Jump to content

Dijete u vrtiću i školi


sandra69

Preporučene objave

Zanima me da pravno u redu plaćanje vrtića unaprijed. Naime moramo platiti vrtić do 25. u mjesecu za tekući mjesec i ako je dijete bolesno nema odbijanja cijene ona je fiksna. Tako stoji u Ugovoru no da li je to pravno u redu.

Isto tako za dijete u školi žele da se plaća marenda do 20. u mjesecu iako je 8kn po danu, i što ako se dijete razboli poslije 20. Dnevni boravak morali smo se odlučiti za čitavu godinu, 120kn mjesečno fiksno bez mogućnosti raskidanja Ugovora do kraja šk godine.

Da li je to sve sa pravne strane ispravno?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U školi se učenici hrane tako da roditelji plaćaju namirnice, ministarstvo plaće kuhara, a osnivač zavisne troškove (struja, voda, tekuće održavanje, nabava opreme...) Znači, ako roditelji ne plate - nema se što dati učenicima. Hrana se naručuje najčešće tjedan unaprijed i stiže početkom tjedna za taj tjedan, i ako se vaše dijete razboli u srijedu, namirnice predviđene i za njegov obrok su već u školi. Isto je i sa produženim boravkom, samo što se o njemu sklapa ugovor s roditeljima jer je to po Zakonu o odgoju... neobavezni oblik obrazovnog rada, a prehrana učenika je zakonska obveza škole koju osnivači elegantno izbjegavaju plaćati na način da školama plaćaju samo za one učenike čiji su roditelji korisnici nekog oblika socijalne skrbi (vele da nemaju novca za sve...). U školama se jelovnici sačinjavaju temeljem ovih parametara, iako se meni čini da je 8 kuna po danu fantastično velika cijena, vjerojatno je puno gotovih peciva ili drugih gotovih proizvoda u tome. Vi morate platiti do 20. u mjesecu jer tada najčešće dospijevaju na naplatu računi dobavljačima, pošto prosječna škola ne uspijeva ugovoriti neke duge rokove plaćanja, a drugih izvora sredstava za hranu učenika naprosto nema.

Što se tiče dnevnog boravka, nije mi jasno kako je njegova cijena tako mala u odnosu na cijenu hrane, ali nema veze, no ugovor je pravni posao između dvije strane čije odredbe obje strane potpisom prihvaćaju, pa ne morate koristiti taj oblik rada ako vam ne odgovara cijena. Ako vam ne odgovara ovaj način ugovaranja, možete kao roditelj inicirati sjednicu vijeća roditelja vaše škole i na tom tijelu sačinjenom od predstavnika roditelja svakog razreda zatražiti da se taj način ugovaranja promijeni. To tijelo delegira jednog rpoditelja i u školski odbor koji je ustvari upravno vijeće ustanove pozvano razmatrati pritužbe roditelja, pa probajte i tako. Po mom je mišljenju kod vas sporna jedino ogromna cijena dnevnog obroka od 8 kuna, a ovo o rokovima plaćanja naprosto mora biti unaprijed. Zakonskih propisa o ovom što ste vi naveli nema, sve je predmet dogovora škole i roditelja, a za vrtić pretpostavljam da je isto tako, jer znam da i oni baš nemaju novca za namirnice osim od roditelja, a za plaće dobivaju od lokalne samouprave (gradovi ili općine).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija