Jump to content

Otkaz državnoj, zapošljavanje u javnoj službi !


firstofseven

Preporučene objave

Dakle,radim u jednom od naših ministarstava kao stručni suradnik (državni službenik).

Imam nešto preko dvije godine staža.

Želim se zaposliti u jednom odgojnom domu (osnivač RH, dakle javna služba).

E sad kako to izvesti?

*napominjem kako ne postoji mogućnost sporazumnog prekida radnog odnosa, niti premještaja ili čega sličnog

 

Ja sam mislio ovako:

1. Odgojni dom donese rješenje kojim me prima na posao.

2. Prođe žalbeni rok na to riješenje (tako da više nema mogućnosti žalbe drugih protukandita).

3. Odgojni dom donese rješenje o stupanju na radno mjesto sa odgodom od cca 40. dana. (Ono, taj i taj, zaposlen na to i to radno mjesto, dužan je do dana tog i tog stupiti na to i to radno mjesto).

4. Imam dakle, rješenje o novom poslu i rješenje o stupanju na posao (s odgodom od cca 40 dana).

5. Dam redovni otkaz u ministarstvu i odradim otkazni rok(od mjesec dana).

6. Stupim na novo radno mjesto.

 

Eto, neznam jel to okaj. Ima li kakav bolji način?

:misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo, ako se zapošljavate u javnoj službi niste u državnoj službi tj. ne primijenjuje se Zakon o državnim službenicima, pa oni niti ne donose rješenja kao što je to u državnoj službi, nego se sklapa ugovor o radu. Moguće je da donose neki akt odluku ili sl. ali radni odnos će započeti sklapanjem ugovora o radu.

Stoga ne vjerujem da postoji i kakav žalbeni rok, osim ako za tu konkretnu službu nije nešto posebno regulirano.

Pa najbolje da se dogovorite sa javnom službom kada možete početi raditi, provjeriti koji vam je otkazni rok, i neka vam u ugovor o radu stavi taj i taj datum, koliko vam treba da odradite otkazni rok, ali dodajte na to još par dana (koliko će možda trajati da se ugovor i potpiše i da vi svom poslodavcu date otkaz)

 

Nemojte davati otkaz dok obe strane ne potpišu ugovor o radu i dok vi ne dobite svoj originalni primjerak ugovora. Zato pazite kad računate kad ćete početi raditi.

 

Inzistirajte, da prvo oni potpišu ugovor, pa tek onda vi, jer onda odmah možete dobiti svoj primjerak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

galamala je napisao:

Pa najbolje da se dogovorite sa javnom službom kada možete početi raditi, provjeriti koji vam je otkazni rok, i neka vam u ugovor o radu stavi taj i taj datum, koliko vam treba da odradite otkazni rok, ali dodajte na to još par dana (koliko će možda trajati da se ugovor i potpiše i da vi svom poslodavcu date otkaz)

Ako sam dobro shvatio ne bi bilo dobro da potpisujem novi ugovor o radu dok sam još uvijek državni službenik, već da novi ugovor ima datum nakon isteka otkaznog roka (ali da ga ja već imam potpisanog u trenutku kad dajem otkaz).

 

Konkretno,

recimo sutra 10.11.2010. potpišem ugovor o radu s odgojnim domom u kojem piše da ću na posao stupiti 27.12.2010. Datum na tom ugovoru je 23.12.2010. godine.

Dajem otkaz 12.11.2010. godine s time da mi otkazni rok traje od 13.12.2010.

Samo, kaj nije protuzakonito potpisivati ugovor s datumom unaprijed?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Temeljem kolektivnog ugovora javne službe objavljuju natječaje za radna mjesta u novinama (neke čak i u NN), znači izbor se vrši po natječaju (ako je na neodređeno vrijeme). Čelnik tijela (ravnatelj) donosi odluku o odabiru osobe po natječaju i o tome obavještava sve koji su predali ponude za to radno mjesto. Nema žalbenog roka koji će se pojaviti kao pravo onih koji nisu izabrani, ali postoji mogućnost da oni zatraže uvid u regularnost izbora po natječaju, i tada se tu upliće nadležna inspekcija koja može, ako utvrdi da neki drugi kandidat ispunjava uvjete, a vi ne, ili ima prednost po određenim zakonima (branitelji, invalidi) naložiti toj ustanovi poništenje te odluke i vašeg ugovora.

Dakle, to bi bila vaša prva briga - ispunjavate li sve uvjete da to inspekcijski nadzor ne može osporiti. Dalje, ne možete se obećavati novom poslodavcu dok ne raskinete sve veze sa starim, pa i otkazni rok, ali ugovor o radu se može potpisati ranije i da u njemu stoji da je dan stupanja na rad u budućnosti. Ovo kako ste vi naveli je malo čudno - zašto bi taj odgojni dom antidatirao ugovor koji ćete vi sutra potpisati? Ako su oni proveli postupak natječaja, odabira, oni mogu ugovor potpisati s odabranim radnikom, a kad će on stupiti na rad stvar je tehnike (i potreba posla, naravno).

Znači, na ugovoru se legalno mogu pojaviti dva datuma : datum potpisivanja i datum stupanja na posao po tom ugovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija