Jump to content

Kako obavijestiti posjednike da nemaju pravo na posjed


Nusha

Preporučene objave

Svoj problem već sam opisala u temi Dokaz nepoštenja posjednika. Međutim, imam još dosta drugih naslijeđenih zemljišta gdje sam ja upisana u zemljišne knjige, a druge osobe koriste ta zemljišta i upisani su u katastar (neki). Kako mogu spriječiti da me i oni ne tuže i ne traže svoj upis u zemljišne knjige temeljem dosjelosti? Nije baš da bi ih tužila zbog smetanja vlasništva (osim ako nije neophodno), u biti mene njihov posjed niti ne smeta jer ta zemljišta ionako namjeravam prodati, ali ne bih htjela da mi još tko od njih uleti s tužbom temeljem dosjelosti prije prodaje pa ima li koji drugi način da ih obavijestim da nisu vlasnici i time od njih učinim nepoštene posjednike, a da to vrijedi na sudu u slučaju ev. tužbi temeljem dosjelosti kao siguran dokaz da su nepošteni posjednici. Npr. postoji li način da im ja obavijest o svom vlasništvu u zemljišnim knjigama pošaljem poštom, ali na taj način da baš osoba na koju je poslana obavijest mora potpisati da je to primila (kao sudski poziv npr.). I je li obavijest da nisu zemljišno-knjižni vlasnici dovoljna za dokaz da je njihov posjed od primitka takve obavijesti nepošten? Unaprijed puno hvala na svim sugastijama!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

 

Ako imate pravomoćnu sudsku presudu da je ta čestica Vaše vlasništvo i posjed tada ih možete upozoriti i ustati tužbom za smetanje posjeda ili vraćanja posjeda .Samo sa vlasničkim listom ne možete postići ništa ako su oni u posjedu dugi niz godina .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zašto jednostavno ne podnesete molbu u katastru za upis u posjed temeljem ZK izvatka. Katastar će po vašem zahtjevu provesti upravni postupak, obavijestiti upisane posjednike,dati im zakonski rok da dostave dokaz o vlasništvu ako se ne slažu s vašim zahtjevom, te ukoliko isti ne dostave, izvršiti promjenu upisa posjeda u vašu korist.

 

Dovoljno je podnijeti zahtjev sa 70 kn biljega i priložiti original ZK izvadak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija