Jump to content

kako izbjeći parcelaciju...u suposjedu????


trozubac

Preporučene objave

poštovanje!

 

kako ishoditi priznavanje prava vlasništva na temelju dosjelosti ako ima 2 suposjednika???? a da ne tražim angažmam mjernika??????

ja imam 3/4 suposjeda, dalji rođak 1/4 suposjeda!

rečeno mi je da bez parcelacije ne mogu pokrenuti tužbu na utvrđenje???????'

 

zbog usklađivanja gruntovnog stanja sa katastrom više nismo upisani ni kao katastralni vlasnici!

novi katastralni vlasnici po (podatcima iz gruntovnice) isto su u suposjedu i ima ih ok 10!( 4 mrtvi,6 živi)

 

:place::place::place::place:

 

kako da zaobiđem rođakovu 1/4..? on se tome ne protivi! a ja imam jedino oporuku kao "dokaz" o poštenom posjedniku gdje je cijela čestica ostavljena posjedovno 1/1 na mene!!!!

:-?:-?

smotan sam i zbunjen ....novaca nema...zemlja se oduzima...ja neka uzgajam paradajz na balkonu..!!! :place::place::place:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za stjecanje dosjelošću podnosi se tužba.

 

Za priznavanje dosjelosti u načelu se traži samostalni posjed, ali se može priznati i suposjed. Dakle, vi i vaš rođak trebali biste podnijeti zajedničku tužbu da vam se prizna vlasništvo u navedenim omjerima. Druga mogućnost je da vi podnesete tužbu pa uz zemljišnoknjižne fomalne vlasnike i njega formalno tužite i onda mu u postupku priznate njegov dio, ali za to nisam siguran.

 

Ako želite samostalno podnijeti tužbu bez uključivanja rođaka, trebali biste prethodno izvršiti parcelaciju, a nju nećete moći izvršiti bez formalnih knjižnih vlasnika odnosno katastarskih posjednika.

 

Niste napisali u kakvom su postupku izvršena usklađivanja podataka u katastru sa zemljišnoknjižnim stanjem, tj. kao su upisani novi katastarski posjednici. Protiv toga rješenja ste se trebali žaliti, makar samo zato da imate dokument da ste kao stvarni vlasnik poduzimali mjere za zaštitu svoga vlasništva. Pri tome bi se tužba radi utvrđenja vlasništva dosjelošću mogla smatrati prethodnim pitanjem u katastarskom upravnom postupku, pa bi se taj postupak prekinuo do donošenja sudske odluke.

 

Postoji i mogućnost pokretanja pojedinačnog ispravnog postupka koji je jednostavniji i jeftiniji. Taj se postupak pokreće kad podaci u knjigama ne odgovaraju stvarnom vlasničkom stanju, a ne očekuje se da bi između formalnih i stvarnih vlasnika o tome bilo spora.

 

U većini slučajeva dolazi u obzir i jedan i drugi način, ali bi ipak trebalo provjeriti vašu dokumentaciju i dokaze koje imate da se vidi postoje li uvjeti za ispravni postupak.

 

O tom postupku imate tema i na Legalisu, pa potražite.

 

Nedostatak je pojedinačnih ispravnih postupaka u tome što se tužbe radi utvrđivanja vlasništva već dugo provode, dok je pojedinačni ispravni postupak noviji, pa mnogi odvjetnici a i suci s tim nemaju iskustva, i onda radije stranke onako rutinski upućuju na tužbu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Postovani!

 

Podnio sam žalbu na prvostupanjsko rješenje o promjeni posjedovnog stanja gdje se mene brisalo iz posjedovnog lista a zbog ostavinske rasprave za umrlom osobom x koja nema nikakve veze sa tom česticom gdje su se njezini nasljednici upisali i u katastar- rečeno mi je zbog usklađivanja sa gruntovnicom!

 

Žalba mi je odbijena, a nisam pokretao upravni spor jer stvarno mi se neda natezati sa njima.

 

Imam oporuku,po kojoj i uživam tu zemlju ali drugostupanjsko tijelo mi nije htjelo uzet tu oporuku kao vjerodostojnu jer ja kao ne mogu dokazati izvor na pravo vlasništva!

 

Oporuka nije sudskim puutem provedena! zato kaj se zemlja ssamo posjedovno prenosila........

:place: a u toj oporuci cijeli posjed 1/1 ostavljen meni ..a zakaj je to u katastru bilo 3/4 na mene a 1/4 na sestrića neznam., bitno da je sad 6 ovih kaj su bili upisani kao suvlasnici u gruntovnoj sad upisano u katastar (3 su mrtvi)svi kao suvlasnici u različitim omjerima! . a kaj če sad meni parcelacija??'

 

:-?:-?:-?:-?:-?:-o:-?:-?:-?:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao što sam gore napisao, trebate podnijeti tužbu radi utvrđenja vlasništva ili pokrenuti pojedinačni ispravni postupak radi usklađenja stanja u zemljišnim knjigama sa stvarnim stanjem.

 

Kad to obavite, katastar će na isti način automatski prenijeti posjed na vas kao što je i sada prenio na z.k. vlasnike.

 

Ovo automatsko usklađivanje katastra sa zemljišnim knjigama prilikom promjene stanja u zemljišnim knjigama možda, koliko znam, zapravo jest po zakonu, ali će proizvesti neviđene negativne posljedice budući da veliki dio zemljišnih knjiga još nije sređen. Dok je do sada katastar bio relativno uredan, pa je mogao služiti kao nekakva osnova za sređivanje zemljišnih knjiga, sada će kaos biti potpun odnosno prenijet će se iz z.k. u katastar umjesto da bude obratno.

 

Jako bi me zanimalo kako su u rješenju u kojem vam je odbijena žalba obrazložili odluku, i na koje se konkretne zakonske članke pozvali.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

izuzetno sam ogorčen odlukom 2-s.tijela ... zbog odbijanja žalbe!

Nije mi jasno puno stvari npr.

 

:misli: ja sam žalbu predao u roku od 15 dana, tj 19.6.20o9. da bi meni 17.04.2010 došlo sa 2.stup.tijela da je žalba odbijena. U obrazloženju su naveli (rješavili su po starom Zup-u, takva je zakonska odredba,za podneske do 1.1.2010), da nisu povrijeđena prava žalitelja..,da ovo tijelo nije nadležno za utvrđivanje vlasništva nad nekretninom, a ??? :-?:-?:-?:-? pazite ovo tražili su me dokaz iz kojeg je vidljivo da sam ja vlasnik te zemlje... pa pobogu i kontradiktornosti..kak da im dam dokaz?? pa da ga imam nebi se žalil! na traženje ovih dokaza donio sam oporuku iz koje je vidljivo da je ostavljeno meni u posjed 1/1... a službenica mi nije htjela uzet taj dokaz da to nije ništa i da to ne dokazuje pravo vlasništva,,, a oni se bave posjedom!!!!!! nisam ja glup !!!! u završnoj rijeći stoji da :-? pošto tužitelj nije podnio nikakav dokument iz kojeg bi bilo vidljivo da polaže pravo vlasništva rješeno je kao u izreci! staro stanje xxx mijenja se u novo stanje!

KAK to moze??????

oni se bave posjedom , pa nisu oni gruntovnica! morali su mi priznati posjed,jer su ove zvali i oni su na katastru potpisali da to nije njihova zemlja-tak me jedan od gruntovnih suvlasnika nazvao i rekao!bilo bi prejednostavno kad bi se tak zemlja dovela na čistac pa zato su me i odbili u žalbi,jer da su potvrdili rješili bi gruntovno stvar, i moj slučaj bi bio presedan vjerujem jer bi tak se mogla prenosit gruntovno zemlja!sto po meni sadrzi sve zakonske mogucnosti ,ja priznajem posjed ovi ga se (gruntovni vla.) odriću i priznaju mi ga! ma ludnica 8-)8-)8-)

a kad se porez placao na zemlju onda nisu pitali gruntovne vlasnike ... :kavica::kavica::kavica: siromak i bedak - oduvijek i za navijeke!

nemrem sad nac to rjesenje,,mislim da su se pozvali na cl.240 staroga Zup-a !neznam točno :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U toku je proces u kojem se usklađuju zemljišne knjige i katastar koji se u praksi provodi tako da se prilikom promjene u zemljišnoj knjizi promijene i podaci u katastru u skladu sa stanjem u z.k. Nažalost, nisam dovoljno upoznat s time pa ne mogu komentirati.

 

Zato sam vas pitao za podatke iz obrazloženja. Nisu bitne odredbe Zakona o općem upravnom postupku temeljem kojega je doneseno rješenje jer je to postupovni zakon koji samo propisuje kako se vodi postupak, nego odredbe materijalnog zakona na koji se pozivaju (npr. Zakon o zemljišnim knjigama ili nešto slično).

 

Koliko je taj posao smislen, govori i to da vas traže da dokažete vlasništvo, a onda vam odbruse da oni ne vode podatke o vlasništvu nego o posjedu.

 

Međutim, bilo ovako i onako, vama ne bi bilo drugog rješenja nego da podignete tužbu radi utvrđenja vlasništva ili pokrenete ispravni postupak čak i da podaci u katastru nisu ovime promijenjeni.

 

Preporučujem vam da to učinite što prije, jer sada više ne možete dokazivati niti katastarskim izvodom da ste posjednik i vlasnik, pa što vrijeme bude više odmicalo to je veća vjerojatnost da dođe i do daljnjih komplikacija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija