Jump to content

čl.133 "protiv" čl.107 stavka 1 novog zor_a


npt

Preporučene objave

Na osnovu kojih činjenica i tko odlučuje kad se radi o prijenosu djelatnosti ili dijela djelatnosti na drugog poslodavca(čl. 133 novog ZOR),a kad je riječ o organizacijskoj promjeni unutar poduzeća koja otvara mogućnost poslovno uvjetovanog otkaza (čl.107/st.1 novog ZOR) ????

Da li je to prepušteno na slobodnoj volji i interpretaciji poslodavca?

Što se točno smatra a što ne smatra organizacijskim razlozima koju se mogu navesti kao osnova otkazivanja ugovora o radu.

 

Ukratko;

 

-radim 7 god (Ugovor na neodređeno vrijeme) kod poslodavca A. Moj posao je obavljanje djelatnosti XY.

Poslodavac A odlučuje povjeriti obavljanje djelatnost XY za svoje potrebe društvu B.

 

Sadašnji poslodavac mi nudi Sporazumni prekid radnog odnosa u kojem kao razlog prekida navodi; organizacijske promjene koje su nastupile povjeravanjem djelatnosti društvu B a zbog kojih više ne postoji potreba za mojim radom.

 

Poslodavac A niti spominje otpremninu navodeći kao razlog Ugovor koji su međusobno sklopili i potpisali A i B (taj potpisani Ugovor dobila sam na uvid) a po kojem bi me nakon prekida radnog odnosa kod poslodavca A, društvo B odmah sutradan zaposlilo s Ugovorom na neodređeno vrijeme.

 

Društvo B nudi mi na potpis Ugovor o radu na neodređeno vrijeme, plaća ista, uvjeti posla sve isto kao kod poslodavcaA, međutim B ne želi - jer se logično pozivaju na Sporazumni PREKID (a ne prijenos) radnog odnosa - priznati moja stečena radna prava kod Poslodavca A....i tako..tražim dobrog odvjetnika (ne shvatiti kao oglas).

Kako obično (iz primjera sudske prakse)završavaju presude kad se takvi i slični slučajevi nađu na sudu?

 

Unaprijed :hvala:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

npt,

ja osobno ne vidim način kako bi poslodavacB,mogao izbjeći preuzeti obveze iz vašeg ugovora o radu,odnosno obvezu vaše stečeno pravo po stažu kod poslodavca A, u slučaju da jednog dana dođe do situacije redovitog otkazivanja ugovora o radu kod poslodavca B. Smatram da bi takav ugovor između poslodavaca A i B bio ništetan jer nisu ispunjene sve odredbe čl.133. u cijelosti. Dakle po meni poslodavac B nema mogućnost da ne prizna Vaša stečena prava kod poslodavca A.

Obvezu isplate otpremnine poslodavac A zapravo ni nema jer je otpremnina u suštini Zakonska odredba koja štiti radnika u socijalnom smislu dok ne nađe novi posao,a pošto posao niste izgubili,nego je on pravnim poslom prenesen sa jednog na drugog poslodavca, onda nema ni prava na otpremninu kod poslodavca A. Zbog gornjeg nema ni potrebe da poslodavac A "spominje" otpremninu u sporazumu koji nikako nemože biti sporazum o tome da se vi odrićete svog prava zbrajanja staža kod poslodavca A sa onim koji ćete ostvarivati kod poslodavca B. U protivanom taj bi sporazum bio ništetan jer se protivi čl.133.

S obzirom da ja dovoljno ne poznajem sudsku praksu ovaj moj odgovor svakako uzmite sa rezervom. Preporučam vam da se obratite na PM g. Flokiju sa našeg portala koji je izvrstan znalac radnog prava i koji poznaje sudsku praksu. On će Vas sigurno potpuno i toćno uputiti u opasnosti koje se eventualno kriju u ovom "poslu" između A i B i načine kako da izbjegnete eventualnu zamku,ako je uopće ima.

Za ovjetnika mogu Vas ja uputiti a može i g.Floki ma PM.

Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija