Jump to content

Gubitak radne knjižice


gracija

Preporučene objave

Suprug mi je naglo preminuo. Bio je privatnik. Ja dosad nisam imala uvida u dokumentaciju. Sada kada moram riješavati zdravstveno i mirovinsko shvaćam da je radna knjižica zametnuta i da je nema. Našla sam jedino rješenje mirovinskog kojim se priznaje svojstvo osiguranika iz mirovinskog osiguranja gdje postoji registarski broj i šifra djelatnosti. Također sam našla fotokopiju radne knjižice. Da li na osnovu toga mogu ostvariti mirov. i zdrav. koje je proteklih godina redovito uplaćivano? I što je najpametnije napraviti s obzirom na situaciju? Zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je vaš suprug bio obrtnik, njihove se radne knjižice čuvaju u nadležnoj mirovinskoj službi i ista o tome izdaje obrtniku urednu potvrdu. Dakle, knjižica obrtnika mora biti tamo, ne može biti kod vas te prema tome nije ni zametnuta, pa otiđite u lokalnu službu mirovinskog osiguranja i obavezno uzmite to rješenje koje spominjete da ste našli, jer su na njemu registarski brojevi koji će mirovinskom trebati. Bilo bi dobro da imate i ovu potvrdu, ali nema veze ako je nemate, nijedan obrtnik ne može kod kuće imati svoju radnu knjižicu. Budući da mirovinsko već nekoliko godina ne vodi evidenciju uplaćenih doprinosa, za zaključivanje radne knjižice vjerojatno će vas tražiti da iz porezne uprave donesete potvrdu o uplaćenim doprinosima (i za mirovinsko i za zdravstveno).Preporučam da isplanirate dovoljno slobodnog vremena i da taj slalom između porezne uprave, mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, ureda za gospodarstvo, obrtničke komore i možda još koje ustanove shvatite kao fitnes - šala mala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija