Jump to content

Oporezovanje novčanih poklona dionačara


Luka38

Preporučene objave

Koji je tretman u poreznom smislu novčanih primitaka u obliku poklona dioničara nekog trgovačkog društva prema zaposleniku društva kojeg je taj isti dioničar vlasnik u određenom udjelu, manjem od 50%. Radi se u vlastitim, privatnim sredstvima dioničara na koje su plaćeni svi porezi prema važećim propisima. Da li dioničar ima slobodu novac pokloniti zaposleniku tvrtke čiji je on dioničar pod istim uvjetima kao i bilo kojoj drugoj osobi, odnosno ima li osoba koja prima novac obvezu prijave i plaćanja poreza na ovakav primitak?

Hvala na odgovoru

Luka

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije mi jasno zašto vam se ovo čini upitnim postupkom, ali pokušat ću odgovoriti: Porez na dohodak plaća se za primitke koji su lijepo navedeni po svojim vrstama u samom obrascu prijave poreza na dohodak. Čini mi se da ovo što vi spominjete ne spada u nijednu od tih kategorija, pa ne vidim zašto uopće mislite da bi se oporezivanje tog zaposlenika moglo dogoditi, pretpostavljam da će se poklon izvršiti bezgotovinski (sa računa na račun). Ako ste vi kao dioničar sebi isplatili dividendu na koju ste još platili poseban porez, možete s tim novcem činiti što želite i pokloniti ga kome želite, pokloni (još) nisu oporezivi u RH. Dar zaposlenicima u protuvrijednosti od 400 kn u naravi definiran je kao neoporezivi primitak u smislu da se može iskazati kroz rashode poslovanja u toj svoti, ali nakon što se utvrdi dobit, plati porez i neto dobit isplati dioničarima, nakon kriznog poreza oni s tim čine što žele. Ugovori o darivanju proizvode obveze plaćanja poreza na darove, ali oni se sklapaju za ozbiljne stvari i najčešće evidentiraju u nekim gruntovnicama, policijskim upravama i slično. Ako darujete novac-darujte i nadam se da ćete u tom poštivanju zaposlenika imati još sljedbenika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle radi se o točno navedenom primjeru; tvrtka je zaradila novac, placen je porez na dobit, isplacena je dividenda umanjena za krizni porez i dionicar je odlucio radniku koji radi u poduzecu kojeg je on vlasnik dati poklon u novcu, bezgotovinski. Radnik je prijavljen na puni iznos place koju prima za svoj rad, dok je ovo jednokratni poklon u novcu. Da li postoji porezna obveza, a radi se donaciji privatnih sredstava, u potpunosti legalno zaradjenih na koje je vec placen porez?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stvar mi je jako bitna i želio bih imati potpuno čistu situaciju; zato ovoliko pišem.

Firma je radila dobro; ostvarena je dobit, plaćen porez, isplaćena dividenda umanjena za krizni porez. Dioničar zadovoljan rezultatom odluči sa zaposlenicima tvrtke čiji je on suvlasnik (fizička osoba, nije direktor, ovlaštena osoba i zaposlenik društva) podijeliti dio isplaćene dividende. Da li će porezna uprava ovakav tip isplate tretirati kao isplatu 'na ruke' odnosno isplatu vezanu uz rad koja podliježe oporezivanju prema porezu na dohodak?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ajmo na tehniku, možda se tako jasnije izrazim: kad ste isplatili dividendu, nekako ste prebacili novac sa računa firme na svoj račun ili ste podigli gotovinu pa ste dividendu isplatili kroz blagajnu i taj novac je i fizički postao vaša imovina, u vašem posjedu da s njim činite što želite. Znači, sad ste kao fizička osoba, a istovremeno i dioničar, vlasnik vama pripadajućeg dijela dobiti u novčanom obliku. Sad lijepo uzmete broj tekućeg računa od svog radnika i kao fizička osoba mu uplatite to što želite. Porezna uprava nema uvid u tekuće račune građana osim tijekom sudskog postupka, zato i traže da se ugovori o djelu plaćaju isključivo na žiro račune, i na ovaj način poreznici neće pojma imati da je vaš radnik od vas dobio novac. Ako mu dajete novac "na ruke", još bolje, ali i ova prva varijanta je OK. Porezna nas radnike kontrolira na način da prema našem OIB-u (nekad JMBG) kontrolira po IP karticama koliko su nam pravne osobe uplatile dohotka od nesamostalnog rada i koliko su poreza za to platile. Također ima podatke od onih koji su nam isplaćivali ugovore o djelu ili autorske honorare ili naknade za rad u predstavničkim tijelima, ali nijednu od ovih brojki poreznici ne usklađuju sa tekućim računima građana, samo sa žiro računima, jer ponavljam - u tekuće nemaju uvida. Ali prvi korak mora biti skidanje tog novca sa žiro računa tvrtke u kojoj ste dioničar - isplata dobiti, a onda možete dati radniku, za humanitarne svrhe, za što god želite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija