Jump to content

stjecanje neotplaćenih udjela oporukom


elvina0162

Preporučene objave

Pozdrav!

 

Molim pomoć oko slijedećeg:

 

Društvo (d.O.o.) je steklo vlastite poslovne udjele na način da je dosadašnji vlasnik poslovnih udjela umro i oporučno udjele ostavio društvu. Budući da je riječ o neotplaćenim udjelima što bi društvo trebalo napraviti?

 

Može li društvo te udjele zadržati ili ih treba prenijeti na nekog prenijeti? Treba li ih ponuditi na prodaju članovima društva (po kojoj cijeni - nominalnoj ili tržišnoj)ili nešto treće?

 

 

Molim one koji se razumiju u ovu materiju za pomoć!

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da bi društvo zadržalo i moglo raspolagati poslovnim udjelima ostavitelja, najprije ih treba uplatiti.

 

Ukoliko su poslovni udjeli ostavljeni društvu znači da više nasljednika stječu taj udio zajedno i nepodjeljeno tj.predstavljaju nasljedničku zajednicu.Pravo raspolaganja zajedničkim poslovnim udjelom zajedničari imaju zajedno, a pojedini zajedničar samo na temelju ovlasti koju su mu dali svi ostali.Svaki od njih može tražiti razvrgnuće nasljedničke zajednice,i to pravo ne zastarijeva. Podijeli li se u ostavinskom postupku poslovni udio na više nasljednika, svakome od njih pripast će dio ostaviteljevog poslovnog udjela.

Naslijeđeni poslovni udio može se dijeliti bez dopuštenja društva, a nasljednici se mogu dogovoriti i da se poslovni udio ne dijeli. Društvenim ugovorom možda je predviđena suglasnost društva potrebna za podijelu poslovnog udjela nasljednicima umrlog člana društva.

Dakle, poslovni udio može naslijediti samo društvo,svi članovi društva, pojedini član ili se može prenijeti nekoj trećoj osobi koju odredi društvo.

 

Veličina poslovnog udjela određuje se prema nominalnoj vrijednosti udjela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija