Jump to content

Udruga u prekršaju


dubrava

Preporučene objave

Zanima me što učiniti ako imam saznanje da je udruga u prekršaju već više godina na način da funkcionira kroz zajednicu udruga te za potporu grada koristi žiro-račun zajednice a za prikupljanje članarine koristi osobni tekući račun svog blagajnika. Naime radi se o nekih 25-55 tisuća kuna prikupljenih kroz članarinu godišnje. A u dokaz o uplatama posjedujem uplatnice pojedinih članova udruge.

Djelatnik državnog ureda u gradu upoznat sa trenutnom situacijom ali ne poduzima ništa. Čak što više i nabava opreme se vrši na način da se uplate vrše sa tog osobnog tekućeg računa.

A o ostalim aljkavostima i da ne pričam, nisu u stanju niti OIB udruge sami sebi pribaviti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Prihod od članarina trebao bi stajati na žiro-računu udruge ili u blagajni. Pod "blagajnom" podrazumijeva se ili fizičko mjesto ili bankovni račun na kojem može stajati iznos "blagajne" koji je određen odlukom upravnog tijela udruge. Ono što je bitno da prihod od članarina mora biti naveden u godišnjoj bilanci odnosno računu prihoda i rashoda koji se podnosi Državnom zavodu za reviziju. Ukoliko je prihod od članarina koji ste naveli naveden i u bilanci odnosno računu prihoda i rashoda, onda nije toliko odlučno je li to stajalo na privatnom tekućem računu blagajnika, ali može se ispitivati da li je to bilo dopušteno i koja je bila namjena tih članarina i na što su potrošene - npr. da je blagajnik prihod od članarina trošio na svoje privatne potrebe, a ne za potrebe udruge.

 

Prihod od članarina nenamjenska su sredstva udruge i ona ih može potrošiti na stavke koje je sama odredila odlukom upravnog tijela, pa pokušajte to utvrditi.

 

Ako udruga nikada nije prijavljivala prihode Državnom zavodu za reviziju onda je to svakako prekršaj, o čemu možete obavijestiti nadležnu Poreznu upravu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija