Jump to content

Ovrha bez prethodne obavijesti?


JosipKr

Preporučene objave

Braća (njih dvojica) i ja smo nasljednici tate koji je umro prije skoro 3 godine. Prošli tjedan jednom od braće je stiglo rješenje o ovrsi zbog navodnog dugovanja koji je tata imao prema jednoj banci. Rješenje je dobio samo on, a ne nitko drugi od nas iako je u prilogu rješenja i rješenje o nasljeđivanju gdje se spominjemo sva trojica. Mi smo spremni banci podmiriti dugovanje, ali nas banka nikada nije kontaktirala niti imala kakva traženja od nas prije pokretanja ovršnog postupka. Želimo se žaliti jer mislimo da nije bilo osnove za pokretanje ovršnog postupka i dugovanje podmiriti izravno banci. Da smo bili obaviješteni (i zašto samo jedan brat, a ne svi?) o dugovanju ranije podmirili bi ga. Za dugovanje nismo znali do pristizanja rješenja o ovrsi. Što možemo i trebamo poduzeti?

Nije nam cilj ne platiti dug, ako postoji i dokumentiran je u banci platit ćemo ga bez pogovora. Mislimo da smo oštećeni nametanjem ovršnog postupka bez da smo ikada obaviješteni o dugovanju. Molim za savjet o eventualnoj žalbi na ovrhu jer je zakonski rok kratak. Hvala.

 

Josip

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moje mišljenje- brat koji je dobio rješenje odnosno pretpostavljam da bi se tu trebalo raditi o prijedlogu za ovrhu, mogao bi što prije otići do banke ( ako ne poznajete nikoga u toj banci, neće nikome drugome htjeti dati bilo kakve informacije osim ovršeniku!) Nemojte zvati telefonom nego isključivo idite osobno ( službenici znaju često biti jako arogantni i bahati kada se radi o slučajevima dugovanja, pa ne dajte da Vas tretiraju kao kriminalca samo zato što želite objašnjenje za nastali problem ). Nadam se da će barem netko od nadležnih u banci biti dovoljno ljubazan da Vam pojasni o čemu se točno radi. Tražite da vidite iznos dugovanja, kamata, a i na druga moguća pitanja bi Vam u banci trebali dati pojašnjenje. Postoji mogućnost da s bankom sklopite možda nagodbu o otplati duga, sve ovisi o tome koliko će ona uopće biti zainteresirana da Vam izađe u susret i da riješite problem na obostrano zadovoljstvo. Tako bi se ovrha obustavila i ne biste imali više bezrazložnih troškova. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o obveznim odnosima

SMRT

Članak 213.

Smrću dužnika ili vjerovnika prestaje obveza samo ako je nastala s obzirom na osobna svojstva koje od ugovornih strana ili osobne sposobnosti dužnika.

 

prvo treba ispitati kakav je dug.

banci ne potpisati papir koji bi se mogao tumačiti kao priznanje duga.

 

ako je stigao prijedlog za ovrhu i rješenje o ovrsi od javnog bilježnika u zakonskom roku od 8 dana pisati žalbu i ospravati dug u cijelosti.

tada se na u parnici utvrđuje postojanje duga.

 

 

Sporedna prava

Članak 99.

(1) Sporedna prava koja su dotle postojala uz tražbinu ostaju i nadalje, ali jamstva te zalozi koje su dale treće osobe prestaju ako jamci i zalogodavci ne pristaju da odgovaraju i za novog dužnika.

(2) Ako nije što drugo ugovoreno, preuzimatelj ne odgovara za nenaplaćene kamate koje su dospjele do preuzimanja.

 

ako sud odredi da ste dužni vratiti dug (glavnicu)

osporavajte kamate do preuzimanja duga

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija