Jump to content

Promjenjivi znak ograničenja brzine


Puz

Preporučene objave

Većina Vas se već susrela s promjenjivim prometnim znakovima na konzolama ( na autocestama ). Vozački ispit sam davno položio i danas sam od policajca "doznao" nešto novo.

Naime, u mojoj situaciji za koju sam prekršajno prijavljen radi prekoračenja brzine, ulogu igra taj famozni znak.

 

U vrijeme mog prekršaja je na promjenjivom znaku bilo ograničenje brzine na 100 km/h. Oko 600 metara iza promjenjivog znaka, stajao je statični znak ograničenja 130km/h i prekršaj sam napravio poslije tog statičnog znaka.

Policajac se u iznošenju svjedočenja pozvao na to da promjenjivi znak PONIŠTAVA sve znakove koji se nalaze poslije njega i da je važeći taj promjenjivi.

 

Najčudnije mi je da je i sutkinja prihvatila takvo objašnjenje!

 

U ZSPC-u i Pravilniku o prometnim znakovima i sign. nigdje ne stoji tvrdnja policajca da promjenjivi znak poništava znakove koji dolaze iza.

 

O sličnome se pisalo i u novinama i tad su objavili da su iz policije dobili obavijest da se promjenjivi znak stavlja iza statičnog prometnog znaka.

Na dijelu autoceste, gdje sam počinio prekršaj je situacija drugačija; prvo promjenjivi, a zatim statični, što i nema smisla, ali to je propust onoga tko brine o znakovima i postavljanju istih.

 

Bio sam uvjeren da znam prometne propise, ali sad, nakon sutkinjinog prihvaćanja ovog objašnjenja, stvarno više nisam siguran.

 

Može li mi netko objasniti ovo o "poništavanju" ostalih znakova jer je očito da će presuda biti bazirana na nepriznavanju znaka ograničenja brzine od 130 km/h?, a nigdje ne mogu pronaći zakonsko uporište o tom "poništavanju", odn. važenju.

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja sam na rotoru u zg kod remetinca puknuo golfa ispred sebe koji je htio ući u rotor a na kolniku je bila velika strelica za obavezan smjer udesno (prema remetincu). prije ulaska u rotor je bio vertikalni znak na kojem je strelica za pravo i desno. golf se je sa moje police naplatio već nakon mjesec dana 4500 kn a nije mu bilo ništa. aja sam na marei imao 9000 kn štete. nakon 2 godine na prvom ročištu, sutkinja je rekla da sam kriv jer nisam poštivao razmak i blabla. nato sam joj rekao da značenje prvog znaka pobija značenje slijedećeg i podastro joj fotke sa cijelom situacijom. ona mi je odrezala min kaznu od 400 kn, na što sam se žalio i dobio presudu u svoju korist - da nisam kriv već onaj golf. dobio odštetu od oza ali to je već druga i duža priča.

- svi znakovi na cesti, uz i iznad nje trebali bi imati svrhu da upozoravaju vozače na ispravno postupanje u prometu a ne da ih zbunjuju, pa zato moraju biti propisno postavljeni.

za promjenjive znakove sam mislio da su informativnog karaktera o neuobičajenom stanju na tom dijelu ceste i uvijek ih poštujem ako značajno odstupaju od onih okomitih i horizontalnih. uvijek sam nastojim objektivno procijeniti stanje na cesti i prilagoditi vožnju.

i sam sam pregledao zakon i pravilnik (nisam našao na postupanje u toj situaciji) te pozvao prijatelja policajca koji mi je rekao da tako nešto što tvrdi tvoj policajac nije učio u školi, već da prvi znak pobija slijedeći iz iste skupine. on misli da to vrijedi i za promjenjive.

 

žali se i dalje. traži da ti pokažu na temelju čega misle da su u pravu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čl. 54. st. 3. Pravilnika određuje da se promjenjivi prometni znak uvijek stavlja iza statičnog što znači da je taj promjenjivi promjenio ograničenje onog znaka kojeg ste prošli, a ne onog kojem prilazite.

 

Na žalost, danas ni policijski službenici, a ni suci nemaju ispite znanja koji su očito nužni i ako nitko ne primjeti tu grešku bit će te pravomoćno kažnjeni.

 

Jedili lijek je u čl. 220. Prekršajnog zakona, ali ni tu baš nemate velike šanse jer o tom odlučuju gospoda iz ODO koji su majstori za odbacivanje zahjeva i molbi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

LAZAR je napisao:

ispričavam se, petpetica je ispravno napisao, ja sam brzopleto napisao »prvi znak pobija slijedeći«, a trebao sam napisati: »prvi znak, pobija slijedeći na koji naiđeš« što je istovjetno čl. 54 st.3. samo izrečeno na meni razumljiv način a za nekog zbunjujući.

 

 

Opet malo brzopleto, ali nema veze ;-). Potpetica je u pravilno obrazložila: taj znak pobija znak koji sam prošao, a ne koji nailazi poslije njega.

Dobio sam odgovor i od prometnog vještaka, koji je istovjetan Potpetičinom. Kod nas ne postoji, barem zasada, znak koji pobija značenje slijedećeg, već samo prethodnog /ih.

 

Sad se još samo nadam da će i sutkinja to uvidjeti, da se ne moram dalje natezati po sudu.

 

P.S Kako je u našoj državi sve moguće, ne bi čudilo da mi presude da sam kriv i negiraju znak ograničenja od 130 km/h, a u međuvremenu cestari isti premjeste ispred promjenjivog znaka, kako i treba biti po Pravilniku.

 

U svakom slučaju hvala Vam na pomoći i javim se kad dobijem presudu.

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija