Jump to content

Dosjelost na državnom zemljištu


Provincijalka

Preporučene objave

Poštovani ....nadam se da će me netko uputiti na pravi put ka rješenju mog problema...

Živim u obiteljskoj kući koja je izgrađena 1959. godine. Iza kuće je državno zemljište ( livada ) koje smo ogradili živicom, te isto koristili kao vrt za sadnju voća, povrća, cvijeća i tako već punih 50 godina...( drugi susjedi su učinili isto sa svojim vrtovima )...

Zanima me jeli u mom slučaju moguće koristiti institut DOSJELOSTI ( 40 godina korištenja zemljišta u državnom vl. ) iz Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, te što sve moram poduzeti ukoliko je moguće pozvati se na taj institut ( koje dokaze podnijeti, kome se obratiti... )

Unaprijed zahvalna :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Golo" posjedovanje nekretnine tijekom dugog vremena bez zakonom predvidjenih kvalifikatornih okolnosti: zakonitosti, savjesnosti i postenja/istinitosti posjeda, ne daje Vam osnova da se smatrate vlasnikom.

 

Zakon o Vlasnistvu i drugim stvarnim pravima

 

 

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/265285.html

 

 

 

...d/ Stjecanje dosjelošću

 

 

 

Članak 159.

 

 

(1) Dosjelošću se stječe vlasništvo stvari samostalnim posjedom te stvari ako taj ima zakonom određenu kakvoću i neprekidno traje zakonom određeno vrijeme, a posjednik je sposoban da bude vlasnikom te stvari.

(2) Samostalni posjednik čiji je posjed pokretne stvari zakonit, istinit i pošten, stječe je dosjelošću u vlasništvo protekom tri godine, a takav posjednik nekretnine protekom deset godina neprekidnoga samostalnog posjedovanja.

(3) Samostalni posjednik pokretne stvari kojemu je posjed barem pošten stječe je dosjelošću u vlasništvo protekom deset godina, a takav posjednik nekretnine protekom dvadeset godina neprekidnoga samostalnog posjedovanja.

(4) Samostalni posjednik stvari u vlasništvu Republike Hrvatske, županija i jedinica lokalne samouprave i jedinica lokalne samouprave i uprave i s njima izjednačenih pravnih osoba, kao i stvari u vlasništvu crkve ili drugih pravnih osoba koje ne traže za sebe dobitak nego služe za dobrotvorne ili druge općekorisne svrhe, steći će dosjelošću vlasništvo tih stvari tek pošto je njegov zakonit, istinit i pošten, ili barem pošten, samostalni posjed neprekidno trajao dvostruko vrijeme od onoga iz stavaka 2. i 3. ovoga članka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

 

Na državnom vlasništvu -društvenom vlasništvu nije moguće steći pravo vlasništva dosjelošću , već su korisnici društvenog vlasništva novim Zakonom o vlasništvu pretvorbom prava korištenja na temelju Zakona podnošenjem zahtjeva nadležnoj gruntovnici postali vlasnici .

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 13 godina kasnije...

stanari u prizemlju naše stambene zgrade su uzurpirali gradsko zemljište, kategorizirano kao zelena površina, i to na način da su prisvojili dio tog zemljišta te podigli željeznu ogradu i samim time svom stanu priskrbili jedno lijepo vanjsko dvorište, ali stvar je u tome šta je to napravljeno prije cca. 50+ godina, i evo tako stoji sve do dan danas.

da li se mogu pozvati na dosjelost, tj. stjecanje tog ograđenog dijela zemljišta kao svoje vlasništvo s obzirom da su u posjedu toliki dugi niz godina, samo nisam siguran da li im ikoja od ovih 3 stavki može proći?

Citiraj

Posjed je zakonit ako posjednik ima pravo na posjed, tj. ako ima valjani pravni temelj toga posjedovanja.

Posjed je istinit ako nije pribavljen silom, potajno, prijevarom ili zlouporabom povjerenja.

Posjed je pošten ako posjednik koji ga je stekao nije znao, niti je s obzirom na okolnosti imao dovoljno razloga posumnjati da mu ne pripada pravo na posjed. Poštenje se presumira.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija