Jump to content

oporuka poslovno nesposobne osobe?


Tina82

Preporučene objave

Imam jedno pitanje pa bih molila pomoć ako netko zna.

Zanima me na koji način se može oporuka poslovno nesposobnog oporučitelja učiniti neoborivom.Oporučitelj je u potpunosti svjestan situacije i voljan sastaviti opruku u korist bliskih rodjaka koji vode brigu o njemu.Nužnih nasljednika nema,ali ima rodjake koji uopće ne mare za njega,a postoji mogućnost da bi na ostavinskoj raspravi pokušali oboriti oporuku.da li je dovoljna liječnička potvrda ili nešto drugo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poslovna sposobnost može biti oduzeta djelomično ili u potpunosti. Kada se radi o djelomičnm lišenju poslovne sposobnosti, tada se to najčešće odnosi na raspolaganje većim obimom imovine, sklapanje braka i odlučivanje o medicinskim postupcima.

 

U Zakonu o naslijeđivanju za sposobnost sačinjenja oporuke traži se da je osoba starija od 16 godina i sposobna za rasuđivanje - vidi čl. 26. st. 1. ZN.

 

Pretpostavljam da oporuka potpuno poslovno nesposobne osobe ne bi bila valjana, jer se izradom oporuke zapravo raspolaže imovinom, a to se ne može kod potpune poslovne nesposobnosti.

 

Ako je gubitak sposobnosti rasuđivanja, kako kaže ZN nastupio nakon sastavljanja oporuke to ne utječe na njezinu valjanost - ona je stoga sastavljena u vrijeme kad je bio oporučitelj sposoban to činiti.

 

Bilo bi dobro kada bi se skrbnik poslovno nesposobne osobe ili ona sama obratio/la sudu i zatražio potpuno ili djelomično vraćanje poslovne sposobnosti. Samo lječničko mišljenje ovdje nije dovoljno jer se traži da takvo mišljenje dostavi vještak kojeg određuje sud.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 11 mjeseci kasnije...

Budući da rođaci vode brigu o dotičnom možda je bolje rješenje ugovor o doživotnom uzdržavanju kojeg sklapaju njegov staratelj i davatelj uzdržavanja, odnosno staratelj za poseban slučaj...potrebna je forma javnobilježničkog akta i odobrenje ugovora od strane Centra za socijalnu skrb!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija