Jump to content

molim savijet


aknes

Preporučene objave

Molim Vas za savijet. Naime zelio bih prijeći u drugu firmu - konkurencijsku, a nedavno sam potpisao anex ugovora o radu koji se veze na klasican ugovor na neodedeno (koji se kupi u knjizari). Da samo napomenem da akexu ugovora nisu numerirane stranice, niti se u naslovu ne veze za moj prvi ugovor, pise samo anex ugovora o radu, a nije napomenuto na koji ugovor.

No ono sto mene zabrinjava je nekoliko clanaka (pokusat cu skratiti max.), jer ne znam kakve posljedice nose ako se stvarno uspijem zaposliti u konkurencijskoj firmi:

1. zakonska zabrana utakmice

2. U primjeru krsenja konkurencijske klauzule poslodavac kod radnika moze zahtjevati naknadu stete. ako poslodavac stvarno stete ne zeli dokazivati ima pravo na odstetu u pausalnoj visini 6 zadnjih bruto placa radnika svaki put kada je krsenje otkriveno.

3.u primjeru krsenja konkurencijske klauzule u vremenu trajanja konkurencijske klauzule poslije prekida ugovora o radu ima poslodavac pravo na odstetu u visini stvarne utvrdene stete. ako poslodavac stvarne utvrdene stete ne zeli dokazivati ima pravo na odstetu u pausalnoj visini 8 prosjecnih bruto placa radnika.

Radnik je duzan cuvati poslovnu tajnu za trajanja i nakon prestanka radnog ugovora.

 

Meni tu nista nije jasno.. Da li ja mogu uopce otici iz te firme, ako ne mogu odmah u konkurencijsku firmu, nakon kojeg vremena mogu? Ili se vise nikada ne smijem baviti ovim poslom?? Stvarno vise nista ne kuzim...

Molim Vas pomagajete!

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 95. st.1 ZOR

 

Ako ovim Zakonom za određeni slučaj nije drukčije određeno, ugovorna zabrana natjecanja obvezuje radnika SAMO ako je ugovorom poslodavac preuzeo obvezu da će radniku za vrijeme trajanja zabrane isplaćivati naknadu najmanje u iznosu polovice prosječne plaće, isplaćene radniku u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu.

 

što će ga reći da treba dobro pročitati dodatak (aneks), i ako se poslodavac NIJE obvezao da će Vam isplaćivati barem pola plaće (prosječne plaće u RH!!!) nakon prestanka radnog odnosa (u trajanju ugovorne zabrane koja je usput rečeno max. 2 godine), kao naknadu za tu zabranu, onda NISTE dužni poštovati tu zabranu.

 

također vas može izvući članak 94 stavak 5 ili 6

 

(5) Ugovor iz stavka 1. ovoga članka ne obvezuje radnika ako njegov cilj nije zaštita opravdanih poslovnih interesa poslodavca ili ako se njime s obzirom na područje, vrijeme i cilj zabrane, a u odnosu na opravdane poslovne interese poslodavca, nerazmjerno ograničava rad i napredovanje radnika.

(6) Ugovor iz stavka 1. ovoga članka je ništetan ako ga sklopi maloljetni radnik ili radnik koji u vrijeme sklapanja toga ugovora prima plaću manju od prosječne plaće u Republici Hrvatskoj.

 

ili pak članak 96 stavak 1

 

(1) Ako radnik otkaže ugovor o radu izvanrednim otkazom iz razloga što je poslodavac teško povrijedio obvezu iz ugovora o radu, ugovorna zabrana natjecanja prestaje važiti ako u roku od mjesec dana od dana prestanka ugovora o radu radnik pisano izjavi da se ne smatra vezanim tim ugovorom.

 

malo treba prošvrljati po ZOR-u divan je on za nas radnike :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija