Jump to content

Unos vozila u obrt, prodajom


stonedfly

Preporučene objave

Zanima me slijedeće:

 

Prije otvaranja obrta kupio sam automobil koji glasi na moje ime. Nakon otvaranja obrta, isti nisam unio u obrt nego me zanima da li postoji mogućnos da putem kupoprodajnog ugovora prodam svom obrtu vozilo i izvršim isplatu po ugovoru iz obrta? Da li se takva isplata tretira kao porezno priznati trošak? Da li nakon provedenog prijepisa mogu obračunavati amortizaciju?

 

Hvala unaprijed,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Auto ste kupili kao Marko Marković, vlasnik ste obrta kao Marko Marković - ista osoba ne može sama sebi prodati auto koji već jest u njenom vlasništvu. Unos vlastite imovine u obrt vrši se putem procjene tržišne vrijednosti koju u RH vrše revizori, a to nije besplatno. Ako imate račun ili kupoprodajni ugovor kojim ste postali vlasnik spomenutog vozila, napravite zapisnik o unosu i priložite taj dokument iz kojeg se vidi koliko ste vozilo platili. Ovo postaje upitno ako je kupovina obavljena davno, tada to više i nije realna tržišna vrijednsot. Ako ste u sustavu PDV-a vozilo unosite u popis dugotrajne imovine u iznosu bez PDV-a, a ako niste onda je osnovica za amortizaciju njegova ukupna vrijednost. Ne možete na osnovu ovog postupka izvršiti isplatu sami sebi i tretirati je kao trošak i to iz dva razloga: prvi je što se dugotrajna imovina prikazuje kao trošak kroz amortizaciju tijekom vijeka upotrebe, a ne u godini u kojoj je kupljena. Drugi je razlog što je obrtnik fizička osoba - i kao građanin i kao obrtnik, u prvoj sam rečenici pokušala slikovito opisati vaš status. Ako na obrtu imate novaca koje želite potrošiti, a platili ste sve dadžbine državi i plaće radnicima, podignite novac kao akontaciju dohotka i radite s njim što vas je volja.

Inače, porezno priznata stopa amortizacije za osobne automobile je 20%, a može se 100% uvećati, pa se smije obračunavati amortizacija po stopi od 40% godišnje i tako dobiven iznos predstavlja trošak razdoblja. Kad se auto do kraja amortizira, a vi ga želite prodati, to činite putem izlaznog računa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

anamih je napisao:

Unos vlastite imovine u obrt vrši se putem procjene tržišne vrijednosti koju u RH vrše revizori, a to nije besplatno.

 

Hvala na odgovoru, ali koliko je meni poznato, gore navedeno nije točno. Kod unosa vlastite imovine u obrt NIJE potrebno angažirati ovlaštenog procjenitelja, već je obrtniku dana mogućnost da sam procijeni vrijednost imovine koju unosi.

 

Što se tiče prodaje samome sebi, tu dijelim Vaše mišljenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obzirom da sam se nagledala u vlastitoj poslovnoj praksi unosa imovine u obrt na način koji vas zanima, bila sam svjedokom i osporavanja vrijednosti takvih unosa od strane nadležnih poreznih uprava, a takva se osporavanja nikad ne događaju kad se ima revizorska procjena, iako revizorove vrijednosti za neke pokretnine i nekretnine znaju biti iznenađujuće. Zato sam vam tako i odgovorila, a znam da možete sami. Moje je skromno mišljenje da vam porezna vjerojatno neće osporavati vašu procjenu vrijednosti unešene imovine u slučaju ako imate relativno nov račun kojim ste kao privatna osoba platili imovinu koju unosite, a u drugim slučajevima - diskreciono ovlaštenje državnih tijela u lijepoj našoj je bezgranično....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

molim vas da mi pojasnite slijedeće:

obrt otvoren 01.04.

auto kupljen 11.05. imam račun na 82.500 kn

od 01.08. se prijavljujem u vlastiti obrt, do tada sam bila zaposlena kod poslodavca, te nisam obračunavala nikakve troškove vezane za auto

- da li mogu auto upisati u imovinu obrta s danom kupnje istoga ili tek s danom kad sam se prijavila u vlastiti obrt?

- povećala bih stopu amortizacije do max do kojeg je dozvoljeno u ovoj godini jer imam dosta prihoda. koji bi to iznos bio i da li moram priloziti kakvu odluku, izjavu o povećanoj stopi amortizacije?

napominjem da nisam uzimala račune za gorivo prije 08/2010....

hvala puno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija