Jump to content

nezakonito primanje poticaja


diksi

Preporučene objave

Otkrio sam da jedna osoba prima poticaje za uzgoj teladi i muzne krave(ima dvije nelegalne farme) iako nema registrirane farme što je nužno po Zakonu o državnoj potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju(NN 83/09).

Čime oštećuje državni proračun za oko pola miliona kuna godišnje.

Najgore u svemu tome je što nadležni državni veterinarski inspektor zna za obje farme i neće ništa poduzeti po tom pitanju niti da se farme zatvore ,a pogotovo da se ukinu poticaji jer je to sve za njega normalno(prijavio sam mu slučaj).

Sumnjam da i on imaju proviziju od tih poticaja.

Jednostavno kaže to je Zakon koji je donesen radi europske unije,zakon je glup ,nismo mi Švicarska nego Hrvatska..drugim riječima zakon koji je donio sabor ne vrijedi za inspektore.

Dakle radi se o teškom ne zakonju koji inspektori pokrivaju

..komu se to može prijaviti onda državnom odvjetništvu,policiji,ministarstvu poljoprivrede,uskoku,europskoj komisiji,KOME?

Ima li neka služba u ovoj državi koja mora postupati po zakonu i poduzeti mjere protiv ovakvih stvari.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo baš i nije tako kako kažete, ne treba se registrirati farma kao maloprodajno mjesto, postoji uzgoj krava i na slobodnoj ispaši gdje vlasnik ima jednu malo veću strehu. Ono što je bitno je da prema najzadnjim izmjenama zakona o državnim potporama u poljoprivredi osoba koja ima poticaje veće od 24 tisuće kuna tijekom 2009. godine mora postati obveznik poreza na dohodak, što znači da mora voditi poslovne knjige i prijavljivati porez, plaćati svoje doprinose kao poljoprivrednik. Sama tehnika dobivanja poticaja ide tako da se vlasnici stoke prijavljuju u upisnik poljoprivrednih gospodarstava pri županijskim uredima i tamo traže sve moguće poticaje na koje imaju pravo ( a o kojima baš ne govore na poljoprivrednim emisijama) - za krave, telad, zasijane površine, kakvoću mlijeka i tako dalje i tako dalje. Kod podnošenja zahtjeva za isplatu poticaja u 2010. potrebno je priložiti potvrdu porezne uprave da je podnosilac obveznik poreza na dohodak, jer služba provjerava (konačno od lani) koliko je poticaja isplaćeno. Koliko je meni poznato, veterinarski inspektor ima samo ovlasti da kontrolira uvjete u kojima se životinje drže, a poticaji s njim nemaju veze niti je on igrač u toj partiji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sad mi nije jasno kako ne treba kad u Zakonu piše da treba biti REGISTRIRANA farma(za određene poticaje ne sve)..evo točno za koje..da li sam u pravu?tj znam li čitati uopće onda.

 

ZAKON

 

O DRŽAVNOJ POTPORI POLJOPRIVREDI I RURALNOM RAZVOJU

Zagreb, 9. srpnja 2009.

 

Članak 38.

 

Korisnici ostvaruju plaćanje za tov teladi po grlu mliječne pasmine, uz uvjet da je grlo:

 

– isporučeno na klanje u ovlašteni objekt s gospodarstva upisanog u Registar farmi.

 

 

 

Plaćanja za mlijeko

 

Mlijeko kravlje, ovčje i kozje

 

Članak 48.

 

(1) Korisnici ostvaruju plaćanje za mlijeko po kilogramu proizvedenog i isporučenog kravljeg, ovčjeg ili kozjeg mlijeka ovlaštenim objektima za poslovanje s hranom životinjskog podrijetla s gospodarstva upisanog u Registar farmi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz vašeg sam posta shvatila da je vaš susjed fizička osoba, a za takve se vodi registar obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) i svakom se dojeljuje njegov matični broj kao uvjet da mogu biti proizvođači poljoprivrednih proizvoda (mesa, mlijeka i sl.), a to je u nadležnosti županijskog tijela nadležnog za poljoprivredu.. Registar farmi je valjda predviđen za trgovačka društva (d.O.o. ili d.d.) koji se bave uzgojem stoke, osobno ne poznajem nijednog poljoprivrednika iz te evidencije, a poznajem ih pedesetak koji su obveznici poreza na dohodak (što je i razlog našeg poznanstva). I svi su korisnici nemalih poticaja za svoje proizvodnje, jer su relativno veliki u opsegu poslovanja.

Prema tome, vjerojatno je zakonodavac registra farmi predvidio za pravne osobe, a ako vaš susjed nema trgovačko društvo, on nije pravna osoba, već fizička.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija