Jump to content

naknadno pronađena imovina


svemirac

Preporučene objave

radi se o poljoprivrednom zemljištu koje moja obitelj uživa 40 god.u katastrkom vlasničkom listu je vlasnica moja supruga.

kad smo se htjeli upisat u gruntovnu,tražene su od nas adrese od još 3 nasljednika koji znaju da ta čestica stoji na pradjedu od moje supruge i znaju da je to dato mojoj obitelji na uživanje za što imamo i svjedoke.

zanima me dal pravnim putem možemo tražit pravo upisa 1/1 pošto imamo svjedoke da tolike godine uživamo u tom zemljištu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

- "katastarski vlasnički list" - taj pojam ne postoji..znači samo postoji posjedovni list iz katastra kojim dokazujete posjednika, a vlasničkim listom iz gruntovnice, tj. zemljišno-knjižnog odjela, vlasnika!

- pretpostavljam da je taj upisani pradjed mrtav, pa onda pokrenuti zk. ispravni postupak možete i to na način da napišete prijedlog za pokretanje tog postupka, priložite sve dokumente kojim se stjecao posjed (ako ih imate - što više papira imate to je bolje - dakle, npr. ugovori bilo darovni bilo kupoprodajni ili bilo koji drugi oblik ugovora i ostalo), priložite i svježi posjedovni list kojim dokazujete posjed supruge, u prijedlogu navedete imena mogućih svjedoka koji bi znali posvjedočiti da to doista nesmetano uživate..a ostalo je na sudu da vas pozovu na raspravu da dokazujete...na prijedlog ide 100,00 kuna državnih biljega, a po završetku rasprave plaćate još 150,00 kuna + u tijeku postupka dobivate uplatnicu za objavu oglasa u narodnim novinama u iznosu 350,00 kuna

- osim što možete pokrenuti taj zk. ispravni postupak možete i pokrenuti ostavinu ili pisati prijedlog za naknadno pronađenu imovinu (ako je iza pradjeda već vođena ostavina) - jednostavniji i brži način je definitivno zk. ispravni postupak)

- i za kraj jedan mali savjet, ako smatrate tu zemlju bitnom, a očito da, uvijek možete otići kod odvjetnika na savjetovanje i da vam ukratko kaže koliko bi vas koštalo sređivanje toga stanja jer ako se sami upetljate u to, a niste pravnik, mogla bi vas "koštati" više "tepsija od pite"

- na vama je da sami razlučite da li za tu zemlju možete dobiti više no što bi koštalo sređivanje, ako ju prodajete, a u većini slučajeva to je vjerojatno i potaklo ovo sve da ste uopće i saznali da nije upisano vlasništvo. kako kažete 40 godina ju uživate i nikad u tih 40 godina niste otišli provjeriti

- možda ste u međuvremenu i nešto pokušali riješiti??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ukoliko su nasljednici osobe upisane u vlasnički list spremni priznati vam vlasništvo pokrenite tužbu za utvrđivanje prava vlasništva.

ako postoji suglasnost svih nasljednika da nekretnina bude Vaše vlasništvo ovo je brži ,jednostavniji postupak i manje košta .

zbog suglasnosti nije potreban odvjetnik.

primjer tužbe na stranici Općinskog suda u Varaždinu.

 

ali prije tužbe nebi bilo loše pokrenuit mirenje pred Općinskim sudom (uz suglasnost svih nasljednika).

 

sudskom odlukom ili odlukom suca izmiritelja vršite upis vlasništva u gruntovnicu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija