Jump to content

bespravna gradnja


anonimno

Preporučene objave

Na zgradi koja ima gradjevinsku dozvolu, ali ne i uporabnu, koja je vec napola useljena (prikljuceni su struja, voda, telefon i uredno se naplacuju), investitor je odlucio od tavana uciniti potkrovne stanove za koje nikako ne moze dobiti gradj. dozvolu. Dakle, ako se naprave ti stanovi ni zgrada nece moci dobiti uporabnu dozvolu.

Stanari su se obracajuci gradj. inspekciji dobili sljedeci odgovor: ako ustrajete u nadzoru, onda ce vam srusiti cijelu zgradu, a prije toga iskljuciti struju, vodu... Ako dignete tuzbe ili kakve druge prijave, isto ce vam se dogoditi plus sto ce i stanare optuziti jer su i sami kriminalci: kupili su stan i zive u zgradi koja nema uporabnu dozvolu. Ma na temelju cega to?!

U zakonu o gradnji nema nikakvog iskljucenja, a ni po Zakonu o komunalnom gospodarstvu nema iskljucenja s kom. infrastrukture bez opravdana razloga (npr. neplacanje). Je li to gradj. inspekcija mozda htjela zastrasiti stanare kako bi oni sve to ostavili na miru? Zbog cega?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo: ako kuća ima važeću građevinsku dozvolu za postojeće gabarite, onda Vam ne mogu rušiti po ikakvoj osnovi.

Isključivanje komunalija se vrši: davatelj usluga kada korisnik ne plača račune ili kod saniranja instalacija, vatrogasci kod požara, eksplozije, potresa i slično, izvoditelj rušenja kod bespravnih ili dotrajalih objekata koji se ruše. Dakle iskopčati Vas ne mogu.

prema tome, ako kuča ima građevinsku za postojeće gabarite, vi ste mirni.

A što se tiće stanova, također ste u pravu da nećete dobiti uporabnu ako se stanovi naprave. Međutim, na ovim forumima ima postova stanara koji žele prisvojiti tavane, i ne možete im dokazati da nisu u pravu. Prema tome, pretpostavljam da investitor želi učiniti ono što će prije ili kasnije pasti na pamet nekome od stanara (pogledajte stvarno pravo gdje ovaj post i spada). Sretno

A zašto investitor ne može legalno sagraditi stanove?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Lokacijski uvjeti tj. DPU dozvoljava samo dvije etaze i potkrovlje bez nadozida, sto znaci da bi ovi potkrovni stanovi bili treca etaza. Cisto sumnjam da bi isposlovali mijenjanje DPU-a i na taj nacin pokrili bespravnu gradnju. Sto se tice mjesta gdje bi ova tema trebala biti objavljena: propisi o gradnji, prostornom uredjenju i komunalnom gospodarstvu ne spadaju u stvarno pravo, premda investitor na taj nacin dira u vlasnicka prava ostalih stanara, ali to je sasvim druga prica.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je po planu dozvoljena izgradnja dvije etaže bez nadozida, to ne znači da nije dozvoljena izgradnja stanova u potkrovlju. Naime, nadozid se ne treba napraviti već se stan "povuće malo unutra" i to je to. Površina je manja ali stan je stan. Međutim, Vi možete postaviti pitanje parking mjesta. Naime po propisima se traži najmanje jedno parking mjesto za svaki stan. Upravo je to ono što najviše obuzdava investitore pa mi danas kad projektiramo stambenjak prvo pogledamo koji je maksimalni broj parkirališta da bismo znali koliko stanova projektirati. Žalosno ali istinito

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

korištenje građevine koja nema uporabnu dozvolu u suštini predstavlja prekršaj članak 179 stav 2 alineja 6 Zakona o građenju (kazna od 25.000,00 kn za pravnu odnosno 10.000,00 kn za fizičku osobu.)

ujedno ako ste stupili u posjed i kupili nekretninu prije nego je obavljen tehnički pregled (građevinski radovi završeni) stječete svojstvo investitora što ste dužni prijaviti nadležnom tijelu graditeljstva a prema članku 108 Zakona o građenju. Za to je isto određena kazna od 25.000,00 kn za pravnu odnosno 10.000,00 kn za fizičku osobu.

 

nadalje prethodni vlasnik zgrade ako ste kupili stan nije više jedini investitor pa prema tome možete tražiti obustavu radova od prethodnog vlasnika jer je izgubio svojstvo (jedinog) investitora na određenoj katastarskoj čestici.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mozete li biti precizniji, pa mi reci temeljem kojeg propisa se stječe svojstvo investitora ako se kupi nekretnina prije obavljenog tehničkog pregleda. Inace je situacija stvarno komplicirana i zanima me tko je na kraju investitor: investitori iz gradj. dozvole su jos u gradnji otudjili stanove na nacin da su ih darovali nekim svojim rodjacima, koji su onda prodavali stanove. Svu kupnju vodi jedna baba: opunomocena je od investitora prema nadleznim sluzbama i od prodavatelja svih stanova prema kupcima. Naravno, sve se to odmotalo prekasno. Sad znam da sam pri kupovini stana trebala imati vjestaka arhitekta, pravnika, poreznika... :bonk:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija