Jump to content

poslodavac ne želi napraviti odjavu na HZZO-u...


sanja44

Preporučene objave

Ne znam odakle da krenem jer imam nekoliko problema s bivšim poslodavcem.. Pa da krenem redom:

 

Ugovor u firmi je bio potpisan na mjesec dana, no u međuvremenu zbog ozljede na radu dobivam bolovanje. Dakle odrađena su 2 tjedna, a ostala 2 tjedan mi se bilježe kao 100% bolovanje. Ozljeda na radu se desila na putu prema poslu (u prometu).

S obzirom da mi je Ugovor s firmom istekao i bolovanje završilo s datumom 17.lipnja meni nije jasno zbog čega mi ne žele napraviti odjavu s HZZO-a, te vratiti moje papire (radna knjižica, PK kartica...)?? Moram napomenuti da se firma nalazi u ZGu, a moje radno mjesto je bilo u podružnici u VŽu. Firma ima podosta problema i evidentno se radi o mutnim poslovima, ali inspekcija jednostavno zatvara oči pred situacijom...

 

U međuvremenu sam pronašla posao na drugom mjestu, posao je korektan i poslodavac već neko vrijeme čeka moje papire kako bi me prijavio u radni odnos s time da je potpisan probni ugovor sa 21. lipnjem - koji je korektno odrađen. Bojim se da mi novi poslodavac ne izgubi živce s čekanjem mojih papira jer me već nekoliko dana čeka sa mojom odjavom i radnom knjižicom..

 

Nadam se da ste shvatili moj problem, jer od silnog stresa teško mi je i približiti ovonastali problem... :-(

 

Molim Vas barem nekakav odgovor ili barem neki savjet kako da pristupim prema ovom novom poslodavcu koji je stvarno korektan prema meni.

 

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o radu predviđa da se radniku dade potvrda kad se prilikom zasnivanja radnog odnosa preuzmu njegovi osobni dokumenti (radna knjižica, diploma i slično), ali iz vašeg posta mi se čini da vaš poslodavac vama to nije dao. Bez obzira na to, na vašem bih mjestu uputila pismeni zahtjev za povratom svojih dokumenata i preslikama odjave sa mirovinskog i zdravstvenog (i to vam mora dati) i zaprijetila prijavom inspekciji rada ako to ne učini u najkraćem roku. Njega se ne tiče radite li vi ili ne, on odjavu mora izvršiti u primjerenom roku, a jedan bi tjedan bio zaista dovoljan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zaboravih u prethodnom postu - što se tiče vašeg novog poslodavca, najvažnije je da imate ugovor o radu, njime se dokazuje radni odnos. Vjerojatno će on imati "razgovore ugodne" sa službenicama mirovinskog i zdravstvenog kad vas konačno dođe prijaviti, jer one očekuju da se prijave izvrše u roku desetak dana, ali u nekim ispostavama je to možda čak i moguće bez radne knjižice, neka proba uz navođenje razloga ovako kako ste i vi opisali. Ako ste mu vrijedni tog napora, izdržat će i to, što se tiče inspekcije rada najvažnije je da ima ugovor o radu s vama, ovu novu evidenciju propisanu od ministra Popijača i na kraju mjeseca novi obrazac platne liste od istog autora (voli čovjek da su stvari opširne...)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija