Jump to content

OPG i proizvodnja domaćih kolaća


dragonfly

Preporučene objave

Možda sam fulao forum, ali ne znam gdje da pitam.

 

Dakle, zanima me da li se može registrirati OPG za proizvodnju domaćih kolaća?

 

Ako da, zanima me koje je uvjete sve potrebno ispuniti: porezne, higijenske, zakonske .... Gdje se sve treba prijaviti, kakav račun izdavati i sl.

 

Unaprijed hvala na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

OPG je kratica za obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Proizvodnja domaćih kolača ili bilo kojih kolača je slastičarskaq djelatnost koja spada u vezani obrt i podliježe ugostiteljskim i sanitarnim propisima za tu djelatnost. Prema tome, OPG baš nema veze sa kolačima. Iz naziva je vidljivo da je to uvijek neka poljoprivredna djelatnost - stočarska, ratarska, vinogradarska, voćarska...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kolaći se proizvode od poljoprivrednih proizvoda isto kao i pekmez,sokovi, kulen i sl.

Ako je pekmez i kulen mogu proizvoditi unutar OPG, a i proizvodnja navedenih proizvoda zahtjeva sanitarne i veterinarske uvjete, onda ni kolaći ne bi trebali po toj logici biti posebniji.

Vidio sam po sajmovima da ljudi prodaju kolaće i imaju registriran OPG. Sada da li imaju sve legalno vezano uz proizvodnju kolaća, to ne znam.

 

Proizvodnja kolaća unutar OPG i ima i nema logike, ali ako se da progurati unutar OPG onda je puno lakše poslovati jer treba ispeći puuuno kolaća da bi se pokrila samo davanja prema državi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moram priznati da ne mogu zamisliti pojavni oblik OPG-a koji proizvodi baš sastojke za kolače - znači brašno, pekmez, orahe, sir, šećer, mlijeko i da se želi registrirati kao OPG. Ali, pretpostavimo da je to tako i da će se iz na OPG-u proizvedenih sastojka proizvoditi kolači. Ne znam kako ste zamislili prodaju ili imate plan da ih poslužujete putnicima kojima iznajmljujete sobe, ali kako god bilo trebate poštivati sanitarne i higijenske uvjete predviđene za ovu djelatnost ( o čemu će vam u zavodu za javno zdravstvo nabrojati puno toga). Što se tiče količine kolača koju treba ispeći da bi se pokrila davanja prema državi, pretpostavljam da vas u otvaranje OPG-a i pokreće činjenica da su tu davanja najmanja od svih, ali su zato poticaji još uvijek ogromni i jedino i postoje za poljoprivrednike, njima država daje poticaj zato što se time bave, a nama drugima ne. Zato se ne morate brinuti koliko ćete prodati kolača, ako na vrijeme zatražite poticaje, imat ćete za svoje obveze državi, još će i ostati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, ne može se registrirati OPG za proizvodnju kolača.

 

Da bi ste otvorili OPG uvjet je da u posjedu (ne nužno u vlasništvu,znači, može biti i u najmu) imate objekt za poljoprivrednu proizvodnju,zemljište ili stoku.

 

Prilikom registracije, definirate da li se kroz OPG bavite isključivo poljoprivredom, da li je poljoprivreda pretežita djelatnost ili je dodatna djelatnost.

 

Poljoprivredne djelatnosti koje upisujete u OPG mogu biti:

voćarstvo,pčelarstvo,ratarstvo,peradarstvo,vinarstvo,vinogradarstvo,stočarstvo,ribarstvo i povrtlarstvo.

 

Dakle, ne možete registrirati djelatnost proizvodnje kolača ali MOŽETE prodavati kolače u vlastitoj izradi,putem OPG-a, sukladno sanitarnim i dr.standardima.

 

Jednako kao što i proizvođači voćnih vina ili rakija koriste kupljeni šećer (dakle,ne proizvedu ga) ili stočari koji kupuju hranu za stoku,lijekove i dr. (dakle, ne proizvode isto)

 

tako i Vi možete proizvoditi i prodavati kolače od svog voća (a da koristite kupovno brašno,šećer,jaja) .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možda sam se krivo izrazio, ali Ultra zbori ono što ja htjedoh reći. Dakle, mislio sam na proizvodnju kolača unutar OPG koji proizvodi voće i žitarice.

OPG još nemamo registriran, ali posjedujemo i voćnjake (manja površina) i zemljište na kojemu su žito/kuruz. Dakle, to ne bi predstavljalo problem. Također imamo i prostor koji uz minimalne korekcije i nabavu dodatnog inventara može udovoljiti svim sanitarnim propisima (za stvarno, jer bez toga se ne bi ni usudili prodavati proizvode).

 

Znači, prvi korak bi bio registrirati OPG, pa zatim otići do sanitarnog inspektora da se vidi koji su to minimalni uvjeti, pa urediti prostor. Da li znate da li treba kakva inspekcija izaći u prostor? Uvjete pregledava prije početka obavljanja posla sanitarni inspektor i izdaje nekakvu dozvolu ili on samo dolazi u nadzor, pa ako nešto ne valja kažnjava?

 

Uz kolaće koliko znam treba ići deklaracija. Tko odobrava te deklaracije ili tko ih izdaje? :misli:

 

Hvala svima na dosadašnjoj pomoći. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija