Jump to content

kriteriji za otpuštanje radnika


cokula1

Preporučene objave

radim u firmi koja ne stoji najbolje i kako stvari stoje moglo bi biti otpuštanja radnika na jesen. poslodavac je sa sindikatom čiji sam član potpisao još prije sporazum, u kojem je definirano na koji če se način otpuštait radnici ukoliko do toga dođe. radi se o listi na kojoj su svi radnici (članovi istog sindikata) zaposleni na četri slična mjesta (ista profesija, samo podrobnije definirana sistematizacijom radnih mjesta koja u principu ovisi o iskustvu i stažu te internoj kvalifikaciji). jedini kriterij za mjesto na toj listi je datum zaposljenja kod sadašnjeg poslodavca. dakle, u slučaju otpuštanja treba važiti pravili zadnji došao prvi odlazi. sada već postoje neke naznake da se poslodavac neće držati potpisanog sporazuma jer mu ne paše (štiti neke ljude koji su u zavičajno rodijačkim vezama sa generalnim direktorom).

Zanima me što bi pred sudom značilo ukoliko se poslodavac ne bi pridržavao potpisanog sporazuma i ukoliko bi radio iznimke u odnosu na sporazum i lisu radnika koji je potpisao sa sindikatom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko bi poslodavac kršio sporazum koji je potpisao vi ćete ga prvo opozoriti putem sindikata koji je supotpisnik sporazuma a onda ukoliko ne promjeni svoju odluku provjerit ćete da li poštivao Zakonom o radu utvrđenu proceduru (savjetovanje sa radničkim viječem)te ćete mu nakon utvrđenih činjenica o kršenju vaših prava po svim osnovama koje ustanovite( Sporazum,Kol.Ugovor;pravilnik o radu;ugovor o radu;Zakon o radu) ,uputiti Zahtjev za za štitu prava u kojem ćete tražiti tražiti da vas vrati na posao i obrazložiti zašto to tražite. Sve ovo nakon što dobijete Odluku o otkazu ugovora koju poslodavac mora obrazložiti,a u roku od 15 dana po primitku odluke.

Sve gornje u pisanoj formi. Nikakovi razgovori, mailovi i sl. ne dolaze u obzir, Poštom preporućeno sa povratnicom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na pojašnjenu procedure. poslodavac naime želi zaštititi određene radnike kojima potpisani sporazum ne ide u korist u ovome slučaju pa su pravnici iz firme počeli sada špekulirati da u stvari se ne mogu držati spomenutog sporazuma o redoslijedu otpuštanja radnika jer se taj sporazum kosi sa zakonom o radu, odnosno osnovni kriterij položaja na listi je datum zapošljenja kod poslodavca, a ne uzima se u obzir ukupni staž, starost i uzdržavani članovi obitelji. stajalište sindikata je pak da se poslodavac mora držati potpisanog sporazuma. pri tome se iz sindikata pozivaju na to da se na radnika uvijek odnosi najpovljine pravo iz radnog odnosa te da bi poslodavac svijesno sam sebi napravio štetu ( kroz gubitak sudske parnice koja bi mogla uslijediti ako bi oštečeni radnici podigli tužbu protiv poslodavca zbog kršenja prava koja proizlaze iz potpisanog sporazuma)ako se ne bi držao potpisanog sporazuma.ne znam kako se na to pravno gleda jer oba objašnjenja su mi donekle logična?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

cigo,

 

budući mi nitko nije dao neki konkretniji odgovor do sada jer slučaj je stvarno malo zeznut, popričao sam sa poznanikom, inače odvjetnikom. on kaže da bi se u oba slučaja radnici mogli pozivati na povoljnije pravo ako bi im tako odgovaralo. naime ako radnik koji je dobio otkaz, mimo sporazuma koji su potpisali sindikat i poslodavac tuži poslodavca on bi taj spor trebao dobiti jer se poziva na najpovoljnije pravo. pritom se poziva na slijedeče:

Osobe koje obvezuje kolektivni ugovor

Članak 199.

(1) Kolektivni ugovor obvezuje sve osobe koje su ga sklopile te sve osobe koje su u vrijeme sklapanja kolektivnog ugovora bile ili su naknadno postale članovi udruge koja je sklopila kolektivni ugovor.

(2) Kolektivni ugovor obvezuje i sve osobe koje su pristupile kolektivnom ugovoru te sve osobe koje su naknadno postale članovi udruge koja je pristupila kolektivnom ugovoru.

 

Dakle kolektivni sporazum je obvezujući za sve pa tako i sve osobe koje su članovi udruge koja je potpisala kolektivni ugovor. ako bi pak sa druge strane radnik koji je dobio otkaz sukladno ugovoru sklopljenom između poslodavca i sindikata tužio poslodavca na način da bi za njega bilo povoljnije pravo primjena kriterija za otpuštanje iz zakona o radu, a ne iz kolektivnog ugovora tada bi odluka suda bila puno ne izvjesnija jer bi se sud mogao pozvati na gore citirani članak zakona o radu jer se kolektivni ugovor odnosi na sve osobe koje su u vrijeme sklapanja bile dobrovoljno članovi sindikata koji je za njih ugovarao određena prava.

da ne kompliciram previše, najpovoljnije pravo u ovome slučaju je za radnike da se primjeni lista za otpuštanje koju su sindikat i poslodavac potpisali te bi nepridržavanje te liste značilo siguran gubitak sudske parnice za poslodavca. to je njegovo mišljenje, zanima me što ti misliš o svemu tome?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Cokula1,

Ja sam svojedobno u jednoj raspravi sa našom članicom Sue a mislim da je i Floki bio uključen,ustvrdio da su radni odnosi regulirani zakonima i aktima po redosljedu važnosti Zakon o radu.ugovor o radu kol.ug...na što su me pomenuti profesionalci pobili pa je rečeno da kol.ugovori odnosno sporazumi imaju najveću težinu pri odlučivenju o jednom te istom pravu a koje je različito uređeno aktima i zakonom jer se radi o konkretnom problemu i dogovoru oko njega...tako nekako. Ja ću "upozoriti" Flokja na tvoje pitanje i on će ti sigurno ispravno odgovoriti. Često to radim i g. Floki je uvjek voljan razriješiti sporne situacije. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

cigo1 je napisao:

Cokula1,

Ja sam svojedobno u jednoj raspravi sa našom članicom Sue a mislim da je i Floki bio uključen,ustvrdio da su radni odnosi regulirani zakonima i aktima po redosljedu važnosti Zakon o radu.ugovor o radu kol.ug...na što su me pomenuti profesionalci pobili pa je rečeno da kol.ugovori odnosno sporazumi imaju najveću težinu pri odlučivanju o jednom te istom pravu a koje je različito uređeno aktima i zakonom jer se radi o konkretnom problemu i dogovoru oko njega...tako nekako

 

E nije "tako nekako" :-D Ni približno tako nisam napisao. :-D

Kada je JEDNO TE ISTO pravo predviđeno različitim propisima ZOR, Kolektivni, Pravilnik o radu, Ugovor o radu, Sporazum između RV i poslodavca), tada se primjenjuje ono pravo (odnosno onaj akt) koji je za radnika najpovoljniji.

 

U konkretnom slučaju, ako bi neki od tih akata predviđao 2 dana plaćenog dopusta radniku za sklapanje braka, neki drugi akt 3 dana, sljedeći 5 dana, neki od njih 6 dana - radnik će imati pravo na 6 dana.

 

 

cigo1 je napisao: Ja ću "upozoriti" Flokja na tvoje pitanje i on će ti sigurno ispravno odgovoriti. Često to radim i g. Floki je uvjek voljan razriješiti sporne situacije. :palac:

 

Poslodavac mora UZETI U OBZIR sve kriterije predviđene ZOR-om za otpuštanje radnika (duljina radnog odnosa kod tog poslodavca, starost radnika i obveze uzdržavanja), međutim on NE MORA na temelju sva 3 kumulativno donijeti odluku o otkazu. On dakle, MOŽE - DATI PREDNOST - JEDNOM od tih kriterija (ali ih je sve dužan uzeti u obzir).

 

Vaš je poslodavac očito tim sporazumom sklopljenim sa Sindikatom prednost dao KRITERIJU DULJINE TRAJANJA RADNOG ODNOSA.

 

Prema tome, ako se bude držao tog kriterija, osobe koje dobiju otkaz neće moći sa uspjehom pobijati otkaz (uz pretpostavku da je procedura otkazivanja - savjetovanja, suodlučivanje - suglasnost - provedena pravilno).

 

Da naglasim - poslodavac prema svim radnicima prilikom otpuštanja iz poslovno uvjetovanih razloga MORA primijeniti JEDNAK kriterij.

 

Ako bude otpuštao prema različitim kriterijima, a naveo je jedan kriterij kao odlučujući - eto uzmimo za primjer duljinu trajanja radnog odnosa ( pa npr. 50 radnika otpusti jer su oni najmanje vremena proveli kod njega, a 10 otpusti jer npr. su najmlađi - otkazi ovih 10 bili bi nezakoniti).

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala vam na odgovoru!

ako sam dobro shvatio, kolektivni ugovor odnosno lista radnika bazirana na temelju kolektivnog ugovora, a na kojoj su radnici poredani prema datumu svog zaposljenja kod poslodvca je u tome slučaju jedini kriterij za otpuštanje (poslovno uvjetovani otkaz).

To je naime i bila namjera i želja sindikata i članova sindikata, te su to uspjeli ispregovarti sa poslodavcem.

Međutim poslodavcu sad baš ne paše da se drži potpisanoga pa bi sada malo miksao kriterije za otpuštanje na naćin da vrednuje ukupni staž+ godine života+ uzdržavani članovi+ lista radnika (uzme ju u obzir samo u određenom postotku)koja proizlazi iz kolektivnog ugovora iako u kolektivnome jasno piše da se u slučaju otpuštanja ide od kraja redoslijedne liste prema vrhu, bez iznimki.

izbjegavanjem striktnog držanja potpisanog sporazuma poslodavc želi doći do toga dade otkaz ljudima koji su daleko od dna liste. na primjer, radnicima koji zauzimaju pedeseto mjesto na listi od ukupno sto ljudi(a otpušta se samo 10 radnika)

dakle, ako sam dobro shvatio vaše pojašnjenje, radnik koji bi dobio otkaz na način koji si je sada zamislio poslodavac , te da pritom u radnom odnosu poslodavac zadraži radnike koji zauzimaju sukladno kolektivnom ugovoru (i listi radnika proizašloj iz njega)niže mjesto od njega bi sasvim sigurno dobio sudski spor protiv poslodavca??

ispričavam se ako sam malo sve skupa zakomplicirao jer cijela stvar i je malo zbunjujuča.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poslodavac koji otpušta radnike kao tehnološki višak MORA prema svima primijeniti ISTI kriterij (a ne mixati kriterije kako mu odgovara); suprotno bi dovelo do stavljanja radnika u neravnopravan položaj (diskriminacija radnika) pa bi to rezultiralo mnogobrojnim utvrđenjima otkaza nezakonitim ukoliko bi se radnici odlučili na sudske sporove.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

to mi je jasno da mora isti kriterij primjeniti na sve radnike. međutim, poslodavac se sada ne bi držao potpisanog sporazuma i liste na kojoj su svi članovi sindikata.

on bi sad određivao neke svoje kriterije kako bi neke ljude zaštitio, a nekih se pak riješio. pri tome mu ne paše da se srži potpisanog sporazuma. koliko znam sud daje autonomnost poslodavcu u odlućivanju kritrija za poslovno uvjetovani otkaz. međutim u ovome slučaju je poslodavc tu autonomnost iskoristio potpisivanjem sporazuma kroz kolektivni ugovor o načinu otpuštanja. pretpostavljam da poslodavc sada ne može samo reći da se malo šalio i da se neće pridržavati potpisanog?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija