Jump to content

Ucenje za pravosudni


gogaa

Preporučene objave

Poštovani kolege!

 

Ja bih imala nekoliko pitanja u vezi pravosudnog ispita kojeg sam prijavila za rok u 11 mjesecu.

 

Buduci sam na ucenju od danas, tek od danas i krecem s ozbiljnim ucenjem.Sada me zanima dali smatrate dali imam dovoljno vremena za spremiti taj ispit za zadani rok i kakva su vasa iskustva?

Naime, zamolila sam da me se za usmeni stavi zadnji dan roka tako da se nadam da ce od pismenog do usmenog proci najmanje mjesec dana, tako da bih negdje za ucenje prema mojoj procjeni imala najmanje 3 mjeseca sveukupno(do usmenog).

Sad dali mi je to dosta, ne znam, zato bih voljela cuti vasa misljenja i iskustva.

 

Isto tako, zanima me kako ste vi koji ste imali isto tako malo vremena za ucenje spremali taj ispit i po cemu ste radili.Opcenito svako vase misljenje i savjet ce mi dobro doci pa bih voljela da mi pomognete.Bila bih vam jako zahvalna.

 

Veliki pozdrav! :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

svaka čast na odlučnosti, ali nema šanse da stigneš...to bi moralo biti danonočno učenje + odricanje od apsolutno svih mogućih izlazaka i događanja + puno puno sreće na ispitu!

uvjerit ćeš se i sama kada počneš; i ja sam bila krenula s dosta entuzijazma koji se ubrzo splasnio...

nemojte podcjenjivati ovaj ispit ( dovoljno je što ga podcjenjuju oni koji ga ne polažu )!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Draga kolegice,

ja sam položila pravosudni ispit 15.7. Na učenje sam krenula od 1.5. s time da sam izgubila tri dana na pismeni i još par dana kad bi mi "pukla" koncentracija. Učila sam svaki dan minimalno 8 sati, a posljednja tri tjedna učila sam i po 15, 16 sati. Ostvarila sam preko 80 bodova i imala sam najbolji usmeni u mojoj grupi. Pomoglo mi je što sam upisala poslijediplomski prošle godine tako da sam taman odslušala 200injak sati predavanja. Nisam radila u pravosuđu već u znanstvenoj ustanovi u kojoj se radi tek mali djelić prava što se i vidjelo na presudama (imala sam po 7 bodova). Dakle, ja vjerujem da možeš stići pripremiti pravosudni ako imaš neko solidno predznanje i ako odmah prioneš na intenzivno učenje. Osim toga, ne bi me iznenadilo da usmeni bude krajem prvog mjeseca.

Sretno:)) :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav, i ja sam prijavila ispit za 11. mjesec, a s učenjem sam počela 20.09. Dal će nam to biti dosta, vidjeti ćemo!

 

Da je teško, sigurno da je. Gradiva ima puno, i teško je sve to naučiti. Ja imam i dobrih i loših dana što se tiče učenja. U pravilu što dalje napredujem s učenjem, mislim da nema šanse da se to sve stigne. Treba imati vjere i izdignuti se iz crnih misli i nekako nastojati to naučiti.

 

Stoga su uvijek dobro došli savjeti kolega koji su to prošli, a posebice riječi ohrabrenja da mi to možemo, i da ćemo položiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slažem se kolegice Mony mislim i da se uistinu treba potruditi i pokusati jer u suprotnom necemo ni znati dali je to moguce.

Pitala bih vas jos kolegice Mony po kojem prncipu ucite, drzite li se pitanja s kartica, ucite li po skriptama i tako.

 

Kolegice Roflmaoo niste me nimalo ohrabrili, naime ja nisam od jednih koja za ucenje moze dobiti 4 mjeseca i vise, tako da mi nista drugo ne preostaje nego da se potrudim da u tako kratkom vremenu pokusam to spremiti.Vjerujem da ste vi imali puno vise vremena za ucenje kad ste tako nastupili, ja nazalost nisam te srece.

 

Kolegice Jadranka vama hvala na ohrabrenju i savjetu.

 

Isto tako nikako ne podcjenjujem ovaj ispit, dapace,smatram da je ispit jako tezak i zahtjevan i da se treba dobro pomuciti za spremiti ga.

Zato sam i postavila ova pitanja kolegama koji su polozili ili koji ga tek trebaju polagati.

 

 

Jos jednom molim ostale kolege da mi pomognu svojim savjetima i iskustvima, da kazu svoje misljenje i iznesu svoj nacin spremanja ovog zahtjevnog ispita.

 

Hvala svima jos jednom :namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Draga kolegice Gogaa,

ja stvarno vjerujem da možete pripremiti ispit i položiti ga. Kolega Jackal je stavio postove za većinu skripti - skripte su napravljene prema pitanjima. I ja sam učila po tim skriptama i bile su mi u većini slučajeva više nego dovoljne. Preporučam Vam da skriptu iz uprave provjerite, ako će te ju koristiti, jer mi se čini da je to prerađena skripta s pravokutnika, a za tu znam da ima dosta pogrešaka. Ja sam radno i upravu pripremala prema zakonima, osim par teorijskih pitanja iz uprave (upravni akt npr.). Kazneno sam koristila knjigu s faksa, bilo mi je lakše pročitati ono što mi nije bilo jasno (kao npr. produljeno KD) nego pokušavati "skužiti" o čemu je riječ. Nemojte se brinuti, komisija ispituje po pitanjima, a ako i izađu izvan pitanja to je u biti dio razgovora i neće Vam uzeti za zlo ako nešto ne znate izvan pitanja. I na kraju, jedan savjet, pokušajte odmah učiti i ponavljati (ja sam sve izgovorila na glas što mi je jako pomoglo na usmenom) i nemojte odustati i obeshrabriti se, možete Vi to, uzmite pitanja u ruke i krenite, ima ukupno cca 750 pitanja, pred Vama su tri mjeseca što znači da dnevno trebate naučiti cca 10 pitanja, a i nije da gradivo prvi puta učite. :palac:

sretno, nadam se da ću za tri mjeseca naići na Vaš sretni post u kojem nas sve obavještavate da ste položili :smijeh:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kolegice Gogaa ja isto mislim da mozete u tom vremenu spremiti ispit.

 

Nemojte se dati obeshrabriti i nikako ne odustajte.Bitno Vam je da pri ucenju ne idete u sirinu i da se drzite pitanja. Kao sto je rekla kolegica Jadranka tu imate jako dobrih skripti objavljenih od kolege Jackala i moj savjet Vam je ucite po njima.

 

Želim Vam puno srece u ucenju i da polozite :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno kolegice Jadranka i kolegice Leonesa na ohrabrenju i podrsci.

 

Da i ja mislim uciti po skriptama koje su napisane po pitanjima, ali me zanima koliko je potrebno ici u sirine kod odgovora.

Naime, krenula sam sa obveznim pravom i konkretno me zanima npr. kod ugovora, osim definicije sto je jos potrebno za reci.

Npr. kod ugovora o kupoprodaji ima hrpa toga pa sad me zanima dali sve to treba uciti ili je dovoljno reci par recenica.Sto se ustvari pita?

 

Isto tako molila bih i ostale kolege koji izlaze u 11 mjesecu(kao i one koji su ispit polozili), a nisu imali puno vremena za ucenje da se jave i podijele svoja iskustva, a i svaki savjet je dobro dosao.

 

Puno hvala i pozdrav svima :namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo da se i ja uključim u debatu, barem sada kada imam pauzu od učenja.

 

Prije nego sam prionula učenju, citala sam i pocrtavala zakone, tako da u pravilu učim po zakonima. Tako mi je lakše. Ali koristim i skripte, knjige i još ponešto što mi je ostalo od faksa, ako mi nešto nije jasno.

 

 

Kazneno sam učila isključivo po zakonu, za KPP sam se odlučila raditi po skripti, što mi je oduzelo dosta vremena jer sam ga čitala po novom zakonu, a stari sam učila samo ono što je potrebno. GPP učim isključivo po zakonu jer ga upotrebljavam u poslu pa mi lakše snalaženje po njemu. Radno i upravu raditi ću po skipti, kao i EU, organizaciju. Ustav sam učila iz zakona. Najviše će mi problema zadati GP i Trgovačko. I toga me nekako najviše strah. Ak tko ima savjet, unaprijed se zahvaljujem.

 

Radim isključivo po ispitnim pitanjima. Par puta sam slušala usmeni, tako da pogledam i potpitanja.

 

Stoga kolegice gogaa, ako ću imati neko pitanje ili nedoumicu, obratiti ću Vam se preko PM.

 

TNX.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ajmo kolege, gdje ste?

 

Ne vjerujem da nema jos kolega koji spremaju ispit i koji nemaju puno vremena za ucenje(naravno i oni koji su vec polozili).

Znam da nas ima pa stoga i pozivam da iznesete svoja iskustva, nacin ucenja, da pomognete kakvim savjetom i tako.

 

Hvala, a svima koji uce zelim puno srece i strpljenja :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo samo dva mala savjeta ;) (bar ih ja koristim)

 

1. Čovjekov mozak može zapamtiti oko 10 stvari odjednom.

(testirajte da vam netko kaže 10 stvari i onda probajte to ponoviti)

Dakle ne treba forsirati mozak da u kratkom vremenu upamti veliku količinu podataka, jer je to biološki nemoguće. Zato za pravosudni treba vremena i puno ponavljanja.

 

2. Neposredno pred usmeni nakon učenja ne gledati tv, niti čitati novine, niti slušati glazbu, najbolje je otići spavati. Zvuči ortodoksno, ali mozak nesvjesno ubacuje nove informacije i izbacuje ono što ste naučili. Tako da umjesto neke zakonske podjele, vi ćete se sjećati onih rudara u Čileu, ili kako će sutra u Dalmaciji biti vedro, a u zagori mjestimice oblačno.

 

:-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ima nas još koji se mučimo kako stići naučiti za rok u studenom...Ja bi molila kolege koji su već radili po skriptama s Legalisa da pomognu savjetima koje skripte su dobre, koje su manjkave, po kojima su uspjeli položiti...Evo npr. da li je tko radio po skripti iz Kpp-a koju je objavio Jackal? Kakva je i da li je dovoljno samo po njoj raditi?

Unaprijed zahvaljujem..I sretno svima s učenjem..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav svima! I ja sam počela učiti krajem 9 mj i prijavila sam za 11 mj. računam na usmeni u 1 mj.

Počela sam prvo sa KPP-om i učim po skripti od Jackal-a koja je sastavljena prema ispitnim pitanjima. Čini mi se i više nogo dovoljna za ispit jer skroz prati zakon, a hoće bit dovoljna saznat ću na usmenom. Bolja mi je nego učiti po zakonu jer odmah uspoređuje sa novim zakonom. Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav svima! :)....evo da i ja nešto pitam :D....počela sam učiti KP i ide to nekako :)...zanima me u kolikoj mjeri treba učiti Zakon o sudovima za mladež i Zakon o zaštiti osoba s duševnim smetnjama....koliko detaljno to treba učiti?

 

Imam ja nekakvu skriptu iz KPP-a, čini mi se jako dobra...u njoj su razlike između novog i starog ZKP-a, ima 258 strana i mislim da je ok....dobila sam je od frendice...tako da ne znam jel postoji ova skripta tu na forumu. ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Pozdrav...i ja se pridružujem panici za ispit koji sam prijavila u 11, a mislim da nisam na dobrom putu da svo gradivo prođem do tada...ali dobro, nadam se da će usmeni biti barem sredinom 1.mjeseca, pa ću imati vremena sve proći i ponoviti....trebaju mi informacije kolega koji također izlaze u studenom, kako im ide, do kuda su došli, koliko dnevno uče????.....ajmo kolege, utješite me :smijeh:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Cijenjeni kolege i kolegice!

 

Jesu živci svi na broju? (ma šta pitam svašta..!)

Ja idem na pismeni u 11 mj i trebala bih vaše mišljenje. Do sada sam naučila cijeli kazneni, građansko i radno i gpp.

Da li ću imati dovoljno vremena da naučim ostatak do usmenog (pod uvjetom da prođem pismeni naravno) ili da odgodim za 1 mj?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kolegice moj vam je savjet da ne odgađate ispit jer mislim da ćete imati dovoljno vremena da naučite što vam je ostalo.Jedino mozete zamoliti da vas stave na kraju roka za usmeni ako niste do sada to napravili da vam ostane više vremena za ponavljanje.Ne vidim razlog zašto ne biste stigli sve naučiti jer ipak ste naučili največi i najteži dio gradiva.

Eto to je moje mišljenje jer uistinu vjerujem da imate dovoljno vremena.

 

Lijep pozdrav i sretno :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kolegice, nemojte molim vas slušati onakve glupe komentare da nema šanse da stignete i slično. Kao prvo, osobno znam nekoliko njih koji su učili 2, 2 i pol mjeseca i prošli. Jednostavno ti ljudi nisu dobili više vremena za učenje i to je to. Ja također imam 2 i pol mjeseca, a navući će se do tri. Naravno, isto tako znam ljude koji su učili 2 i pol mjeseca i pali, a jednako tako i ljude koji su učili 6 mjeseci pa pali.

Donekle je i besmisleno pitati koliko je vremena potrebno jer to je uistinu individualno. Naravno da neki imaju bolje sposobnosti pamćenja, neki lošije. Neki bolje ragiraju pod pritiskom pa trema na njih pozitivno djeluje (to bi vam bili ovi koji su pisali komentare na legalisu kako se prije ispita nisu mogli ničega sjetiti, a kad su tamo sjeli sve im nadošlo), a neki opet totalno zablokiraju na pravosudnom pa se ne mogu sjetiti ničega. Isto tako, neki mogu učiti po cijele dane za cijelo vrijeme dok su na učenju, dok neki mogu samo zadnjih par dana. Tako da tu je niz faktora koji utječe na to koliko će vama biti potrebno da naučite. A da ne spominjemo činjenicu da i sam pravosudni jedna velika lutrija - od pitanja, do komisije. Tako da, teoretski, mogli biste pravosudni položiti i nakon mjesec dana učenja kada bi se sve zvijedze posložile vama u korist :-D Dakle, da izvučete baš ona pitanja koja vam savršeno leže, odnosno koja ćete uvijek znati i bez ponavljanja i uz to dobijete savršenu komisiju. S druge pak strane, možete super znati pa da bude netko nadrkan u komisiji tko će vas izvrtit s potpitanjima uzduž i poprijeko. Stoga, mislim da imate i više nego dovoljno vremena za naučiti. Ali kao što rekoh... sve je to individualno. Nekome je to i više nego dovoljno, a nekome niti blizu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

seka25 je napisao:

Cijenjeni kolege i kolegice!

 

Jesu živci svi na broju? (ma šta pitam svašta..!)

Ja idem na pismeni u 11 mj i trebala bih vaše mišljenje. Do sada sam naučila cijeli kazneni, građansko i radno i gpp.

Da li ću imati dovoljno vremena da naučim ostatak do usmenog (pod uvjetom da prođem pismeni naravno) ili da odgodim za 1 mj?

 

Ja mislim da je to najbolji plan, tako i ja radim, I mislim da se može stići, istina da toga (trgovačko, ovšno, EU, uprava, ustav itd.) ima dosta, ali mislim da je ovo gore navedeno najbitnije.

 

Smatram kako će usmeni biti negdje sredinom prvog mjeseca (skijanja i slično), tako da će vremena biti. Jedino treba pismeni prvo položiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija