Jump to content

Nasilje u obitelji


Lisca

Preporučene objave

Kako bih pokušala dobiti što veći broj valjanih i konkretnih informacija, stavila sam ovu temu i na kazneno pravo.

Radi se o mojoj sestri, koja već 3 godine živi sa zlostavljačem. Zajedno imaju curicu od 2 godine, a ona i sina od 8. Žive u mom stanu, on ne radi već godinu dana jer ne želi. Nekoliko ga je puta prijavila policiji zbog zlostavljanja, jednom je prespavao u policiji i platio kaznu, drugi put je sve porekla iz straha. Dan danas ju maltretira, bude i tučnjave, a svaki dan joj prijeti da će pobiti nju, malu i maloga, pa mene i starce. Ima nadzor CZSS-a već gotovo godinu dana, pred njima se on pravi da je med i mlijeko, kad zatvore vrata sve po starom. Već sam se obratila i pravobraniteljici Jelavić, al pomaka nema jer se sestra boji, jer ga više ne prijavljuje na policiji (tako ju je uputila djelatnica Centra, jer da od toga nema ništa). Što je nažalost istina, uvjerila sam se i na svojoj koži, kada sam ga došla prijaviti da mi zove u firmu i priča gluposti i laži o meni, rekli su mi da se on ima pravo žaliti gdje god. Prije nekoliko dana joj je prijetio nožem, ona ne želi prijaviti jer kaže:OVAKO SMO BAREM SVI ŽIVI. Kaže da joj je pakao svako jutro djecu ostaviti s njim, isto tako se vraća doma sa grčem u želucu. Susjedi sve čuju i znaju. Recite mi, od kuda da krenemo, kome da se obratimo jer ako prijavimo policiji, kada oni odu iz stana, ona je gotova, zato i ne želi nikoga zvati. On ovdje nema nikoga, ne radi, nema gdje živjeti, al ipak manipulira sestrom i svima nama, a očito i djelatnicima Centra. Pomozite, očajni smo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kažu da se klin klinom izbija!

Kad mu neka 3 veća i jača od njega zaprijete da će ga snaći isto,ako što pokuša,pa ga još i prijavite ponovo za nasilje u obitelji,pa kazne i zabrane prilaska i to,mislim da će se zamisliti.

Ako je odumio zlo vam učiniti,učinit će kad tad,dakle smao pridužavate agoniju.Kažete živi ste,po koju cijenu?Živaca zdravlja ili?

 

Ja svoje rješavam probleme,iako ih imam do grla sa svojom bivšom koja me maltretira već 6 mjeseci.Ne sjedim ni treba a borim se za pravo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

obratite se dorh-u i tamo dajte svoju izjavu(vi a i sestra)pa će oni na temelju toga napraviti prijedlog kaznene prijave ali će opet policija tu morati odraditi svoj dio posla tj. pozvati zlostavljača na razgovor a isto tako i vašu sestru.ima li gdje otići s djecom kako bi bila u miru dok to traje?mislim da ima pravo od suda tražiti zabranu pristupa,kako njoj tako i ostalima...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rekao je da će ubiti prvo maloga, a onda i malu ako se nešto "napravi", tipa da sestra dobije skrbništvo. On je to stvarno i u stanju, kažem da je i meni na poslu radio gluposti, nitko mu ništa ne može. Sestra kamo god da ode, on će ju naći, ide raditi, on zna gdje, mali ide u školu, isto zna gdje. Zar ćemo se do kraja života osvrtati oko sebe i očekivati ga u žbunju? Kakva to prava zlostavljači kod nas imaju? Nitko im ništa ne može dok netko nije mrtav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Policija tu ne može baš ništa.

 

Jedini dokazi u postupku mogu biti njezine izjave (a nema ih), njegove izjave (nije lud), ozljedni list o batinama (a nema ga) i stručno saslušanje osmogodišnjaka (onemogućava moguće korumpirani soc. radnik). Ovo zadnje možda zvuči grubo, ali žalim, sistemske korupcije ima baš svugdje.

 

Nema ni elemenata kaznenog djela. Kazneno djelo zbog dugotrajnog i učestalog nasilja postoji tek nakon trećeg nasilja u obitelji.

 

Sve dok žrtva ne želi policiji reći što je to bilo - nema nikakvog protupravnog ponašanja.

 

Taj nadzor od strane czss ima svoje trajanje i ono će završiti.

 

Prosto ne mogu da vjerujem da je taj djelatnik/ca czss rekao/la da nema koristi zvati policiju.

 

U Zakonu o zaštiti od nasilja o obitelji postoji i kazna za socijalnog radnika ako ne prijavi nasilje za koje je saznao obavljajući službu.

 

Sasvim je izgledna situacija da se klupko odmota, razotkrije taj socijalni radnik, završi na sudu i da se otkrije neka veza između tog soc. radnika i zlostavljača.

 

Dakle, policija će odlučno odraditi svoje samo oštećeni treba malo hrabrosti.

 

Ako je postavljaču ovog posta ili još bolje stvarnoj žrtvi nešto nejasno neka mi se slobodno obrati na privatni mail.

 

Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo, provjerite zadovoljava li vaša sestra kriterije za BPD. Ako da, onda je sve jasno - znate kako pomoći njoj, njenoj bliskoj osobi i vašim nečacima. Ako ne, ne znam, mala je vjerovatnost da muž vaše sestre ima antisocijalni poremećaj osobnosti. Naravno, neki bi ga već sad svrstali u narcisoidne, ali osobno mislim da je to "vreća za otpatke" koju su feministkinje izmislile....

 

Slika nasilja u obitelji koju ste predočili ne postoji -

odraz je dubokog nerazumijevanja psihodinamike dvije osobe u vezi, štetna i nerješiva sistemskim mehanizmima...

 

Koji su temelji ovakvog odgovora: prvo sestra vam ima dijete iz prijašnje veze - moglo bi upučivati na obrazac nestabilnih interpersonalnih odnosa. Drugo - oni se tuku - treba vidjeti tko tu iskazuje neprimjerenu ljutnju i nemogučnost kontrole emocionalnih ispada, a što je distorziona kampanja i dr.

 

Vjerujte, iako po pojavnosti se gornji odgovori čine dobronamjerni, oni su nestručni, štetni jer generiraju dalnje emocionalne, zdravstvene i materijalne rizike za članove obitelji vaše sestre i ne vode nikavom rješenju...

 

Jedino spoznaja da je definicija nasilja u obitelji iz Zakona o zaštiti od obit. nasilj. samo proširena slika BPD-a, nudi uvid, razumijevanje i mogućnost pomoći obiteljima zahvaćenim socijalno medicinskim problemom - nasiljem unutar obitelji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa nije baš točno da policija ne može ništa.. potrebno je samo malo volje da se takav problem riješi i riješit će se.. isitna da će njoj biti najteže, ali ne može očekivati da joj netko riješi problem, a da ona ništa ne kaže i ne posvjedoči..

policija ima razno razne mogućnosti...

zašto ne proba opet?? neka se obrati nekom drugom policijskom službeniku!!!

 

na kojem području živi?

ja radim po pitanju nasilja u obitelji, pa ako želi popričati neka mi se javi na privatan mail

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Lisca je napisao:

Kakva to prava zlostavljači kod nas imaju? Nitko im ništa ne može dok netko nije mrtav.

 

 

Nažalost, to dobrim dijelom možete 'zahvaliti' drugim ženama koje sve brojnijim lažnim prijavama za obiteljsko nasilje stječu prednost u brakorazvodnim parnicama.

Često vidimo da je samo izjava žene da je zlostavljana dovoljna da suprug prenoći u buksi, a malo jača svađa uz 'svjedoke' može biti dovoljna i za tjedan-dva.

 

Vaša sestra donekle se ne uklapa u klasičan slučaj zlostavljane žene. Ima posao, stan je njen (Vaš, tj. njene familije), suprug nezaposlen... Obično je sve obrnuto, žena i djeca trpe nasilje jer su ekonomski ovisni. K tome , sestra nije odlučno izjavila na policiji da je žrtva nasilja, da se boji za svoj i život svoje djece. Suprug je vješt manipulator.

 

Stoga ne mora čuditi da policija i CZSS ne reagiraju kako bi trebali.

 

Nema druge nego prijaviti nasilje. Trebalo je prijaviti davno prije, dok nije otišlo tako daleko.

 

Teško mi je povjerovati da policija neće ozbiljno reagirati ako se prijave njegove prijetnje da će ubiti djecu.

 

 

 

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Radi se o mojoj sestri, koja već 3 godine živi sa zlostavljačem. Dan danas ju maltretira, bude i tučnjave, a svaki dan joj prijeti da će pobiti nju, malu i maloga, pa mene i starce.. Susjedi sve čuju i znaju.

On ovdje nema nikoga, ne radi, nema gdje živjeti, al ipak manipulira sestrom i svima nama. Pomozite, očajni smo.

 

Kazete zivi u vsem stanu?

Netko je na forumu o ovrhama pitao kako da izbaci stanare iz kuce koju je kupio od suda na ovrsi, vjerovatno bivse vlasnike.

Odgovorili su mu da im ponudi da potpisu ugovor o najmu pa ako odbiju da ih izbaci u postupku za bespravno koristenje...tako nesto.

 

Ako on zivi u vasem, rekli ste mom stanu probajte mozda tim putem?

 

Ovako kako ste opisali on se ponasa nekorektno, vjerovatno je pozadini njegov strah, pa takvim prijetnjama i ponasanjem dize svoje samopouzdanje.

 

Vasa sestra vec ima jedan proplai brak, dvoje djece, bilo bi bolje da izljeci ovog partnera nego da ostane ponovo sama.

 

Ja vidim iz vaseg pisanja da je on duboko zaglibio ali jedan ozbiljan razgovor bi sve mogao promjeniti.

 

Dok se vi svi njega bojite, necete nista promjeniti.

On s hrani vasim strahom.

 

Kad bolje razmisliite on samo galami, i ne dira vas ostale. Manipulatora mozete izmanipulirati cim procitate nacin kako djeluje.

 

I jos nesto, vasa sestra mozda razmislja drugacije od vas, pokusajte joj pomoci da razumije dinamiku njihovoh odnosa i da je poboljsa, ipak je ona ta koja ga je izabrala i ima drugo diete s njim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija