Jump to content

d.o.o.: kako prestati biti clan drustva?


jacob

Preporučene objave

Radi se o slijedecem: osnovan je d.O.o. s dva suosnivaca/suvlasnika, 50:50 omjer vlasnistva. U drustvenom ugovoru nigdje nije definirana ovakva situacija (naravno, jer ju nitko ne bi niti ocekivao), pa ne znam sto ciniti, kuda krenuti.

 

Radi neslaganja oko poslovne politike i totalnog razilazenja, doslo je do sukoba izmedju clanova drustva, te vise nema nikakve komunikacije. Tvrtka je svega par mjeseci stara, nema nikakvih dugovanja prema dobavljacima (ili drzavi) ili znacajnijih potrazivanja, mozda eventualno doprinose za jedan mjesec i to je to.

 

Kako nisam nigdje drugdje zaposlen, davanje otkaza dok sam suvlasnik nije opcija, a ne zelim sudjelovati u daljnjem nastajanju duga, buduci je ocito da poduzece nece dobro poslovati.

 

Nudio sam opciju da ja preuzmem suvlasnikov udio, da svoj "prepustim" njemu, no nista. Koja je treca opcija da izadjem iz svega toga, da li moram pokrenuti likvidaciju tvrtke ili postoji nacin da se rijesim svog vlasnickog udjela (i suvlasnistva), naravno, bez prodaje nekoj trecoj strani, jer ne vidim tko bi imao interesa u tome (eventualno drugom suvlasniku, ali on ne zeli komunicirati)? :misli:

 

Ako ne postoji drugi izlaz van osim likvidacije, molio bih da me netko uputi kako to pokrenuti, koliki bi (okvirno) mogli biti troskovi, dugotrajnost postupka, da li za to vrijeme tvrtka mora 'redovno poslovati' (tj. placati doprinose i sl zaposlenima, itd)? Kao sto sam rekao, nema nikakvih dugova dobavljacima (jer ih niti nema), na temelju poreza i sl sve je cisto, eventualno mozda jedan mjesec doprinosa za dvije zaposlene osobe; ne zelim da to krene i nastavi rasti u nedogled, a izgleda da ce tako biti ako se bilo sto ne poduzme.

 

Molim savjete, hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako već nitko od vas 2 ne želi drugome predati svoj udio, a prodaja trećoj osobi nije opcija, onda preostaje ili likvidacija društva, ili eventualno smanjenje temeljnog kapitala, na način da se temeljni kapital jednoga od vas isplati, i time nestaje uloga jednog člana društva, dakle ostaje samo ovaj drugi, ali kapital ne smije pasti ispod kn 20.000,00.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja zelim predati svoj udio, ali druga strana ne zeli komunicirati i samim time, ne znam kako predati svoj udio? Smatram da je potrebna privola druge osobe, potpis i sl?

 

Smanjenje temeljnog kapitala nije moguce, jer bi se isplatom mene smanjio ispod 20.000, a sumnjam da bi druga strana, s obzirom da ne zeli nista, htjela nadoplatiti razliku? Vjerovatno bi prije pristala na preuzimanje mog udjela, ali ni o tome ne zeli dati konkretan odgovor? :misli:

 

Ako se pokrece likvidacija, nadam se da barem to imam pravo pokrenuti sam? Imam 50% vlasnistva, valjda imam pravo na takav korak? :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Očigledno je kako u društvenom ugovoru nemate odredbe koje uređuju ovu situaciju, stoga skrećem pozornost na ZTD:

 

Istupanje i isključenje člana iz društva

Članak 420.

(1) Društvenim ugovorom može se odrediti da član može istupiti iz društva i da ga društvo može isključiti. Tada se moraju odrediti i uvjeti, postupak i posljedice istupanja ili isključenja člana iz društva.

(2) Bez obzira na odredbe prethodnoga stavka ovoga članka član društva može tužbom kod suda zahtijevati istupanje iz društva ako za to postoje opravdani razlozi. Opravdani razlozi za istupanje iz društva postoje naročito ako mu ostali članovi društva ili neki od organa društva prouzroče štetu, ako je spriječen u ostvarenju svojih prava u društvu ili mu neki organ društva nameće nesrazmjerne obveze. U tužbi se mora navesti i iznos naknade za poslovni udio te odrediti primjereni rok za njeno plaćanje članu koji istupa iz društva. Usvoji li tužbeni zahtjev, sud mora odrediti iznos naknade tržišne vrijednosti tužiteljeva poslovnog udjela i naložiti da mu je društvo isplati u roku određenom u presudi. Pri određivanju spomenutog roka sud će voditi brigu o stanju društva i njegovim poslovnim potrebama.

(3) Bez obzira na odredbe stavka 1. ovoga članka društvo može tužbom podignutom protiv svog člana zahtijevati da ga sud isključi iz društva ako za to postoji važan razlog. Važan razlog za isključenje člana iz društva je njegovo ponašanje kojim se onemogućuje ili znatno otežava postizanje cilja društva pa se zbog toga njegov ostanak u društvu čini za društvo nepodnošlji-vim. Tužbu mogu podići i svi ostali članovi društva. U njoj se mora navesti i iznos naknade te primjereni rok za plaćanje naknade isključenom članu društva. Sud izriče isključenje člana iz društva pod odgodnim uvjetom da mu društvo isplati u presudi određenu naknadu tržišne vrijednosti poslovnog udjela u roku kojeg odredi u presudi. Pri određivanju spomenutog roka sud će uzeti u obzir stanje društva i njegove poslovne potrebe.

(4) Član društva ne može se unaprijed odreći prava iz stavka 2. ni društvo prava iz stavka 3. ovoga članka.

Učinak istupanja ili isključenja člana iz društva

Članak 421.

(1) Istupanjem i isključenjem člana prestaje njegovo članstvo u društvu i sva prava koja iz toga proizlaze.

(2) Član koji istupi iz društva i član koji je iz društva isključen imaju pravo da im se nadoknadi tržišna vrijednost njihova poslovnoga udjela kakva je bila u vrijeme istupanja odnosno isključenja. Ako je ulog člana u društvo bio u stvarima ili u pravima, on ima pravo da mu se uloženo vrati, ali ne prije nego što prođu tri mjeseca od istupanja, odnosno od isključenja iz društva. Kod toga ne može tražiti naknadu štete za slučajno uništenje, oštećenje ili smanjenje vrijednosti onoga što je uložio te ako je do toga došlo redovnom upotrebom. Ako društvo od člana traži nadoknadu pričinjene štete ili član treba da ispuni neke druge obveze prema društvu, vrijednost temeljnoga uloga neće mu se nadoknaditi dok ne podmiri štetu niti ispuni te obveze.

(3) Članstvo u društvu člana koji je istupio iz društva i člana koji je iz njega isključen prestaje kada im se isplati naknada iz stavka 2. ovoga članka.

 

Da li sa svojih 50% udjela imate pravo pokrenuti likvidaciju to zaista morate znati sami.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija