Jump to content

Svjedok, koji ne zna, šta je čuo


Eli30

Preporučene objave

I još nešto vezano uz ovo:

 

Kad bi taj "svjedok", koji nije čuo glavne podatke, a ono, što je time lažno posvjedočio, oštetilo je nekoga za enormnu svotu novaca, dobio kaznu od ODO-a, koliko "strašna" bi ona bila?

 

I bi li onaj, tko ga je prijavio radi kaznenog djela, nakon priznanja mogao imati ikakav utjecaj na smanjenje kazne?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako netko lažno svjedoči na sudu ili u drugom postupku(npr. da je čuo nešto što nije čuo), počinio bi kazneno djelo davanja lažnog iskaza (čl. 303. Kaznenog zakona). Kazna 6 mjeseci do 5 godina.

 

Enormna svota je nedefiniran pojam

 

Onaj tko ga je prijavio može imati utjecaj ako je oštećenik ili ima saznanja koja su olakotna okolnost i o tome svjedoči ili ima dokaze.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mnogo Vam hvala na brzom odgovoru. Radi se o nasljeđu, koje vrijedi ca. milijun Eura.

 

Jedna svjedokinja nije čula imena osoba, koje je oporučitelj navodno naveo kao nasljednike, ali je potpisala ono, što je čula druga svjedokinja, pošto vjeruje da je druga pravo rekla. Potpisala se, iako nije čula najbitnije informacije.

 

Iako je ova svjedokinja pred ODO-om iskazala (i to stoji u obrazloženju ODO-a) da je potpisala nešto, što nije čula, i iako bi taj njen potpis uveliko mogao oštetiti drugu stranku, ODO je odbacio kaznenu prijavu (čl. 303).

 

Od sugrađana i uskih prijatelja pokojnika proizlazi velika sumja da postoji ikakva usmena oporuka, jer su oporučeni daleki rođaci, s kojima ostavitelj gotovo da i nije nikad imao kontakta, a s nekima od njih je - prema pouzdanim informacijama - bio čak i posvađan, te je od njih okretao glavu i nije htio razgovarati, kad su ga obilazili u bolnici. Usmenu oporuku osumnjičeni su ovjerili 2 sata, nakon što su saznali da postoji zakonska nasljednica (a tj. gotovo mjesec i po nakon primanja oporuke i gotovo mjesec dana nakon smrti oporučitelja).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija