Jump to content

Nasljeđivanje obiteljske mirovine HRVI dragovoljca


oirad

Preporučene objave

Poštovani,

 

pokojni otac imao je urednu mirovinu i invalidninu HRVI dragovoljca časnika sa 60% tjelesnog oštečenja što je iznosilo cca 6900 kn.

Preminuo je 04.06.08.god.

Moja majka (u tom trenutku stara 57 god, također umirovljenica sa civilnom mirovinom), supruga preminulog i ja podnijeli smo zahtjev za priznavanja statusa člana obitelji preminulog HRVI dragovoljca 16.06.'08.

Rješenje zahtjeva podrazumijeva reviziju ratnog puta, prvo i drugostupanjsku komisiju koja utvrđuje da li je smrt preminulog u direktnoj uzročno-posljedičnoj vezi sa sudjelovanjem u obrani suvereniteta RH, te ako će svi ovi parametri biti ispunjeni ostvariti ćemo to pravo i majka će imati pravo na naslijeđivanje 80% mirovine pokojnog supruga, moga oca.

Nakon cca 6 mjeseci od podnošenja nitko nam ništa nije odgovarao pa se majka otišla raspitati o stanju u kojem se proces nalazi. Odgovoreno joj je osobno da je slučaj proslijeđen u KBC Rijeku (mi smo iz ZG)i da se strpimo, ali da se ne brinemo jer u slučaju pozitivnog odgovora stječemo sva prava od datuma podnošenja zahtjeva te će majka dobiti zaostatke na mirovinu.

Nakon slijedećih 8 mjeseci nikakvog odgovora majka ponovno odlazi pitati da li ima odgovora i zašto to tako dugo traje, na što ponovno dobiva isti odgovor da se ne brine jer da će, ako se dobije pozitivan odgovor, dobiti sve zaostatke.

Slučajno doznajemo u sijećnju '10., na televizijskoj emisiji o braniteljima, da je sabor izglasao novi zakon kojima se obustavlja ostvarivanje prava o statusu članova obitelji.

Majka tada odlazi ponovno kod one iste službenice upitati o tome na što joj ona odgovara da je naš postupak samim time obustavljen.

Majka joj napominje da je od podnošenja zahtjeva prošlo 19 mjeseci, a da nam nitko ništa nikada nije javio, na što ona sliježe ramenima.

Na upit da li prava obitelji preminulih HRVI dragovoljaca koji su riješili svoj status do dana izmjene zakona ostaju, ili se i njima ukidaju, odgovoreno je da njima ostaju.

Dakle oni koji su preminuli do tog datuma su drugačiji pred zakonom samo zato što su preminuli, od istih posljedica, određenog datuma.

Tri dana nakon tog zadnjeg osobnog razgovora i slijeganja ramenima, gle "čuda", odjednom tako brzo na kućnu adresu dobijamo pozitivan odgovor da je pokojni HRVI preminuo od direktnih poslijedica sudjelovanja u obrani suvereniteta RH, utvrđeno prvo i drugo-stupanjskom komisijom.

Ali naravno da nam se odbija zahtjev zbog novog zakona. Pišemo žalbu navodeći da je zakonski rok za rješavanje debelo prekoračen, tj da je zahtjev obrađen u zakonskom roku, ostvarili bi prava. Žalba odbijena. Pišemo žalbu Upravnom i Ustavnom sudu. Čekamo odgovor.

 

1. Imamo li pravo u svojoj žalbi o prekoračenju zakonskog roka rješavanja zahtjeva?

 

2. Zar nije taj novi zakon protuustavan? Kako su onima koji imaju taj status isti ostavili, a drugima isti status ne priznaju za iste parametre? Zar to nije pravljenje razlike pred zakonom tj grubo kršenje Ustava RH koji se temelji na tome da su svi državljani isti pred zakonom?

 

Znam da sam odužio, i ispričavam se na tome, ali nakon dugog pregleda svih tema prije nisam naišao na ovakav slučaj, pa sam morao objasniti radi specifičnosti.

Isprike još jednom.

Puno hvala na pomoći!

lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

gdje ste podnijeli zahtjev.

po zakonu o mirovinskom osiguranju

obitelj HRVI koji je primao mirovinu

nasljeđuje mirovinu i to u iznosu :

1 član 70% mirovine HRVI (od zadnje isplate)

2 člana 80%

3 člana 90%

 

što znači da je obiteljska mirovina jednog člana

6.900,00 x 0,7 =4.830,00 kn

 

rješenje trebate dobiti od mirovinskog.

a tamo ste trebali podnijeti zahtjev za obiteljsu mirovinu.

 

ZOMO NN 102/98-79/09

čl.60.,62.,79.,80. ...

 

nepiše se žalba Upravnom sudu nego tužba i to po uputi o pravnom lijeku (na kraju rješenja)

mislim da je puno pametnije dava to odradi pravnik ili neko ko je zpoznat sa problematikom(pravnik u HVIDRA,..)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

zahtjev za priznavanje statusa člana obitelji preminulog HRVI smo podnijeli u područni ured Ministarstva branitelja 16.06.'08.

 

U pravu ste, ona ostvaruje 70% zadnje mirovine, ali da se zahtjev o priznavanju statusa člana obitelji riješio u zakonskom roku tada bi imala pravo na 80% njegove zadnje mirovine HRVI i invalidninu (koja je bila cca 680 kn). To pravo su ostvarivali svi nasljednici obiteljske mirovine HRVI dragovoljaca čija smrt je nastupila u uzročno-posljedičnom odnosu sa obranom suvereniteta RH, a koja se utvrđuje i dokazuje sa prvo i drugostupanjskom komisijom nakon podnošenja zahtjeva za priznavanje statusa člana obitelji preminulog HRVI nakon njegove smrti. Tako stoji u 'Zakonu o pravima Hrvatskih branitelja iz domovinskog rata i članova njihovih obitelji', a koji je Sabor izmjenio u 11.mj '09, i ukinuo to pravo (80% vojne invalidske mirovine i invalidnina) za one kojima taj status nije pravomočno riješen do dana stupanja na snagu toga zakona 14.11.'09.

klasa 011-01/09-01/191

Urbroj 71-05-03/1-09-2

 

Mi smo podnijeli zahtjev za priznavanje statusa člana obitelji 16.06.'08. Zakonski rok za donošenje rješenja je 5 mjeseci. Od toga 2 mjeseca za lijećnička povjerenstva (1. i 2. stupanjska) te tri mjeseca za reviziju koju obavlja Ministarstvo branitelja. Tako stoji u 'Zakonu o pravima hrvatskih branitelja domovinskog rata i članova njihovih obitelji' (broj 01-081-04-3703/2) - GLAVA X, članak 127., 128., 129. što sam saznao tek kada nam je zahtjev odbijen zbog izmjene dotadašnjeg zakona (od 14.11.'09), a nakon 17 mjeseci od datuma podnošenja.

Na kraju u 01.'10. dobijamo nalaz prvo i drugo stupanjske komisije da 'jest smrt preminuloga HRVI u direktno uzročno-posljedičnoj vezi sa obranom suvereniteta RH'.

Zbog izmjene zakona ne priznaju majci pravo na 80% mirovine i invalidninu, a da su zahtjev obradili u zakonskom roku, bilo bi joj priznato to pravo.

 

Ali jako bitna stvar u cijeloj toj priči je da je taj novi zakon dijeljenje državljana RH po njihovim pravima pred zakonom, a što je apsolutno neustavno.

Novi zakon bi ta prava trebao ili svima ukinuti, ili svima omogućiti, dakle svima za iste parametre jednako, a ne dijeliti ih po datumu smrti. Što je ovdje slučaj i što je krajnje nevjerojatno, da ne upotrijebim koju težu riječ...

 

Nadam se da sam barem malo pojasnio srž problema, našeg osobnog, ali i svih koji će se susretati i susreću se, sa ovim problemom od 14.11.'09.

 

Unaprijed veliko hvala na pažnji i odgovorima!

 

lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako nije prošao rok treba pokrenuti upravni spor , po uputi o pravnom lijeku iz zadnjeg rješenja.

upravni spor (upravnu tužbu )najbolje je da je napiše pravnik koji je upoznat sa problematikom(pravnik iz HVIDRA- itd.)

 

REPUBLIKA HRVATSKA

UPRAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

ZAGREB

SUDSKA UPRAVA

 

 

Broj: 7- Su-565/2009-3

Zagreb, 15. svibnja 2009.

 

 

 

 

ZAKLJUČCI O PRAVNIM SHVAĆANJIMA SA SJEDNICE

IMOVINSKO-PRAVNOG ODJELA

 

održane dana 15. svibnja 2009. u 10.00 sati

 

 

 

1. PRIMJENA PODZAKONSKIH PROPISA

 

ZAKLJUČAK

 

Nakon razmatranja pravnog shvaćanja zauzetog u odlukama Vrhovnog suda Republike Hrvatske broj Uzz 5/08 od 29. listopada 2008. i Uzz 2/08 od 25. veljače 2009. i pravnog shvaćanja zauzetog u odlukama Ustavnog suda Republike Hrvatske broj U-III-2435/01 od 20. travnja 2005. (objavljena u Narodnim novinama broj: 61/05) i U-I-2510/01 od 6. prosinca 2006. (objavljenoj u Narodnim novinama broj: 2/07), Sud ostaje kod pravnog shvaćanja da se u upravnim postupcima primjenjuju podzakonski propisi koji su na snazi u vrijeme pokretanja upravnih postupaka.

 

razlog usvajanja upravne tužbe može biti

prekoračenje zakonskog roka za donošenje rješenja po zahtjevu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

pokrenuli smo postupak (a ne žalbu, krivo sam se izrazio) pri Upravnom sudu na vrijeme. Čekamo odgovor. Nažalost nismo potražili pomoć pravnika HVIDR-e, sami smo sastavili tekst.

U praksi, da li Upravni sud u ovakvim očitim prekoračenjima zakonskih rokova poštuje zakon koji je bio na snazi za vrijeme podnošenja zahtjeva i bio bi na snazi da je zahtjev riješen u zakonskom roku, ili poštuje novi zakon bez obzira na veliko prekoračenje zakonskog roka?

Što ako Upravni sud za nas donese negativnu presudu? Koji je dalje put moguć?

 

Kako komentirate ustavnost tj neustavnost ove izmjene zakona, koja građane RH dijeli na nejednake za iste parametre pred zakonom?

 

Unaprijed veliko hvala na odgovorima.

lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija