Jump to content

Veliko odstupanje pri utvrđivanju međe


licanka

Preporučene objave

Poštovani,pojavio mi se jedan problem koji neznam sama riješiti pa vas molim za pomoć. Naime na susjednoj parceli susjed želi praviti kuću, tijekom postupka prilikom izdavanja dozvole izašao je mjernik na teren i bila sam pozvana. Na čuđenje mene i susjeda a i ostalih prisutnih odredio je među koja odstupa od međe koja se uživa i smatra međom od 1967. a koja se razlikuje u početku parcele pri cesti za 6 metara i čitavom dužinom za 4-5 metara da bi na kraju razlika bila dodrih 4 metra. Susjed s kojim sam inače u korektnim odnosima i nebi mu htjela radit zapreke (tim više što mu država radi kuću i plaća nemalo sve i materijal i dozvole,sve osim rada) je isto ostao zatečen. Međutim na lijevoj strani njegove parcele također su utvrdili odstupanje od uživajuće međe za bar 4 metra, znači praktički se njegova parcela povukla prema mojoj ( naravno na moju štetu ) i njemu ostaje više-manje isti ćhv ali ja smatram da sam puno oštećena da bi na to pristala. Moja pok.majka je tu parcelu na kojoj je i naša kuća gruntovno i katastarski sredila 1/1 pri čemu su isto izlazili mjernici.

Osim svega mjernik je uztvrdio da pri cesti 6 metara na početku i 2 na kraju pripadaju gradu jer tu je navodno išla Austro-ugarska cesta koja se vremenom pomakla za toliko na drugu stranu (inače je to županijska cesta mislim ), tako da se ja i nakon tri dana još čudom čudim jer kuda se smanjila čestica u širinu tud i u dužinu. Inače je to građevinska čestica i nebi se olako htjela pomirit s tim, bar dok ne čujem vaše cijenjene savjete. Napomonjem da je mjernik to obrazložio starom Austro-ugarskom kartom kojom se on služi i koja je kako sam ga shvatila takva i amen. Da napomenem da bi susjed bio voljan da za mjerodavnu uzmemo postojeću među ali neznamo mišljenje njegovog lijevog susjeda koji je praktički dobitnik jer mu se proširila parcela ( samo se zadovoljno smješkao ). Molim vas lijepo da mi date savjet i upute, dali ja to moram prihvatiti u odnosu na susjeda i u odnosu na grad u vezi te ceste????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vidim da nitko ne odgovara pa predpostavljam da tema nije dovoljno izazovna ili slično, prošla sam forumom i našla samo nekoliko sličnih tema ali iz njih nisam mogla zaključit što bi mogla poduzet i zato se ispričavam i molim vas ako itko zna nešto o ovome ili je prošao slično da mi odgovori...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovana !

 

Potrebno je da idete u gruntovnicu i izvadite povijesne izvatke za prijeporne cestice ,i da vidite koliko je tko m2 zemljista kupio ili naslijedio.

 

Potrebno je da iz katastra izvadite kopije katastarskog plana da bi se mogao utvrditi oblik i velicina cestica.

 

Na temelju svih tih podataka utvrditi ce se sto kome pripada .

 

Sa susjedom koji se slaze sa postojecom medjom ogradite ju ,a sa susjedom koji se zadovoljno smjeska zatrazite sudsko utvrdjivanje medja na temelju sadasnjeg stanja .Vi se ne trebate sloziti sa promjenama , i trebate predloziti ,da sud utvrdi medju na temelju nacela pravednosti .U tom slucaju bi se sporni dio podijelio na pola . U svakom slucaju treba ustanoviti razliku izmedju

postojeceg stanja i u povijesnim izvatcima .

 

Mjernici ponekad znaju napraviti dobre podloge za katastarske krivotvorine .

Postoji velika vjerojatnost da je kod Vas sve u redu.

Katastarski planovi potjecu iz vremena austro-ugarske i tu ima odstupanja .

 

 

To s cestom , da sest m2 pripada drzavi ,bilo bi tocno , ako je zemljiste bilo expropirano i ako je vlasnik dobio pravicnu naknadu .

 

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam puno na odgovoru i savjetima jer zaista nisam znala odkud i kako krenuti. Sad smo susjed (koji je u sredini i treba počet radit kuću usaglasili da ostavimo postojeće međe ali čekamo odgovor treće strane tj. njegove lijeve susjede koja je rekla da će se složiti ali još čekamo da "nađe" vremena pa da pozovemo geodetski ured da izađe na teren. Iako je taj dogovor još neizvjestan odgovarao bi svima. Zanima me ako se to provede dali je dovoljno da iziđe geometar koji njemu pravi podlogu i vrši parceliziranje kuće i koji bi snimio međe ili moramo te međe potvrditi putem suda da to onda bude konačno i pravilno ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija