Jump to content

Porezno rješenje bez provedenog postupka


blekso

Preporučene objave

Nedavno sam pokrenuo posao sa vlastitom tvrtkom. Nakon mjesec dana pozvan sam od Porezne uprave da u svezi procjene gospodarske snage dostavim cijelu hrpu dokumenata a između ostaloga i bruto bilancu. Posjetio sam Ispostavu Porezne uprave da se raspitam o ćemu se zapravo radi budući da sam po dokumentaciji koja se traži zaključio da se radi o temeljitom poreznom nadzoru. Djelatnica koju sam zatekao se strašno uvrijedila kada sam joj rekao da ne vidim svrhu poreznog nadzora za tvrtku koja posluje tek tri tjedna, te sam prigovorio na rok za dostavu dokumentacije koji mi je određen osjetno ispod zakonom propisanih rokova. Naveo sam da je vrijeme godišnjih odmora, da smo nova tvrtka i nisam u mogućnosti poštivati skraćeni rok. Djelatnica Porezne uprave počela se ponašati bahato i skroz neprimjereno te počela prijetiti kaznama, pa sam zatražio razgovor sa voditeljicom ispostave, ali ništa.. Ista škola.

 

Potom mi nije preostalo ništa drugo no napraviti pismeni prigovor. Umjesto odgovora u roku od dva dana uručeno mi je porezno rješenje u kojem mi je određena obveza koja se mjeri u stotinama tisuća kuna i pri tome se u poreznom rješenju pozivaju na zakon koji van snage.

 

Pitam, može li se donijeti porezno rješenje bez provođenja postupka propisanog zakonom, bez znanja poreznog obveznika koji nije obaviješten da se provodi porezni nadzor čime mu je onemogućeno da sudjeluje u postupku ?

 

Pitam i koja je svrha utvrđivanja takve obveze u poreznom rješenju za koju se zna da ju porezni obveznik nije u stanju ispuniti ? Nije li to iživljavanje ? Ili je to zastrašivanje i priprema poreznog obveznika na reketarenje?

 

Postoji li jedan jedini djelatnik Porezne uprave koji misli da se nekome tko posluje tri tjedna može i ima otkuda uzeti pola miliona kuna a da se zna da isti nije nikoga oštetio niti je išta profitirao propustom za kojeg ga se tereti (izostanak forme) ?

 

Kako je moguće da se primjeni zakon koji nije na snazi?

 

Da li je to podcjenjivanje poreznog obveznika ili tamo zaista može raditi svatko ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Savjetujem vas da podnesete žalbu protiv predmetnog poreznog rješenja.

 

Vi ste u pravu jer u postupku oporezivanja primjenjuju se propisi koji su bili na snazi u vrijeme nastanka činjenica na kojima se temelji oporezivanje. (čl. 5. OPZ-a)

 

Ovim postupkom su povrijeđena vaša prava kao poreznog obveznika:"Prije donošenja poreznog akta kojim se utvrđuju prava i obveze poreznog obveznika, porezno tijelo mora poreznom obvezniku omogućiti očitovanje o činjenicama i okolnostima koje su bitne za donošenje poreznog akta." (čl. 7. OPZ-a)

 

Porezni nadzor u smislu OPZ-a je dio porezno-pravnog odnosa u kojem porezno tijelo provodi postupak radi provjere i utvrđivanja činjenica bitnih za oporezivanje poreznih obveznika i drugih osoba.(čl. 102. OPZ-a)

 

Obavijest o poreznom nadzoru mora biti dostavljena poreznom obvezniku najkasnije osam dana prije početka poreznog nadzora. (čl. 107. OPZ-a)

 

Dakle, ako niste zaprimili obavijest o poreznom nadzoru osobnom dostavom prema adresi sjedišta pravne osobe, porezno tijelo krši odredbe OPZ-a

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija