesnim ozljedama ili o smrti zaposlenika tada poslodavac direktno obaviještava nadležnog inspektora rada + ovo gore navedeno. Za slučaj ozljede na radu zaposlenik ima pravo u slučaju bolovanja pravo na nadoknadu istog u 100% iznosu. Poslodavac objektivno odgovara za nadoknadu štete nastalu u takvim slučajevima direktno. Od tog rizika može se ali i ne mora osigurati. Dakle:

 

1) provjeri u nadležnom uredu HZZO da li je na propisan način prijavljena ozljeda na radu, ako nije odi u pravnu službu iste, odnosno u prijamni ured i podnesi zahtjev za donošenjem rješenja i priznavanjem odnosnog prava, priloži svu dokumentaciju koju posjeduješ,, provjeri u kojoj je osnovici i pod kojom dijagnozom obrađeno i realizirano bolovanje

 

2) po potrebi obavijesti nadležnog inspektora rada o svemu navedenom, u pismenom obliku

 

3) podnesi odštetni zahtjev poslodavcu za nadoknadu štete

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

slicna situacija samo sto sam ja radiop u firmi koja me uposlila na odredeno vrijeme. Kada sam slomio nogu i otisao u bolnicu rekli su mi da ne kazem da sam zadobio ozljedu na radu, tako da ona nije evidentirana.

Radi se o maloj firmi sa dva zaposlena.

Nakon izlaska iz bolnice nije mi produzen ugovor o radu. Imam li kakav prava

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija