Jump to content

Problem s mjestom za parkiranje


marioklavir

Preporučene objave

Poštovani,

 

imao bih pitanje vezano uz djeljenje parkirnog mjesto koje je vezano za moj stan.Naime prije 2 godine kupio sam stan te je jasno bilo naznačeno da taj stan ima svoje parkirališno mjesto(točan broj i kvadraturu) te zgrada ima uporabnu dozvolu.Međutim u stvarnosti to moje parkirališno mjesto ne postoji jer jer na mjestu tog parkinga privatni vrt ,ograđen zidom,mog susjeda(živi u kući do zgrade).Naime mene bi zanimalo je li on taj vrt napravio nakon što je uporabna dozvola izdana ili je pak ta uporabna dozvola dobivena čudnim okolnostima?Također je li postoji mogućnost da ja kupim POLA parkirališnog mjesta od mog sustanara(koji ima parking veličine 25m2) i dodam taj novi parking svome stanu ili baš moram ići u rušenje vrta kako bih vratio svoje staro(nikad postojeće) parkiralište?

 

P.S. naglašavam da je rušenje vrta zadnja opcija jer bih prije toga htio iscrpiti sve ostale pravne metode povratka parkinga

 

Unprijed zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Novo pitanje u svezi parkirnog mjesta:

 

Ispred zgrade je javni parking koji gravitira toj zgradi, ali je pristup omogućen svakome.

 

Neki stanari, da bi sebi osigurali parkirno mjesto ispred stana, namjerno blokiraju svojim vozilom ostala vozila ili priđu stranci prilikom parkiranja i tjeraju je upozornjem da je to privatno parkiralište (što nije istina) koje pripada zgradi.

 

Kako sankcionirati siledžijsko ponašanje stanara koji s parkirališta tjeraju osobe koje ne stanuju u zgradi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

stanar68 ispravno razmišlja, a razmišljanje korisnika "mapa" je anticivilizacijsko - opravdava se tendencija "širenja" tj. prisvajanja, o logici "ako nešto imam onda je i područje oko tog koje imam također moje", što u konačnici dovodi do toga da bi jedan jedini vlasnik zagospodario cijelom kuglom zemaljskom, jer čim bi stekao vlasništvo nad jednim milimetrom proširio bi se i na slijedeći. dapače, ne bi ostao samo u granicama ove planete, pokorio bi i cijeli svemir.

 

@mapa: ako postoji znak zabrane parkiranja, onda vrijedi za sve, pa i za stanara zgrade. ako ne postoji znak zabrane parkiranja, onda parkirati smije svatko, dakle sasvim ravnopravno i stanar zgrade i turist iz Etipopije.

 

ovo je samo pokazatelj u kojoj barbarskoj i neciviliziranoj zemlji živimo, jer bi nadležne službe trebale reagirati kad se javni prostor otima i pretvara u privatni - npr. ljudi često protupravno po asfaltu crtaju žute trake kojim "zabranjuju parkiranje" ispred svojih nekretnina. trebao bi se netko pojaviti i pitati tog umjetnika-grafitera s kojim pravom šara po javnoj površini. trebao bi netko identificirati IP korisnika "mapa" i onda poslati nekog pred tu zgradu, da malo ureduje, jer se očito tamo protupravno šerifuje.

 

e sad, odgovor za stanara68, koji nije pitao smije li se tjerati nekog, jer odgovor već zna, već je pitao kako postupiti: to je individualno, ovisno o tome kako siledžija postupa. ako svojim ponašanjem nije ostvario obilježja nikakvog kaznenog djela ili prekršaja (prijetnja, uvreda, fizički napad...) treba ga naprosto ignorirati, odnosno reći mu da nema pravo tjerati vas. možda isprintati upravo ovaj topic i gurnuti mu ga u ruke.

ako unatoč tome nastavi uznemiravati, onda treba postupiti sukladno protupravnosti njegovog postupka. najbolje je odmah pozvati policiju, da siledžija vidi kako s vama nema šale. ako je zaprijetio, a imate svjedoke, onda napišite kaznenu prijavu i odnesite je u državno odvjetništvo.

 

nego, konkretno pitanje: koja služba je odgovorna za devastiranje javne površine iscrtavanjem žutih traka? komunalno redarstvo? ostvaruje li se tim iscrtavanjem obilježje nekog prekršaja, ili čak kaznenog djela?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

lakonogi možeš se bez brige doći i saznati moju IP adresu, stanovi su napravljeni za bivše Juge kad je sve bilo društveno vlasništvo i nije se naplačivalo parkiranje, po tvojem bi ja sad morao plačati parkiranje a ti kao došljak ispred moje zgrade imati besplatno parkiranje, razmišljanje ti je za Balkan, parkirat ču ti se ja ispred tvoje kuče pa da vidimo kako češ izači na ulicu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Često oni koji pretendiraju na neko mjesto u znak upozorenja podignu brisače na vozilu parkiranom na tom mjestu. Nakon što mi se to dogodilo potražio sam stanara koji je to napravio (bila je kuća s nekoliko stanova pa nije dugo trajalo) - kad sam došao iznenadio se, valjda je mislio da smije dirati tuđe automobile i da se nitko neće javiti... (!?)

Nisam ga baš uspio uvjeriti u opravdanost svog stava jer mislim da nije imao intelektualni kapacitet da shvati, ali slijedeći put će bolje promisliti prije nego krene u akciju.

 

Problem je kad se to dogodi ispred zgrade s više stanova, jer je teže naći počinitelja. A nema svatko vremena da se time bavi - žalosno je da kao građanin sam moram provoditi istrage i štititi svoja prava. Gdje je država? Nema je, ne postoji. Ona postoji prema van, kao subjekt međunarodnog prava, ali na svom teritoriju zapravo i ne postoji. Vlada anarhija.

 

U svakom slučaju, postavlja se zanimljivo pitanje: kako kvalificirati djelo podizanja brisača? Nije došlo do oštećenja stvari, niti je bilo namjere da do njega dođe. Pravo je dosta fluidno, u smislu da je podložno interpretaciji onog tko ga provodi. Za provođenje prava nije dovoljno samo perfektno pravno znanje, već je potrebno i poznavanje života općenito. Nažalost, malo je kvalitetnih pravnika. U konkretnom slučaju može se postaviti teza da se radi o kaznenom djelu prijetnje, premda sam svjestan da bi 99.9% sudaca odbacilo tu tvrdnju. Istina je da se kazneni zakon treba interpretirati i provoditi restriktivno, nikad na štetu okrivljenika, ali osobno bih u ovom slučaju bio sklon protumačiti podizanje brisača kao "prijetnju nekim zlom", jer zlo kojim se prijeti ne mora biti eksplicirano (tipa "polomit ću ti noge"), već može biti i apstraktno. To je zapravo poruka koja glasi: ako opet tu parkiraš, slijedeći put ću učiniti nešto gore, npr. probušiti gume. Počinitelja bi trebalo proglasiti (ne "oglasiti", kako se to idiotski formulira u presudama)krivim za počinjenje kaznenog djela prijetnje.

 

Inače, uskoro ću u svojoj ulici pokrenuti akciju preispitivanja svih žutih linija iscrtanih po asfaltu, jer to je stvarno uzelo maha.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Zahvaljujem na odgovorima.

Naše parkiralište nema nikakve tabele o obavijestima i zabranama jer je javna površina za što postoje dokumenti-nacrti.

Stavljanje stupića i lanaca kojim se želi privatizirati javno parkirno mjesto je kažnjivo 500 kn, a naplaćuju se i troškovi uklanjanja nedozvoljenih radova. Za javne površine nadležno je komunalno redarstvo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija