Jump to content

privatni auto za d.o.o.


Zak

Preporučene objave

Odmah da se ispričam ako slučajno pitanje nije na pravom mjestu, onda neka ga administrator slobodno premjesti u pravu rubriku ...

Naime, naš problem je sljedeći...imamo malo dostavno vozilo Caddy na vlastito ime kao fizička osoba a imamo otvoren d.O.o. Na koji način mi možemo to vozilo dati d.O.o.-u i da nam svi troškovi vezani za njega budu porezno priznati?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete sklopiti kupoprodajni ugovor - isti kao i oni što ih ljudi sačinjavaju na sajmu na Jakuševcu i slično. Kupac će biti vaš d.O.o. a prodavatelj vi kao fizička osoba. Procedura oko odjave vlasnika u MUP-u i prijave te transakcije u poreznoj upravi je ista kao i kad se to odvija između dva građanina. Naravno da će vam osiguravajuća kuća poništiti popust na redovno i kasko osiguranje, ako ga imate jer se sad kreće opet otpočetka u ostvarivanju prava na popust. Taj auto tada postaje vlasništvo trgovačkog društva, knjiži se na uobičajeni način po vrijednosti iz kupoprodajnog ugovora (nema veze što će vam kao vrijednost odrediti porezna uprava, ako to slučajno bude različito, njihova je procjena u svrhu određivanja osnovice za oporezivanje, a vi sebi auto možete prodati po cijeni koju želite).

E sad, ja se ne razumijem u automobile dovoljno da bih znala u kojoj je kategoriji Caddy - je li to osobno vozilo ili dostavno. Ako u knjižici vozila piše da je osobno vozilo, tada vam je porezno priznato 70% svih troškova (gorivo, tehnički pregled, održavanje, rezervni dijelovi, amortizacija) osim osiguranja pri registraciji koje se priznaje u 100%-tnom iznosu. Ako je u knjižici vozila Caddy definiran kao dostavno, teretno ili već nekim drugim epitetom, tada možete priznavati 100% svih troškova.

Kad prodajete to vozilo, tada ćete kao d.O.o. ispostaviti račun budućem vlasniku vozila, uredno ćete zaračunati PDV ako ste u sustavu i knjižit ćete taj prihod na predviđeni način u poslovnim knjigama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

anamih je napisao:

...E sad, ja se ne razumijem u automobile dovoljno da bih znala u kojoj je kategoriji Caddy - je li to osobno vozilo ili dostavno. Ako u knjižici vozila piše da je osobno vozilo, tada vam je porezno priznato 70% svih troškova (gorivo, tehnički pregled, održavanje, rezervni dijelovi, amortizacija) osim osiguranja pri registraciji koje se priznaje u 100%-tnom iznosu. Ako je u knjižici vozila Caddy definiran kao dostavno, teretno ili već nekim drugim epitetom, tada možete priznavati 100% svih troškova.

Kad prodajete to vozilo, tada ćete kao d.O.o. ispostaviti račun budućem vlasniku vozila, uredno ćete zaračunati PDV ako ste u sustavu i knjižit ćete taj prihod na predviđeni način u poslovnim knjigama.

 

Nažalost, u svrhe oporezivanja, definicija osobnog automobila je navedena u odredbi članka 3. stavak 1. točka 1. Zakona o posebnom porezu na osobne automobile, ostala motorna vozila, plovila i zrakoplove:

 

"osobni automobil – motorno vozilo namijenjeno prvenstveno za prijevoz putnika s najviše 9 sjedala (uračunano i sjedalo vozača), koje može biti izvedeno i kao »kombi-vozilo« kojemu se obaranjem ili vađenjem sjedala povećava prostor za utovar stvari, a izvedeno je iz karoserije osobnog automobila".

 

Dakle, neovisno što piše u knjižici vozila, za VW Caddy se može zaključiti da to osobni automobila u svrhe oporezivanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poreznici s kojima sam u svojoj praksi surađivala (nekoliko poreznih uprava na području moje županije) nisu bili zainteresirani za propis koji spominjete, već su pitali za knjižicu vozila. Npr. ona mala škoda koja ima samo dva sjedala za vozača i suvozača, za njih je vozilo po kojem mogu odbijati sve troškove za moju stranku. Napominjem da ovo nije praksa iz prošlosti, jedna moja stranka još uvijek ima baš to vozilo, druga ima toyotu hilux sa dva reda sjedala... i uredno se priznaju svi troškovi

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija