Jump to content

Porez na najam i troškove


Medokava

Preporučene objave

Ovako. Stan u Rijeci 50m2 prvi kat.

 

Supruga je vlasnik predmetnog stana, u kojem je stanovala njena majka (do svoje 95 godine, veljače 2010 odlazi u dom za stare i nemoćne.

Nije plaćala najamninu, a stan je ostao «derutiran».

Pokušali smo stan prodati u takvom «derutiranom» stanju, ništa, (troškovi smještaja u sanatorij cca 5.500Kn mj.) a svi smo umirovljenici, ušteđevina se prebrzo topila, (po 3.000Kn mjes). Preostalo je, srediti stan i pokušati ga iznajmiti. Da skratim.

Ostatak ušteđevine cca 2,5000€ a uzeo sam i gotovinki kredit 8.500€~ 62.000Kn na 48mj. otplata mjesečno 1.650Kn. Mogu li taj iznos prikazati kao trošak?

Stan sam sredio i sad ga nudim u najam, za kojeg ću naplatiti najamninu i režije Ukupno 330€ ~2400Kn.

 

Stanarina ………………………………… 100Kn

Pričuva …………………………………..... 300Kn

Telef. & ADSL/Flat ……………………300Kn

Struja ……………………………………. .650Kn

TV pristojba ……………………………… 80Kn

UKUPNO ………………….. 1.380Kn

Otplata gotovinskog kredita mjesečno…. 1.650Kn

 

SVEUKUPNO trošak ……………….3.030Kn

SVEUKUPNO prihod ……………….2.400Kn.

 

Pitanje ?

Moram li se prijaviti na porezni i plaćati porez ?

Supruga ima mirovinu od ~2.300Kn

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako stan iznajmljujete pošteno - da najmoprimac i vi sklopite ugovor, tada taj ugovor po važećim propisima trebate odnijeti u svoju poreznu upravu kako bi vam oni razrezali mjesečnu akontaciju poreza. Sama iznajmljujem poljoprivredno zemljište i mjesečno imam cca 10% akontaciju poreza na dohodak od najamnine, a na kraju godine mi porezna priznaje 30% troškova na moju nekretninu. Dovođenje nekretnine u stanje da se uopće može iznamljivati ne možete odbijati od budućeg prihoda, porezna vam to neće priznati.Isto tako je i sa kreditom, to vam nije trošak čak ni da ste trgovačko društvo ili obrtnik, a kamoli fizička osoba. Porezna smatra da ste tim ulaganjem stekli osnovu za prihod od najma. Naravno, lijepa je naša prepuna stanodavaca kojima ne pada na pamet da ovaj prihod prijavljuju, svoje podstanare predstavljaju kao rođake, ljubavnike ili nešto treće, pa može se to i tako, prilično je rašireno kao praksa. Vi ćete odlučiti što vam je bolje, a zakonito je samo jedno - plaćati porez od prihoda koje ostvarite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Medokava je napisao:

 

 

Stanarina ………………………………… 100Kn

Pričuva …………………………………..... 300Kn

Telef. & ADSL/Flat ……………………300Kn

Struja ……………………………………. .650Kn

TV pristojba ……………………………… 80Kn

UKUPNO ………………….. 1.380Kn

 

Režije plaća najmoprimac, a ne vlasnik stana (osim pričuve, to plaća vlasnik osim ako se drugačije dogovorite i tako stavite u ugovor).

 

Ugovor prijavite poreznoj, porez + prirez ispadne nekih 10 posto.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U slučaju zakonito iznajmljivanja stana, vaša supruga treba zaključiti ugovor o najmu stana, a sukladno Zakonu o najmu stanova. U vašem slučaju najamnina se sastoji od varijabilne (režijski izdaci) i fiksne najamnine. U ugovoru navedite da najmoprimac snosi i plaće sve režijske izdatke. Vaša supruga treba prijaviti ugovor nadležnoj ispostaviti PU. PU će izdati rješenje o plaćanju predujma poreza na dohodak od najma stana. Izdaci po osnovi ulaganja u stana i bilo koji drugi izdaci se ne priznaju u smanjenje porezne osnovice. U izračunu predujma poreza primitak (fiksna najamnina) se umanjuje za 30% paušalno priznatih izdataka. Predujam poreza se plaća po stopi od 12% + prirez. Najamninu možete primiti i na ruke. Mjesečne iznose predujma poreza dužne ste plaćati neovisno o plaćanju od strane najmoprimca. Primljena jamčevina nije primitak, a kamoli oporezivi primitak u smislu Zakona o porezu na dohodak. Vaša supruga nije dužna podnijeti godišnju poreznu prijavu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija