Jump to content

Vapaj očajne žene


apis73

Preporučene objave

Molim pomoć pravnim savjetima, a i mišljenja koji ovo čitate!

Naime, u braku sam već 16 godina i ne mogu više psihički podnijeti stalna psihička zlostavljanja. Imam dvoje djece tinejđerske dobi i trpimo stalnu galamu, psovke i omalovažavanja od strane njihova oca tj. moga supruga. Ja sam ne zaposlena i ne znam kome da se obratim za pomoć. Želim se maknuti od njega i naravno želim prije svega da to bude što bezbolnije za djecu.Nemam od čega plačati podstanarstvo, režije, hranu...Ako nasilje prijavim policiji ne znam da li će oni vjerovati i kakva je procedura. Bojim se da je on spreman na sve i legalno posjeduje pištolj. Bojim se da on ne dobije skrbništvo nad djecom jer im kupuje ono što žele, ne znam da li bi djeca otišla sa mnom od njega. Ona nisu svjesna da je to psihičko zlostavljanje. Kao majka i kao moralna osoba znam da ih moram zaštititi od takvoga načina komuniciranja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A joj draga ženo..

 

moj savjet koji vam mogu dati je isključivo pravne prirode, a ono što se događa u praksi i konkretno u vašoj kući, nažalost to je samo ono što vi znate..

 

Prvo: možete se razvesti a nakon što dobijete presudu da ste razvedeni, to nikako ne znači da i morate izaći iz kuće u kojoj živite sa njim !! jer vi ste suposjednik !

 

Djeca će uglavnom pripasti vama, a on je dužan plaćati uzdržavanje za djecu. U postupku za razvod, sud odlučuje s kime će dijeca živjeti i o uzdržavanju.

 

Drugo: naravno, treba vidjeti kakvi su vaši suvlasnički omjeri nekretnine, odnosno da li je nekretnina u kojoj živite bračna stečevina ? Ukoliko je, nekretnina je u suvlasništvu vas i to 1/2 dijela svakoga. Dakle, živite u svojoj polovici suvlasništva i suposjeda ! i to ne ispuštate ! u slučaju svakog oblika nasilništva-policiju zvati, u slučaju da vas istjera-odmah tužba za smetanje posjeda sa privremenom mjerom-najkasnije u roku od 30 dana-ne smijete propustiti taj rok !!

 

Pored svega, ukoliko bi bio status que, da ništa ne činite, za svaki oblik nasilništva zovite policiju i recite da vas maltretira psihički i fizički (kako je bilo a i možete reći da vas je barem jednom švajznio), radi se i primjenjuje Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji.

Policija podnosi optužni prijedlog i na sud.. tko je što napravio, dokazni postupak bla, bla.. i slično. Troškova nemate ! E da, prijavite ga da vam je prijetio pištoljem, policija ga odmah-opreza radi oduzima... i ne vraća ga nikada !! bez obzira kako će proći sud..! jasno !!

 

U svakom slučaju, žao mi je što ste dovedeni u ovakvu situaciju, često je slučaj vlasništvo nekretnina, imovina i slično jer nemate ekonomsku sigurnost a tada niti slobodu- koja vam kronično fali...

ne znam što da vam kažem, sretno....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Kao majka i kao moralna osoba znam da ih moram zaštititi od takvoga načina komuniciranja."

 

Ako mogu primjetiti apis73 govori o psihičkom zlostavljanju,

a ovo što joj savjetujete nigdje ne spominje.

 

"recite da vas maltretira psihički i fizički (kako je bilo a i možete reći da vas je barem jednom švajznio), "

"E da, prijavite ga da vam je prijetio pištoljem"

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakonom je regulirano što je nasilje:

 

Članak 4.

Nasilje u obitelji je svaki oblik tjelesnog, psihičkog, spolnog ili ekonomskog nasilja, a osobito:

– tjelesno nasilje, odnosno primjena fizičke sile bez obzira je li nastupila tjelesna ozljeda ili nije,

– tjelesno kažnjavanje i drugi načini ponižavajućeg postupanja prema djeci u odgojne svrhe,

– psihičko nasilje, odnosno primjena psihičke prisile koja je prouzročila osjećaj straha, ugroženosti, uznemirenosti ili povrede dostojanstva, verbalno nasilje, verbalni napadi, vrijeđanje, psovanje, nazivanje pogrdnim imenima ili na drugi način grubo verbalno uznemiravanje, uhođenje ili uznemiravanje preko svih sredstava za komuniciranje ili preko elektroničkih i tiskanih medija ili na drugi način ili komuniciranja s trećim osobama, protupravna izolacija ili ugrožavanje slobode kretanja (u daljnjem tekstu: uhođenje i uznemiravanje),

– spolno nasilje, odnosno spolno uznemiravanje,

– ekonomsko nasilje pod kojim se podrazumijeva oštećenje ili uništenje osobne i zajedničke imovine ili zabrana ili onemogućavanje korištenja osobne i zajedničke imovine ili pokušaj da se to učini te oduzimanje prava ili zabrana raspolaganja osobnim prihodima ili imovinom stečenom osobnim radom ili nasljeđivanjem, onemogućavanje zapošljavanja ili rada, prisiljavanje na ekonomsku ovisnost, uskraćivanje sredstava za održavanje zajedničkog kućanstva i skrb o djeci ili drugim uzdržavanim članovima zajedničkog kućanstva

 

Naravno kolega, ispričavam se, ne savjetujem gospođu da laže, samo govorim o pištolju ukoliko ga na bilo koji način on spomene, zaprijeti i slično, koja je procedura..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

monti je napisao:

(...) za svaki oblik nasilništva zovite policiju i recite da vas maltretira psihički i fizički (kako je bilo a i možete reći da vas je barem jednom švajznio)

@monti,

ako ističete da znamo kako je psihičko nasilje- nasilje u obitelji, što bi u kontekstu svakog oblika nasilništva značilo ovo "kako je bilo a i možete reći...": rad na uvjerljivosti dojma?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

monti je napisao:

dobro, dobro, shvatio sam... ne morate me odmah ubijati u pojam..

 

Monti,

dajete ženi savjet da lažno prijavi fizičko nasilje i prijetnje oružjem. Po takvoj prijavi policija odvodi u pritvor. Optuženom ne preostaje drugo nego da dokaže da za to nije kriv. Prema opisanom , djeca bi mogla stati na očevu stranu.

 

Lažna prijava je kazneno djelo, a ako se dokaže, toj ženi teže će itko vjerovati da trpi psihičko nasilje.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija