Jump to content

otpremnina


mrkva22

Preporučene objave

Vratila sam se s porodiljnog prije 04 mjeseca, a radim u firmi od kraja 2006 godine. U lipnju se još jedna kolegica vraća s porodiljnog i jedna od nas će dobiti otkaz (zbog smanjenja obujma posla). Molim Vas za odgovor: Ako ja dobijem otkaz da li mi je poslodavac dužan dati otpremninu i godišnji (za vrijeme trajanja otkaznog roka)?

Kakav otkaz trebam dobiti da bi imala pravo na naknadu na burzi?

Mala smo firma (15 zaposlenih), nemamo kolektivni ugovor. Moj ugovor je na neodređeno.

 

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1.Da,mora vam dati otpremninu (ugovorenu ili Zakonsku) za dvije pune godine staža,prema čl.119 Zakona o radu.

2.Da mora vam dati GO od prošle godine i od ove godine 1/12 puta broj mjeseci rada zajedno sa otkaznim rokom (koji je u vašem slučaju s obzirom na dvije pune godine staža kod tog poslodavca, jedan mjesec i dva tjedne preme čl.114 st.3. pomenutog zakona).

3.On će donjeti odluku o redovitom otkazu ugovora o radu iz poslovno uvjetovanih razloga po kojoj stićete pravo naknade sa zavoda za zapošljavanje(morate se prijaviti u roku 30 dana po prestanku radnog odnosa).Taj otkaz bi biu ništetan ukoliko bi vam ga uručio za vrijeme korištenja prava ili 15 dana nakon njega prema čl.71.st1.i 2 Zakona o radu. Dakle on Vam nesmije otkazati ugovor prije isteka tog razdoblja jer je to zakon zabranio. Na njegovo odluku Vi se možete žaliti jer je on obvezan prema čl.73.Zakona o radu,koji govori o vašem pravu povratka na prethodne ili odgovarajuće poslove pa bi vas temeljem toga trebao vratiti na vaše staro radno mjesti ili vam ponuditi drugosa istim ili sličnim uvijetima. Dakle prije otkazivanja on ima obvezu voditi računa o propisima Zakona o radu. Isto tako on na vaše radno mjesto nemože nikoga zaposliti 6 mjeseci po prestanku vašeg ugovora ukoliko do njega dođe.

 

***NAPOMENA: Možda će ići na sporazumni prestanak ugovora o radu. To nikako nesmijete potpisati jer biste tim činom izgubili sava gore nabrojena prava iz Zakona o radu. Potpisati možete samo eventualne poštanske pošiljke jer one znaće samo primitak pošte a ne vaše slaganje ili neslaganje sa njegovim odlukama ili prijedlozima(sporazum).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija