Jump to content

obračun plaće za vrijeme korištenja prava na skraćeno radno vrijeme


martina1979

Preporučene objave

poštovani,

molim vas odgovor na sljedeće pitanje. po navršenih 6 mjeseci djetetova života, odnosno isteka obveznog rodiljnog dopusta, vratila bih se na posao ali u varijanti korištenja prava na skraćeno radno vrijeme. zanima me na koji način se obračunava plaća,odnosno da li bi mi se to više isplatilo financijski od korištenja druge polovice rodiljnog dopusta za koji znam da je naknada 2500kn. radim u državnoj upravi, dobivam netto plaću od nekih 5500kn, nemam sad točnu platnu listu pa ne znam reći bruto. možete li mi na osnovu tih podataka reći na koji način bi mi poslodavac umanjivao plaću odnosno koliko bi takva plaća za pola radnog vremena iznosila, tj koja je osnovica za obračuun naknade plaće za ovo vrijeme koje ne provedem na poslu?

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo me zanima na temelju koje osnove biste ostvarili pravo

na korištenje pola radnog vremena (4 sata). Pod pretpostavkom da dobijete rješenje od HZZO o pravu da radite 4 sata zbog njege djeteta sa smetnjama u razvoju procedura je sljedeča.

Rješenje koje dobijete morate odnjetu u svoju službu obračuna plaća.

Temeljem tog Rješenja poslodavac obračuna plaću za puno radno vrijeme, te temeljem tih podataka treba popuniti određene potvrde iz HZZO-a za isplatu sredstava. Iz toga proizlazi da bi Vam 4 sata isplaćivao poslodavac, a razliku do Vaše pune plaće HZZO kao naknadu za njegu djeteta. Nisam sigurna da li i u tim isplatama postoji gornja granica kod HZZO-a.

Neznam da li VAm je razumljivo ovo što sam napisala.

Ako postoji neka druga osnova temeljem koje biste ostvarili pravo na pola radnog vremena molim Vas da ga napišete kako bih Vam i u tom slučaju mogla pomoći.

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Navedeno pravo zajamčeno je odredbom članka 67. stavka 1. Zakona o radu (Narodne novine br. 137/04, pročišćeni tekst – u nastavku teksta: ZOR).

 

U kojim se razdobljima koristi navedeno pravo:

 

- nakon proteka obaveznog rodiljnog dopusta. Obavezni rodiljni dopust koristi se u razdoblju od 28 dana prije poroda do šest mjeseci života djeteta. Prema tome, kad dijete navrši šest mjeseci radnica ima pravo na dodatni rodiljni dopust ili pravo na rad u skraćenom radnom vremenu do navršene jedne godine života djeteta,"

 

evo na ovo ssam naišla surfajući, onbakolaički.

dakle ne radi se o djetetu sa teškoćama u razvoju, pa da bih ja dobivala naknadu zbog njege djeteta. uvjerena sam bila kako se takvo pravo može ostvariti i izvan okvira teškoća u razvoju. dakle ono koje se koristi do djetetove 3 godine života.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

škicni zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama nn 85/08,110/08, i zakon o obav. zdro. osig nn 150/08,153/09. Pravo na rad s polovinom radnog vremena, nakon iskorištenog rodiljnog dopusta ( prvih 6 mj života djeteta) možeš ostvariti za tzv drugi dio( od 6 mj. djeteta do godine dana),tj. pri korištenju roditeljskog dopusta.

O tome treba izvjestiti poslodavca najmanje 30 dana prije početka, te od njega dobiti pisanu izjavu o pristaku. Isto tako i o takvom načinu korištenja roditeljskog dopusta treba izvjestiti HZZO ( priložiti izjavu poslodavca) koji o tome mora donijeti rješenje. Inače pravo na roditeljski dopust ( 6 mj) mogu koristiti i otac i majka, u dijelovima do osme godine života djeteta najviše dva puta u godini najmanje po 30 dana. U tom slučaju, rad s polovinom radnog vremena za vrijeme korištenja prava na roditeljski dopust, ti poslodavac obračunava i isplaćuje pola plaće, normalne jer radiš, a drugu polovicu dobivaš pola roditeljske naknade od HZZO.

Nakon što iskoristiš pravo na rodiljni i roditeljski ( znači kad iskoristiš god. dana), onda pravo na rad sa skračenim radnim vremenom možeš ostvariti samo za njegu djeteta s težim smetnjama u razvoju ili radi pojačane brige i njege. Za to sve mora postojati medicinska dokumentacija nn 25/09, čl 16 st.2 Zakona. možda je dobro ak ti ovo izgleda prekomplicirano da pitaš sve na područnom uredu HZZO: :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sve se slažem što je ovdje napisano osim jednog.Gdje piše u zakonu da se treba donjeti napismena izjava o pristanku poslodavca.Čemu ta izjava ako osoba ima po zakonu pravo na rad s polovinom radnog vremena.Ja prvi put čujem za takvo nešto,osim ako to nije izmislila kakva službenica na šalteru hzzo-a.,jer koji bi poslodavac dao pristanak za takvo nešto. :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala puno! sad mi je sve jasno. :-D

ne treba suglasnost poslodavca jer to je pravo koje ti je zakonom zajamčeno i ne može ti se uskratiti. to je kao da ti se uskrati roditeljski dopust tj. druga polovica "porodnog", a to da li će poslodavac uzimati zamjenu ovisi o njima a ne o tvojem pravu da svoj roditeljski dopust koristiš na ovaj način.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mislim da je potvrda potrebna, ne da ti poslodavac odobri da koristiš roditeljski, nego da je on upoznat s tim da ga ti misliš koristiti na taj način, tj raditi 4 sata, a 4 sata koristiti roditeljski. Jer ipak si i poslodavac mora organizirati rad, a ti na taj način u stvari ovih 6 mjeseci koristiš godinu dana, jer koristiš samo 4 sata dnevno. dakle roditeljski se ne prekida ( ako ti to ne želiš), kad dijete napuni godinu dana nego kad ti iskoristiš tih 6 mjeseci.Najvažnije je sve u svemu sve početi na vrijeme. Ionako moraš izjavu o korištenju roditeljskog dati osobno u HZZO, pa će ti oni sigurno reći kaj sve trebaš ili ne trebaš priložiti. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

01wish je napisao:

nije potrebna potvrda od poslodavca

poslodavac dobije obavijest od HZZO kada se SRV odobri

ne može odbiti postupiti po tom rješenju

ne može uručii otkaz korisniku tog prava

ne može promijeniti radno mjesto korisniku tog prava

 

Od pet tvrdnji samo je jedna točna (ona o dobivanju obavijesti odnosno rješenja), sve ostalo gore navedeno ne stoji i zaista pročitavši ovo nije mi jasno koja je zapravo namjera ovakve objave?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne kužim rubens....

i dalje vrijedi što sam napisala, a ispod su dijelovi Zakona o radu...

nije potrebna potvrda od poslodavca

poslodavac dobije obavijest od HZZO kada se SRV odobri

ne može odbiti postupiti po tom rješenju

ne može uručii otkaz korisniku tog prava

ne može promijeniti radno mjesto korisniku tog prava

 

 

1. potvrdu od poslodavca je potrebno donijeti jedino u smislu da poslodavac potvrđuje da je xy radnik zaposlen na puno radno vrijeme, ali nije potrebno donijeti potvrdu da li se poslodavac slaže sa radniku dodjeljenim pravom, jer poslodavac mora postupiti po rješenju (vidi nastavak o kaznama za poslodavca)

 

2. Najteži prekršaji poslodavca

Clanak 248. (Zakona o radu)

(1) Novcanom kaznom od 61.000,00 do 100.000,00 kuna kaznit ce se za prekršaj poslodavac : (34). ako jednom od roditelja djeteta s težim smetnjama u razvoju ne omoguci korištenje dopusta ili

rad u polovici punoga radnog vremena (clanak 73. stavci 1., 2. i 3.)

(35). ako roditelju djeteta s težim smetnjama u razvoju, koji se koristi pravom na rad u skracenom

radnom vremenu, naredi prekovremeni rad ili mu bez njegove suglasnosti promijeni mjesto rada

(clanak 73. stavak 7.),

 

Zabrana otkaza

Clanak 77.

(1) Za vrijeme trudnoce, korištenja rodiljnoga dopusta, korištenja prava na rad u skracenom

radnom vremenu roditelja, odnosno posvojitelja, korištenja posvojiteljskoga dopusta i dopusta za njegu

djeteta s težim smetnjama u razvoju te petnaest dana nakon prestanka trudnoce, odnosno prestanka

korištenja tih prava, poslodavac ne može otkazati trudnici, odnosno osobi koja se koristi nekim od

spomenutih prava.

(2) Otkaz je ništav ako je na dan davanja otkaza poslodavcu bilo poznato postojanje okolnosti iz

stavka 1. ovoga clanka ili ako radnik u roku od petnaest dana od dostave otkaza obavijesti poslodavca

o postojanju okolnosti iz stavka 1. ovoga clanka te o tome pridonese odgovarajucu potvrdu ovlaštenog

lijecnika ili drugoga ovlaštenog tijela.

 

 

(7) Roditelju iz stavka 1. ovoga clanka koji radi polovicu radnog vremena, ne može se narediti rad

nocu ni prekovremeni rad, a niti mu se bez njegovog pristanka može promijeniti mjesto rada.

 

Namjera ove objave je bila pomoći roditeljima kojima je potrebno skraćeno radno vrijeme, kako bi bili upoznati sa svojim pravima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

evo i dodatka, onog o otkazu

 

Najteži prekršaji poslodavca

Clanak 248.

(1) Novcanom kaznom od 61.000,00 do 100.000,00 kuna kaznit ce se za prekršaj poslodavac

pravna osoba:

 

39. ako za vrijeme trudnoce, korištenja rodiljnoga dopusta, korištenja prava na rad u skracenom

radnom vremenu roditelja, odnosno posvojitelja, korištenje posvojiteljskog dopusta i dopusta za njegu

djeteta s težim smetnjama u razvoju, otkaže trudnici, odnosno osobi koja se koristi nekim od

spomenutih prava (clanak 77. stavak 1.),

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

slažem se sa 01 wish.ja već dugo radim skraćeno radno vrijeme, tj četri sata ,moje dijete ima 13 godina i sve što je napisano od 01 wish je toćno.Još trebate znati da osoba koja radi ćetri sata ne smije raditi noćne smjene,a moga poslodavca nije obavjestio hzzo,već sam mu ja donjela riješenje od hzzo ,s datumom pravomoćnosti i od toga datuma počela raditi četri sata.Jedino što me smeta u ovome svemu,a ako netko zna odgovor rado bih ga čula :misli: ..zašto kada mi hzzo isplaćuje plaču piše na platnoj listi"isplata porodiljnje naknade",pa nisam ja na porodiljnom :misli: , :misli: svako juto se dižem i idem raditi na svoj posao. :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

pozdrav svima ,

majka sam djeteta sa teškim smetnjama u razvoju pa od ove godine radim polovicu punog radnog vremena . Kako radimo dnevnu i noćnu smjenu obratila sam se pravnoj službi hzzo-a kao i našoj soc.radnici gdje sam dobila odgovor da nema nikakve osnove da ja ne radim noćne smjene.

Da li su oni u pravu?!?!

:-?:misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija