Jump to content

potvrda o nekaznjavanju?


Taliban

Preporučene objave

evo dobio sam posao ali traze potvrdu o nekaznjavanju pa ne znam ocu imat problema za dobit potvrdu jer sam prije 9 miseci pijan pretukao nekog lika i dobija prijavu za fizicki napad i remecenje javnog reda i mira, u 8 mj. san dobija presudu i kaznu od 1100kn koju san uredno platija.

također san cuja da samo drzavne sluzbe imaju pravo trazit tu potvrdu prilikom zaposljavanjaa ostali ne, da li je to istina?

 

hvala unapirjed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poslodavac ima pravo traziti potvrdu o nekanjavanju ! Vi ste kaznjeni i to vam ostati do kraja zivota . Pretpostavljam da je u pitanju prekrsajno a ne kazneno djelo . Ovo drugo je puno teze . Od poslodavca ovisi da li ce vam progledati kroz prste . Imaces problema pri zaposljavanju zbog toga . Sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trazim po netu isto vezano da te potvrde i nailazim na nejasne odgovore...

 

Prije 5 godina sam bio kazneno osudjen na godinu dana uvjetne.

U pitanju je bilo 6 grama Speed-a

 

U Kaznenom zakonu sam nasao ovo..

 

Članak 85.

 

(1) Nakon izdržane, oproštene ili zastarjele kazne zatvora, kazne dugotrajnog zatvora ili kazne maloljetničkog zatvora osuđene osobe imaju sva prava građanina utvrđena Ustavom, zakonom ili drugim propisima, te mogu stjecati sva prava osim onih koja su im ograničena sigurnosnom mjerom ili nastupanjem pravne posljedice osude.

 

(2) Odredba stavka 1. ovoga članka odnosi se i na počinitelja kaznenog djela prema kojem je primjenjena mjera upozorenja ili ga je sud oslobdio kazne.

 

(3) Odredba iz stavka 1. ovoga članka odnosi se i na osobe na uvjetnom otpustu ukoliko njihova prava nisu ograničena posebnim propisima o uvjetnom otpustu s izdržavanja kazne zatvora.

 

(4) Protekom rokova određenih u stavku 5. ovoga članka počinitelj kaznenog djela smatra se neosuđivanim i svaka uporaba podataka o građaninu kao počinitelju kaznenog djela zabranjena je, a u slučaju uporabe nema pravni učinak. Rehabilitirani građanin ima pravo nijekati prijašnju osuđivanost i zbog toga ne može biti pozvan na odgovornost niti može imati bilo kakve pravne posljedice.

 

(5) Pod uvjetom da počinitelj kaznenog djela nije ponovno osuđen zbog novoga kaznenog djela rehabilitacija nastupa po sili zakona kad proteknu ovi rokovi:

 

- petnaest godina od dana izdržane, zastarjele ili oproštene kazne kod osude na kaznu dugotrajnog zatvora,

 

- deset godina od dana izdržane, zastarjele ili oproštene kazne kod osude na kaznu zatvora od deset godina ili težu kaznu,

 

- pet godina od dana izdržane, zastarjele ili oproštene kazne kod osude na kaznu zatvora od pet godina ili težu kaznu,

 

- tri godine od dana izdržane, zastarjele ili oproštene kazne kod osude na kaznu zatvora do pet godina, kaznu maloljetničkog zatvora i novčanu kaznu, od isteka roka provjeravanja kod uvjetne osude i od pravomoćnosti odluke o sudskoj opomeni ili oslobođenju od kazne.

 

Podaci iz kaznene evidencije

 

Članak 86.

 

(1) Podaci iz kaznene evidencije mogu se dati samo sudovima i državnim odvjetništvima kad se radi o kaznenom postupku protiv osobe za koju se traže podaci ili kad je u tijeku postupak za njezino pomilovanje.

 

(2) Podaci iz kaznene evidencije mogu se iznimno dati državnim tijelima na njihov obrazloženi zahtjev kad se radi o povjeravanju određenih poslova i zadataka u državnoj službi osobi za koju se traže ti podaci.

 

(3) Kaznenom evidencijom mogu se u okviru svoje zakonske ovlasti koristiti i tijela unutarnjih poslova radi otkrivanja počinitelja kaznenog djela. Navedeni podaci smatraju se profesionalnom tajnom.

 

(4) Nitko nema pravo zahtijevati od građana da podnesu dokaze o svojoj osuđivanosti ili neosuđivanosti.

 

(5) Građanin ima pravo tražiti podatke iz kaznene evidencije za sebe samo ako dokaže da su mu ti podaci potrebni radi ostvarivanja prava u stranoj državi.

 

 

 

 

Mene sad zanima sto to tocno znaci....

 

Dali ja mogu traziti posao u npr. nekim zastitarskim sluzbama i dali mogu dobiti vizu za strane drzave u kojima bi moja firma (ja sam radnik u firmi nisam vlasnik nje) isla raditi neki posao....

Isto me zanima dali bi imao problema ako bi sa tom istom firmom radio na nekom samitu ili nesto slicno toga (tipa Putin u Westinu,Bush na Markovom trgu...)

Dali uopce mogu traziti posao u firmama u kojima se trazi potvrda o nekaznjavanju!

 

Molio bi da se neka strucna osoba javi i da mi maksimalno pojasni,a ne neki Da/Ne odgovor..

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postoji više potvrda o nekažnjavanju, izvoda iz evidencija i slično, ovisno da li se traže podaci iz kaznene ili prekršajne evidencije.

 

Podaci iz prekršajne evidencije se više ne mogu upotrebljavati nakon 3 godine od plaćene ili izdržane kazne, jer nastupa rehabilitacija.

 

Podaci iz kaznene evidencije se više ne mogu upotrebljavati nakon isteka vremena rehabilitacije, sami znate koliko ste zatvora dobili i izračunajte kad istječe vrijeme rehabilitacije. Započinje s danom isteka roka kušnje, tj. danom isteka uvjetne kazne.

 

Nakon isteka roka rehabilitacije se osoba smatra nekažnjavanom i neće se slati nikome tko odobrava zahtjev za vizu.

 

Za napomenuti je da postoji i treća evidencija u MUP-u, evidencija o događajima, koja se čuva trajno i policija će je koristiti prilikom vašeg mogućeg zahtjeva za posao zaštitara. Nakon speeda i fizičkog napada, taj posao nećete nikada dobiti, razlozi će biti objašnjeni u jednom tajnom dokumentu kojeg nikad nećete dobiti na uvid, a vi će te biti izvjeršteni samo o rezultatu sigurnosne provjere kandidata za zaštitarsku/čuvarsku djelatnost.

 

G. Taliban onaj prekršaj se briše 3 godine nakon plaćanja.

 

G. Dizi, rehabilitaciju za speed izračunajte sami, a za zaštitara - zaboravite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija