Jump to content

otpisana potraživanja


anri

Preporučene objave

Radi se o potraživanjima koja nisu utužena, a datiraju iz 2006.( u toj godini priznat prihod ) pa prema tome prošlo je 3 godine otkako postoje, što znači da je nastupila zastara.Zanima me ako ih u ovoj godini otpišemo kakav je porezni tretman? Da li ona idu na trošak otpisanih potraživanja ali se i povećava osnovica na dobit? U biti zanima me koja je razlika između potraživanja koje je utuženo sudskim putem i onog koji je zastario, ali nikad nije pokrenut sud prema tom kupcu?

Nadalje, ako je potraživanje po kupcu manje od 5000,00kn i što s onim koji je recimo 5010,00 kn?

Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Otpis zastarjelih potraživanja povećava osnovicu poreza na dobit na Rb.20 PD obrasca ukoliko je pojedinačni račun veći od 5000,00 kn ili je kupac fizička osoba.

 

Ako je potraživanje utuženo ( ili prijavljeno u stečajnu masu) PRIJE zastare, onda nema povećanja osnovice kroz PD obrazac.

 

Račun od 5010,00 kn može se porezno priznato otpisati ako mu je dospjeće prije 01.09.2009,a nije zastario, te ako nije naplaćen 15 dana prije podnošenja porezne prijave. U u slijedećim razdoblima ( prije nastanka zastare) treba ga naplatiti, utužiti ili prijaviti u stečajnu masu inače će postati porezno nepriznato potraživanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija