Jump to content

pravo na godišnji odmor poslije porodiljnog dopusta


angie2105

Preporučene objave

Molim vas za pomoć:

 

05.07.2010. godine ističe mi porodiljni dopust (iskorištena godina dana)stoga vas molim dogovor na par :-) pitanja:

 

1. imam li pravo na cijeli godišnji odmor za 2010 godinu iako sam u istoj 7 mjeseci bila na porodiljnom ili se broj dana godišnjeg dopusta srazmjerno računa u odnosu na broj mjeseci koje ću provesti na radnom mjestu u ovoj godini?

 

2. može li mi poslodavac zabraniti korištenja godišnjeg odmora odmah nakon proteka porodiljnog dopusta pozivajući se na to da prvo moram odraditi 6 mjeseci :misli: , a onda tek ostavrujem pravo na GO iz ove godine (inače ugovor o zaposlenju je na neodređeno vrijeme, te u istom poduzeću radim već 3 godine)

 

3. koji zakoni/odredbe (osim Zakona o radu) propisuju prava vezana uz porodiljni dopust.

 

Unaprijed hvala.

 

Lijepi pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Izmjenama zakona o radu ostvarujete pravo i na godišnji odmor iz 2009. godine, ali ga nažalost morate iskoristiti do 30.lipnja ove godine. Dakle - piši kući propalo.

Što se tiče godišnjeg za 2010. po novom ZOR-u se roditeljski dopust više ne smatra prekidom rada koji remeti pravo na ostvarivanje punog godišnjeg odmora, ali u ZOR-u lijepo piše da plan godišnjih odmora donosi poslodavac uz sudjelovanje zaposleničkog vijeća. To znači da s njim morate postići dogovor o terminu vašeg godišnjeg odmora, on vam ga i nije baš obvezan dati kad zatražite. Dakle, zaboravite 6 mjeseci neprekdinog rada, to se ne odnosi na vas, ali morate poštivati manevarski prostor poslodavca da godišnje odmore organizira poštivajući i poslovni ritam tvrtke. Inače, pravo na GO uređuje se zakonom o radu u dijelu koji definira najmanji broj dana (četiri tjedna), a zatim se na to dodaju dani iz kolektivnog ugovora koji važi za vašu djelatnost, a po novom imate pravo na naknadu za neiskorišteni GO, osim ako vam je termin bio ponuđen pa ste ga odbili. Sama sam sebi smiješna pišući ove rečenice, bojim se da jako malo radnika ima i najmanji dio GO, a kamoli još i dodatke, ali nadamo se boljem. Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama se bavi vremenskim i novčanim naknadama roditelja nvoorođene djece.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
  • 6 godina kasnije...

Poštovani. Trebam ići na porodiljni dopust sredinom veljače 2017 g. U tom trenutku ostati će mi 15 dana go koji bi morala iskoristiti do 30.06.2017. E sad, kako to nije moguće (jer cu biti na porodiljnom), zanima me da li tih 15 dana cu moći iskoristiti kada se vratim 2018 godine? Hvala. Btw, radi se o državnoj ustanovi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani LjuboZG možda mi možete pomoći: ja sam na go od 7.08 - 29.08(trazila sam kompletan go, ali nisu dali), od 30.08.2016 sam na komplikacijama do pocetka porodiljnog dopusta (sredina veljače 2017). Postoji li način na ikako iskoristim preostalih 15 dana? U ZOR sam pronasla ovo:

 

(5) Iznimno od stavka 4. ovoga članka, godišnji odmor, odnosno dio godišnjeg odmora koji radnik zbog korištenja prava na rodiljni, roditeljski i posvojiteljski dopust te dopust radi skrbi i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju nije mogao iskoristiti ili njegovo korištenje poslodavac nije omogućio do 30. lipnja sljedeće kalendarske godine, radnik ima pravo iskoristiti do kraja kalendarske godine u kojoj se vratio na rad.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija