Jump to content

Kad mačeha nakon smrti oca dovede drugog


antun71

Preporučene objave

Ovako od 1970 godine,otac i majka su živjeli zajedno. Majka mi je umrla 2002 godine , te na ostavinskoj raspravi nije bilo kuće u kojoj su ona i otac živjeli .Kada je majka umrla nakon 2-3 godine otac se ponovno oženio, te je on 2007 godine umro bez oporuke.Nakon sprovedene ostavinske rasprave njoj je pripala 1/4 svega što je bilo na ocu, stime da je ista "obećala" usmeno da će nakon njezine smrti to pripasti mojem sinu , na što smo se složili ja i sestre, ali najveća greška što to nismo i pismeno ovjerili.Sada je mačeha dovela drugog u kuću, a problem je i taj što ne živim u toj kući, već samo mlađa sestra, pa me interesira da li mogu pokrenuti ponovno ostavinsku raspravu za majku za naknadno pronađenu imovinu ili točno neutvrđeno činjenično stanje prilikom raspodjele imovine,i kakav je daljnji postupak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani/a

Kuca je na temelju obiteljskog zakona bracna stecevina Vasih pokojnih roditelja.Do svoje smrti majka je bila "neupisani" vlasnik od 1/2 kuce, te je u momentu njene smrti trebao njen dio biti dijeljen na vas cetvoro (Vas otac, Vi i dvije seste), cime bi svak od Vas dobio 1/8.

Ostavina koju je otac imao u casu njegove smrti bila je 1/2+1/8=5/8 a ne 1/1, te se je trebalo tih 5/8 dijeliti na Vas cetvoro sto bi znacilo da je svakom trebalo pripasti po 5/32, sto je svakako znatno manji dio koji bi pripao Vasoj macehi u odnosu na onih dodijeljenih joj 1/4.

Usmeno dogovaranje u ovakvim situacijam ne vodi nicemu, a Vi imate pravni interes da ovo na sudu dokazete. Obratite se macehi i vidite zeli li ona odmah ispuniti obecanje o darovanju.Naravno,nek ugovori da zadrzi licno pravo koristenja do svoje smrti. Ako ne, pokrenite sudski postupak za utvrdjenje gore navedenih pravnih odnosa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno da nije kasno.Sporni ostaviski postupci su vodjeni od 2002 pa na ovamo i Vi neizostavno imate pravnog interesa da sud udvrdi ove okolnosti iz proslosti na temelju cega bi se pravicno utvrdilo vlasnistvo.

Svakako da je odvjetnik neophodan ili ako ste slabog imovnog stanja mozetet traziti besplatno pruzanje pravne pomoci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ispričavam se moja greška tek sam sad vidio da sam greškom upisao godinu smrti majke pa se ispravljam bila je 2001 godina, da ne otvaram neku novu temu odnosno nisam nigdje našao beslatnu pravnu pomoć jer ste pogodili da sam slabijeg imovnog stanja ( supruga nezaposlena i 4.mlt. djece u školi) gdje se obratiti za besplatno pružanje pravne pomoći. Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemam mnogo vremena, ali evo teksta zakona:

 

http://www.scribd.com/doc/29664838/Zakon-o-Besplatnoj-Pravnoj-Pomoci

 

Procitajte clanak 8. i vidite dalje sto je interesantno. Nije tekst toliko obiman.

 

A evo i jedne druge stranice, sluzbene stranice grada Zagreba:

 

http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=10349

 

 

i ovdje, na desnoj strani:

http://www.zagreb.hr/UserDocsImages/prva%20pomoc%20-%20II.strana.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija