Jump to content

poziv na roč.:Ostavinski postupak-molim savjet kako postupiti


malalasica

Preporučene objave

Molim savjet!

Dobila sam poziv u vezi ostavinskog postupka. Radi se o nekakvom nasljedsvu po majčineoj strani(njena teta). Na pozivu ne piše o čemu se točno radi pa me zanima da li je moguće prije ostavinske rasprave saznati o čemu se radi detaljnije.

Radi se o nekakvom zemljištu pa me zanima na koji način i da li uopće postoji način prije datuma kada je ostavinska saznati da li to nasljedstvo povlači uz sebe i neki dug (koliko znam prihvaćanjem nasljedstva prihvaća se i eventualni dug ) i postoji li način da se sazna gdje je to zemljište koje se spominje u pozivu i napokon koliko je toga.

U pozivu se spominje mogućnost odricanja u korist osobe za koju nemam pojma tko je(neki daljnji rod valjda) pa bi htjela dobiti na vremena da razmislim o tome da li prihvatiti ili odbiti to nasljedstvo jer imam djecu kojima bi možda to dobro došlo.

Ako sve to ne uspijem saznati prije, da li na ostavinskoj sutkinja mora reći je li nasljedstvo opterećuje i neki dug ili ne?

Hvala na bilo kakvom odgovoru, pa i na onome koji nije konkretan , ali će me uputiti gdje da se obratim!

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru!

Znam da ću to sve saznati na sudu, ali sam se htjela informirati o čemu se radi , ako je moguće ranije, kako bih se imala vremena na miru dogovoriti s ostalim nasljednicima što da napravimo.

 

Da li na ostavinskoj sutkinja mora reći da li nasljedstvo opterećuje i neki dug ili ne tj. da li se može pojaviti neki dug naknadno ili je stanje (što se tiče eventualnih dugova)u trenutku ostavinske konačno?

 

Nemam pojma niti tko je osoba koja se spominje u pozivu i s obzirom da se radi o zemljištu koje je moguće i na moru ne bih se odrekla u njegovu korist, ako može koristiti mojoj djeci. Naravno, ne želim ničije dugove navući na vrat pa zato i želim znati sve na vrijeme.

Ako se poduplao odgovor molim da ga se obriše(imam nekih problema s kopjutorom)

Još jednom hvala na odgovoru!

Srdačan pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovana,

 

Nisam pravnik, ali iz osobnog iskustva znam da na ostavinskoj raspravi mozete zatraziti da JB sluzbeno zatrazi izvjesce o postojecem stanju u trenutku smrti ostavitelja iz svih institucija za koje imate naznake da bi eventualno bilo kakva ostavina, pa i u obliku duga, mogla tamo jos postojati. To moze potrajati i tim trazenjem ce se ostavinski postupak oduziti (godinu dana ili vise)...

 

S ostalim sunasljednicima, kad ih upoznate, se mozete dogovoriti o podjeli ostavine i nakon prvog rocista, zamolite JB da sazove novo rociste za npr. mjesec dana, na koje cete mu donijeti vas sporazumni dogovor ukoliko se sunasljednici s time budu slozili.

 

U svezi dugova za koje saznate po dobivanju rjesenja o nasljedjivanju imate puno primjera i odgovora u Legalisovom forumu, a cak i najgori scenarij je izgleda nazalost moguc kad sudac prihvati tvrdnje odvjetnika suprotne strane...

 

LP

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija