Jump to content

razlika korištenja i vlasništva


Marekoki

Preporučene objave

Trebam savjet o razlici korištenja i vlasništva...

Da budem kratka:uz stan sam kupila i 2 parkirna mjesta.

Da bi izbjegli ponovo etažiranje u ugovoru smo napisali 2 parkirna mjesta na korištenje.Sad mi oni(bivši vlasnici)isto žele ukinuti. Da li je to moguće??

Znam da sam se trebala bolje zaštititi,ali...

Dajte pomozite! Ugovor je iz 2008.

Unaprijed zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u kopiji katastarskog plana za svako parkiralište treba biti naveden i broj latastarske čestice.

u vlasničkom listu je upisan vlasnik katastarske čestice.

predpostavljam da je vlasnik parkirnih mjesta ostao investitor

ako ste s vlasnikom ugovorili korištenje parkirnih mjesta

ostali stanari nemogu zaključeni osporavati ugovor.

 

ali s obzirom na namjeru da ste htjeli kupiti i platili ste parkirna mjesta(tako mi se čini)

protiv investitora podnijeti tužbu za utvrđivanje vlasništva.

 

predhodno izvaditi kopiju katastarskog plana i vlasnički list za parkirališta (kč. navedena u kopiji kat.plana)

utvrditi vlasništvo

 

vlasnik nekretnine je osoba koja je upisana u gruntovnim knjigama u vlasnički list.

korisnik je osoba koja nekretninu koristi po ovlaštenju vlasnika (ugovor itd.)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vedrane,

hvala Vam na odgovoru.

Mislim da ću ipak morati u široko...Radi se o kući od 3 kata koja je etažirana.Svaka etaža ima pripadajući dio dvorišta(kao zajednički prostori-mene pripada skoro pola cca 130 m2,što se dijelilo prema veličini stana).Uz to na ugovoru postoji da uz stan koji kupujem dobivam 2 parkirna mjesta u dvorištu na korištenje. Sada mi to pravo korištenja žele ukinuti.

Moram napomenuti da nigdje nije precizirano koji dio dvora meni pripada.Zanima me sljedeće:

-Da li oni to pravo korištenja meni mogu ukinuti?

-Da li ja imam pravo na svoj dio dvora+2 parkirana mjesta ili to spada pod "moj dio dvora"?

-Da li ostali vlasnici(njih dvoje) mogu u tom istom dvorištu raditi što hoće (npr.prave roštilj ispod mog prozora i još štošta...)

Unaprijed zahvaljujem,

Marina

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako je u kupoprodajnom ugovoru navedeno korištenje dva parkirna mjesta nemože se nekom jednostranom odlukom poništiti dio ugovora.

 

samo aneksom ugovora i to uz suglasnost kupca i prodavatelja

može se izmjeniti kupoprodajni ugovor .

 

i odlukom suda mogu se poništiti neke odredbe ugovora kao i cijeli ugovor.

 

nije mi jasno ako je zgrada etažirana

etažiranjem je određen i dio dvorišta

gdje je onda parkirno mjesto iz kupoprodajnog ugovora.

 

niko vlasniku nemože zabraniti korištenje njegove nekretnine.

etažiranjem je upisano vlasništvo na posebnom djelu nekretnine kao i zemljišta koje je sastavni dio kč. nakojoj je nekretnina

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

građansko pravo mi nije primarno područje, ali koliko sam ja shvatio etažno vlasništvo se sastoji od toga da svaki stanar ima pravo vlasništva nad svojim stanom, a u pogledu nekretnine (zemljišta) na kojem je zgrada izgrađena svi stanari su suvlasnici u jednakim dijelovima (ako u kupoprodajnom ugovoru ne stoji da ste stekli vlasništvo nad točno određenim dijelom okućnice - vrtom). dakle, ako se radi o tipičnom etažnom vlasništvu veličina vašeg stana nema utjecaja na opseg prava koji vam pripada u odnosu na okućnicu. imate jednako pravo kao i ostali stanari, a tko će gdje ložiti roštilj trebalo bi biti dio kulture življenja.

na parkirnim mjestima postoji pravo korištenja koje je odvojeno od vlasništva. vi niste njihov vlasnik nego korisnik. dakle, imate ih pravo koristiti isključivo za namjenu parkiranja i nemate nikakva druga prava (recimo nazidati garažu). ne znam detalje vašeg ugovora, recimo, nije mi jasno jeste li ugovorom stekli mjesta kao pripadak stana ili ste posebno nadoplaćivali za parkirna mjesta. ja sam nedavno kupio parkirno mjesto u podzemnoj garaži u zgradi pored moje (nisam vlasnik stana u toj zgradi) ali su ta parkirna mjesta zavedena u zemljišne knjige i ja sam se na tom mjestu sudski upisao kao vlasnik.

poanta je: ako ste ugovorom o kupnji stana stekli pravo korištenja parkirnih mjesta kao dio zemljišta u suvlasništvu, mislim da ste prilično sigurni. ako ste nadoplatili za parkirna mjesta koja su posebno zavedena u zem. knjige ali ste omaškom naveli "korištenje" umjesno "vlasništvo" i propustili se upisati, situacija vam je malo škakljivija jer sada teoretski ta mjesta nemaju vlasnika pa ih susjedi mogu pokušati svojatati.

ovo je moje mišljenje, inače se bavim kaznenim pravom pa vas neću uvjeravati da je ovo zaista tako.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jackal je napisao:

ali koliko sam ja shvatio etažno vlasništvo se sastoji od toga da svaki stanar ima pravo vlasništva nad svojim stanom, a u pogledu nekretnine (zemljišta) na kojem je zgrada izgrađena svi stanari su suvlasnici u jednakim dijelovima

 

Krivo.

Sukladno Zakonu o vlasništvu i stvarnim pravima, suvlasnici su vlasnici stanova, i suvlasnici cijele građevine (zidova , krova, zajedničkih prostora) i pripadajućeg zemljišta u udjelima koji odgovaraju veličini stana (ili drugog prostora) koji imaju u vlasništvu.

 

Garažno mjesto koje ste kupili dio je građevine.

 

Različita su tumačenja može li se parkirno (ne garažno!) mjesto unijeti u elaborat etažiranja građevine kao dio građevine. To se u praksi radi, jer investitori tako povećavaju dobit prodajom okućnice.

 

Za suvlasnika i nije bitno je li parkirno mjesto ili drugi dio okućnice kupljen i etažiran, ili je međuvlasničkim ugovorom dogovoreno pravo isključivog korištenja. Takav prostor koristi se kao privatno vlasništvo.

 

Prostori bitni za funkcioniranje građevine (hodnici, stubišta, toplinske stanice, prilaz prometnici, i sl.) ne mogu biti ustupljeni pojedinim suvlasnicima na isključivo korištenje.

 

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dakle,ako sam dobro shvatila pravo korištenja mi se NE MOŽE ukinuti jer tako stoji u ugovoru osim ako,isamo ako,ne potpišemo anex ugovora u kojem se odričem tog prava(a tolika budala nisam)...

Nadalje još jedno pitanje stoji u zraku

-da li uz moj udio u dvoru koji iznosi 4481/10000 idu i 2 parkirna mjesta ili su ta 2 parkirna mjesta u tom mom udjelu,jer na ugovoru su ona odvojena kao "pravo na korištenje 2 parkirna mjesta u dvorištu"

-nigdje u ugovoru nje stoji da ta 2 parkirna mjesta "pripadaju" stanu(mea culpa),ali pri kupnji stana dogovoreno je s bivšim vlasnikom cijena za stan +2 parkirna mjesta...Moram napomenuti da je čoviku bila frka jer je stan bio pod ovrhom tako da je pristao na sve pa i na mizernu cijenu stana,ali sad se kaje pa nalazi razno razne načine kako da vrati ono što je prodao...

-da li mi itko može objasniti koliki je to dio od 4481/10000 ako se radi o čestici od 445 m2? Da li se to odnosi na dvor (280 m2) ili cijelu površinu?

Voljela bi se sa suvlasnicima dogovoriti,ali to je nemoguća misija....

Hvala,Marina

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo je samo mišljenje, možda nisam u pravu:

 

Ako parkirna mjesta nisu etažirana, onda ona defacto ne postoje (što znači da nisu upisana u vlasničkom listu). Na dvorištu svi imate jednaka prava, jer idealni dijelovi se nalaze u svakome kvadratnome centimetru jednako. Tako je to sa suvlasništvom. Ako ste platili korištenje neetažiranih parkirnih mjesta, onda ste platili mačka u vreći, ali to je nešto što biste trebali riješiti s prodavateljem - ili povratak novca ili neka obavi radnje za etažiranje i upis vašega prava. Dakle, možete slobodno zaboraviti koliki je vaš idealni dio, jer u smislu prava na neki posebni dio u tome dijelu to ne znači baš ništa. Svi suvlasnici imaju pravo suvlasničke dijelove koristiti u skladu s njihovom namjenom. Nemoguće je odrediti čije pravo je veće, a čije manje kada je suvlasništvo u pitanju. Eventualno to možete riješiti samo međuvlasničkim ugovorom ili etažiranjem posebnih dijelova suvlaničkoga dijela površine i utvrđivanjem vlasništva na tim dijelovima. Međuvlasnički ugovor je optimalno rješenje, i za to vam je potrebna većinska suglasnost suvlasnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ok.Sad su mi neke stvari jasnije.Još mi samo neko triba objasniti kako bi taj međusuvlasnički ugovor trebao izgledati,a da ja opet ne dobijem "mačka u vreći"???!!!

Kako dobiti ono što želim (i što sam platila) ,a to je 2 parkirna mjesta i kako da se zaštitim od nebuloznih roštilja ,nadstrešnica i svega što ubuduće budu htjeli graditi?? Jer moj stan je u prizemlju pa tako gospoda što god naprave,prave ispod mog prozora ili balkona....

Thx svima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

predpostavljam da je investitor(prodavatelj stana)vlasnik parcele na kojoj je stan.(izvaditi vlasnički list za kč.?)

 

tužbom radi utvrđivanja vlasništva protiv investitora

tražiti upis parkirnih mjesta iz kupoprodajnog ugovora.

stan ste kupili .po istom ugovoru kupili ste i platili u sklopu cijene stana dv parkirna mjest.

 

(iako u ugovoru piše najam ali to nije bila vaša namjera a sud ugovor tumači u korist strane koja nije pisala ugovor)

 

1. u gruntivnici izvaditi vlasnički list za dotičnu kč.

2. u katastra tražiti kopiju plana za dotičnu kč.

nakon utvrđivanja dali je ucrtano parkiralište i ko je vlasnik kč na kojoj je parkiralište odlučiti o daljnjem postupku.

etažiranje zgrade trebao je obaviti investitor prije prodaje i dok je bio vlasnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Marekoki je napisao:

Nadalje još jedno pitanje stoji u zraku

-da li uz moj udio u dvoru koji iznosi 4481/10000 idu i 2 parkirna mjesta ili su ta 2 parkirna mjesta u tom mom udjelu,jer na ugovoru su ona odvojena kao "pravo na korištenje 2 parkirna mjesta u dvorištu"

-nigdje u ugovoru nje stoji da ta 2 parkirna mjesta "pripadaju" stanu(mea culpa),ali pri kupnji stana dogovoreno je s bivšim vlasnikom cijena za stan +2 parkirna mjesta..

 

Vi ste vlasnik tog stana i suvlasnik zgrade i pripadajućeg zemljišta u 44,81 % . Dakle i zemljišta ispod zgrade, prilaznog puta, zelene površine, itd., a ne nekog određenog dijela parcele.

U ugovoru je spomenuto da stan koristi dva parkirna mjesta.Time Vam je priznato pravo isključivog korištenja.

 

 

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nadam se da sam dobro shvatila,a ako nisam molim Vas ispravite me. Dakle ovako stvari stoje-korištenje 2 parkirna mjesta mi ne mogu ukinuti. Budući da sam suvlasnik cijele čestice oni ne mogu raditi u dvorištu nešto s čim ja ,kao suvlasnik,nisam suglasna.

Kako napraviti anex ugovora da "sebe" 100% zaštitim?Odnosno svoja prava...

Ako se s bivšim vlasnicima ne uspijem dogovoriti kakve su mi šanse na sudu ,koliko traje taj prooces i koliko košta??

Ajme,baš pilam,sorry

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko sam ja shvatio, parkirna mjesta ne postoje u zemljišnjim knjigama. Ne može vam se dati na korištenje nešto što ne postoji. Ali zato možete s ostalim suvlasnicima ugovoriti korištenje parkirnih mjesta koja su možda ucrtana na dvorištu. Najbolje je da se doigovorite s ostalim suvlasnicima, da im pokažete vaš ugovor i da se nadate da će vam oni izaći ususret. Ako parkirna mjesta nisu uknjižena, njih onda niti nema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

upitnik je napisao:

Ako parkirna mjesta nisu uknjižena, njih onda niti nema.

 

Za objekte do 400 m2 i do tri stana (kolokvijalno obiteljske kuće) nije uobičajeno da se posebno upisuju parkirna mjesta.

 

Uz građevnu dozvolu idu projekti.Tamo je i tlocrt uređenja okućnice sa ucrtanim parkirnim mjestima.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Marekoki je napisao:

Kako napraviti anex ugovora da "sebe" 100% zaštitim?Odnosno svoja prava...

Ako se s bivšim vlasnicima ne uspijem dogovoriti kakve su mi šanse na sudu ,koliko traje taj prooces i koliko košta??

Ajme,baš pilam,sorry

 

Uobičajena je situacija da 'stari vlasnik' koji proda dio svoje nekretnine tretira nove suvlasnike kao kakve podstanare, tj. kao da je i dalje samovlasnik (kao, prodao sam stan, a ne i zemljište).

 

Polazim od pretpostavke da parkirna mjesta (bar 3-4) na parceli stvarno postoje, i da Vi koristite 2.

 

Možda bi bilo dovoljno da obavite sa suvlasnicima razgovor u prisustvu odvjetnika/stručne osobe koja će suvlasnicima objasniti kakva su sada u novoj vlasničkoj strukturi prava (su)vlasnika.Ili pokrenuti postupak mirenja pred sudom.

Kada spoznaju da nemaju prava koja su mislili da imaju, ljudi su skloniji dogovoru (mogući sudski spor koji će izgubiti, troškovi suda i odvjetnika,...).

 

Obzirom da morate živjeti pod istim krovom, bolje je rješenje dogovor. Ako ne ide, tužba.

 

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

felix:

Za objekte do 400 m2 i do tri stana (kolokvijalno obiteljske kuće) nije uobičajeno da se posebno upisuju parkirna mjesta.

 

Uz građevnu dozvolu idu projekti.Tamo je i tlocrt uređenja okućnice sa ucrtanim parkirnim mjestima.

 

Možda nešto jest ili nije uobičajeno. Ali mi se ovdje moramo držati pravnoga stanja, a parkirna mjesta koja nisu knjižena ne postoje.

Dakle, ako ona ne postoje onda to znači da je prodavatelj prevario kupca. Kupac može sljedeće:

a) tužiti prodavatelja i tražiti obeštećenje

b) dogovoriti se ugovorno s ostalim suvlasnicima o pravu na korištenje ucrtanih, a neuknjiženih parkirnih mjesta.

 

Jesam li u pravu ili nisam?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

upitnik je napisao:

a parkirna mjesta koja nisu knjižena ne postoje.

Dakle, ako ona ne postoje onda to znači da je prodavatelj prevario kupca.

 

Ponovo pročitati post #6.

 

Moje je mišljenje da je uknjižba parkirnih mjesta putem elaborata etažiranja građevine suprotna Zakonima (o vlasništvu , o gradnji) .

To je zapravo prevara kojom investitor stječe dodatnu dobit prodajom dijela okućnice kao dijela građevine.

 

1.Kupac - suvlasnik zgrade kupnjom dijela građevine stječe i odgovarajući dio čestice koja sa građevinom čini cjelinu. Ovako mu se još jednom prodaje dio zemljišta kog je već (su)vlasnik.

 

2. Ako se parkirna mjesta na parceli 'proglase' etažnim elaboratom dijelom građevine (tj. građevinom) , onda se izgrađenost parcele povećava s npr. 40% na 75%.

Time se probija limit izgrađenosti propisan prostornim planom, pa gradnja postaje bespravna.

 

Stoga zastupam mišljenje da se za parkirna mjesta ili drugi dio okućnice može ugovoriti samo pravo isključivog korištenja.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Stoga zastupam mišljenje da se za parkirna mjesta ili drugi dio okućnice može ugovoriti samo pravo isključivog korištenja.

:kavica:

 

Pa to sam i napisao. Međutim, korištenje se može ugovoriti samo sa suvlasnicima, jer prodavatelj više nije niti vlasnik niti suvlasnik. A to znači da kupac može napraviti ono što sam objasnio pod a) ili b), zar ne? Tužiti prodavatelja ili ugovoriti sa suvlasnicima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobro, je li čovjeku lakše da se dogovori sa suvlasnicima ili da krene u proceduru dokazivanja postojanja parkirnih mjesta? Mislim da je puno jednostavnije da se dogovori sa suvlasnicima, pa neka i oni dobiju neke druge dijelove za korištenje i bit će vuk sit i koze na broju. Vrlo je upitno hoće li uspjeti dokazati postojanje neetažiranih parkirnih mjesta. Međutim, naravno, to je jako dobro za odvjetnika koji će tako zaraditi svoj dio kolača, bez obzira kako prošao spor. :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Felix: Stoga zastupam mišljenje da se za parkirna mjesta ili drugi dio okućnice može ugovoriti samo pravo isključivog korištenja.

 

Dakle, kada sam napisao da sam to i napisao onda sam mislio samo na dio koji se odnosi na ugovaranje korištenja. A kada se govori o vanknjižnom vlasništvu onda se misli na neuknjiženu nekretninu. Nemamo dokumentaciju na uvidu, ali ako je dvorište uknjiženo, ali bez etažiranih parkirališta, onda se ne radi o vanknjižnom vlasništvu, nego se radi o ugovornom davanju na korištenje nečega što ne postoji na suvlasničkom dijelu nekretnine. Tako je npr moglo u ugovoru pisati da se daje na korištenje bazen, koji je po projektu trebao biti napravljen, ali eto nije napravljen, nema ga i nije upisan u zemljišnim knjigama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Provjereno nisu uknjižena parkirna mjesta,nema ih ni na dokumentu o etažiranju...

Al da skratim:s jednim od suvlasnika sam jučer sve dogovorila(drUgi je bio na putu)

Čovjek je ostao šokiran onim mojim udjelom čestice od 4481/10000...

S njim je sve dogovoreno i neće više praviti probleme.

Ovaj drugi je pravnik i poludit će kad vidi papire,jer on jedini i koristi okućnicu(ima vrt i tako to).

Da li je pametno dodatno se zaštititi i napraviti anex ugovora u kojem stoji "2 parkirna mjesta (opisati točno gdje i kvadraturu) koja PRIPADAJU STANU..."

Da li to pripadaju ima veću težinu od korištenja ili??

I ljudi ovaj moj ugovor su čitala dva referenta sa ZK i svaki je imao drukčije mišljenje.Naši se zakoni tumače kako kome paše pa se ne svađajte..

HVALA VAM SVIMA!!!!!!!!!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete Vi napraviti izmjenu kupoprodajnog ugovora, ali parkirnih mjesta i dalje neće biti u zemljišnim knjigama. Napravite ugovor sa suvlasnicima kojim Vam oni dopuštaju korištenje određenoga dijela dvorišta za parkiranje, i to je to. Ako treći suvlasnik bude pravio probleme, ne znam što ćete. Jer bez obzira što na temelju međuvlasničkog ugovora imate pravo korištenja, taj treći može vam praviti probleme. Najbolje je da i on pristane i stvar je riješena. Međutim, Vi time ne postajete vlasnik, nego samo posjednik, dakle netko s pravom korištenja. Sutra Vam to pravo mogu oduzeti ukinućem ugovora. A da krenete u sudsko rješavanje stvari ne znam kako i kada bi to završilo. Prema svemu što ste opisali mislim da ne biste dobili pravo korištenja (jer je okućnica suvlasništvo svih vas vlasnika stanova) nego bi Vas samo prodavatelj morao obeštetiti. Postoji i mogućnost da svi vi suvlasnici podijelite okućnicu međusobno, ali mislim da je to malo skuplji proces, jer moralo bi se dvorište etažirati odnosno podijeliti na tri dijela na način kako bi se vas troje dogovorili. Ne znam koliko to košta. Razmislite i odlučite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Marekoki je napisao:

 

Čovjek je ostao šokiran onim mojim udjelom čestice od 4481/10000...

S njim je sve dogovoreno i neće više praviti probleme.

Ovaj drugi je pravnik i poludit će kad vidi papire,jer on jedini i koristi okućnicu(ima vrt i tako to).

Da li je pametno dodatno se zaštititi i napraviti anex ugovora u kojem stoji "2 parkirna mjesta (opisati točno gdje i kvadraturu) koja PRIPADAJU STANU..."

 

Ako je ovaj drugi pravnik, ne mora biti da je previše upućen u ovaj segment prava (kao i u medicini, svaki se specijalizira). Sretao sam pravnike koji ne znaju napisati običan kupoprodajni ugovor.

Ako on koristi najviše okućnice, ima najbolji razlog da se dogovori, jer može najviše izgubiti.

 

Najbolje je da sklopite Međuvlasnički ugovor, u kome će te regulirati sve odnose. Ukucajte u tražilicu 'međuvlasnički ugovor' - naći će te šprancu .

Između ostalog, definirajte tko koristi koji dio okućnice, i u koju svrhu, korištenje zajedničkih dijelova, održavanje objekta, itd...

:palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

ok, a što ako je situacija slijedeća : prodavatelj prodaje stan i garažu kupcu, a daje mu pravo korištenja 1 parkirnog mjesta u dvorištu koje je inače u isključivom vlasniku prodavatelja. U kupoprodajnom ugovoru kupci priznaju isključivo vlasništvo prodavatelja, ali isto tako navode da osim stana i garaže, koji su u isključivom vlasništvu prodavatelja, predmet sukorištenja je jedno parkirno mjesto u dvorištu prodavatelja. To bi značilo da je cijelo dvorište uključujući i to parkirno mjesto u isključivom vlasništvu prodavatelja, ali je samo parkirno mjesto u ''sukorištenju'', odnosno prema takvoj logici, da ga mogu koristiti i vlasnik (prodavatelj) i sukorisnik (kupac).

 

E, sada..,. s vremenom se odnosi između prodavatelja i kupca mijenjaju (na loše naravno), odnosi se zatežu i prodavatelj odlučuje otkazati kupcu pravo korištenja parkirnog mjesta u svojem isključivom vlasništvu.

Nekretnina je neetažirana, odnosno, sastoji se od suvlasničkih dijelova, etažiranje je u pripremi.

 

Kupac nije platio sukorištenje tog parkirnog prostora, niti mu je takvo pravo igdje upisano, osim mu je dano u kupoprodajnom ugovoru, koji po meni može opstati i bez te odredbe koja i nije predmet ugovora (barem ne bitan).

 

Može li prodavatelj (vlanik) otkazati (opozvati ) kupcu, (nositelju prava parkiranja u dvorištu u vlasništvu prodavatelja), to pravo uslijed promijenjenih okolnosti ( zategnuti odnosi, bahatost kupca u načinu parkiranja i izvršavanju svoga prava u vezi parkiranja) ?

 

Hvala unaprijed na savjetu :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija