Jump to content

PAG uvjeti gradnje beu UPUa u neizgradjenom dijelu gradj. zone ?


varazdin

Preporučene objave

Bok svima,

 

evo kupio sam prije nekih 6 godina parcelu na Pagu u neizgradjenom dijelu gradjevinske zone. Godinama sve pokusavam kako bi dobio odgovor na pitanje dali mogu graditi i ako uz koje uvjete !

 

Odgovor je da NE mogu dobiti uvjete gradnje bez izrade detaljnog pana nizeg reda (UPU), a taj plan - i to mi kazu svaki put - se nece raditi jos dddddduuuuugo.

 

Predlozio sam da bi sa grupom istomisljenika privatno financirao izradu detaljnog plana naseg "sela", no i to se u Pagu odbija uz obrazlozenje da izrada plana naseg sela po aktualnom prostornom planu isto obvezuje izradu detaljnog plana susjednog sela, koje je 5 puta vece od naseg i samim time projekt privatnog financiranja izrade plana pada u vodu.

 

Moja cestica ima 700 m², do nje vodi asfaltni put, im ajavna rasvjeta pokraj, na placu imam saht, sa strujom, vodom i telefonom.

 

TOM051 u forumu pise, da "neizgrađeni dio građevinskog područja nisu sve faktički neizgrađene površine veće od 5000 m2, nego samo takve površine koje nisu uređene. Slijedom izloženoga, zemljište koje se spominje u pitanju ne smatra se neizgrađenim, iako je faktički neizgrađeno i veće od 5000 m2, ako je postojeća prometnica i druga postojeća komunalna infrastruktura prostornim planom namijenjena tom zemljištu." (Odredba članka 4. stavka 1. točke 1.4. ZPUG-a) U smislu, pak, odredbi članka 125. stavka 2. i članka 126. stavka 1. ZPUG-a, (minimalno) uređenim zemljištem smatra se zemljište na kojem do građevinskih čestica zgrada postoji pristup s prometne površine, odvodnja otpadnih voda i propisan broj parkirališnih mjesta u skladu s prostornim planom, u skladu s kojim se izdaje lokacijska dozvola, rješenje o uvjetima građenja, odnosno rješenje o izvedenom stanju.

 

 

MOJE PITANJE:

 

DALI POSTOJI BILO KOJI NACIN DA DOBIJEM UVJETE GRADNJE U NEIZGRADJENOM DIJELU GRADJEVINSKE ZONE NA PAGU ?

 

Unaprijed svima hvala

 

PS: Ne shvatljivo mi je, da lokalna vlast obija svaki pokusaj privatnog kapitala, dakle nema partnera vec samo inkompetencija i destruktivnost

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozvati se na Zakon o prostornom uređenju i gradnji:

 

 

Zabrana izdavanja dozvola i drugih akata

Članak 127.

(1) U svrhu izrade urbanističkog plana uređenja ili detaljnog plana uređenja, čija je obveza izrade propisana prostornim planom šireg područja, predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave može odlukom o izradi na području obuhvata tog plana zabraniti izdavanje lokacijske dozvole i rješenja o uvjetima građenja za građenje novih i/ili rekonstrukciju postojećih građevina te rješenja o izvedenom stanju i potvrde izvedenog stanja do donošenja tog plana, ali ne duže od dvije godine od dana stupanja na snagu odluke.

(2) Zabrana iz stavka 1. ovoga članka može se produžiti za najviše godinu dana i nakon toga se više ne može propisati pet godina.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hej Felixx,

 

hvala na odgovoru, nisam bas u tim vodama, pa ako bi mi mogao malo detaljni objasniti koji je proces.

 

Dali trebam formalnu zatraziti uvjete gradnje p aprilikom toga se pozvati na zakon o prostornom uredjenju i gradnji ?

Dali su tebi poznati slucajevi sa mora u kojima se odlucilo u korist trazitelja ? Pitam jer jer bitan argument "presedana" pogotovo na moru gdje postoji i "zastita obalnog pojasa".

 

Svaka pomoc je dobro dosla pa evo jedva cekam odgovor !!!!!!

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo treba reći da mogućnost dobivanja dozvola i gradnje u ovakvom slučaju ipak nije bezuvjetna.

 

Čestica mora imati pristup prometnici i komunalnim priključcima (ova čestica ima). Osim toga prostorni plan propisuje i minimalnu veličinu čestice (ovisi i o namjeni prostora) i širinu čestice na građevinskoj liniji.

 

Ne znam postoji li uopće pravna praksa u ovakvim slučajevima (zakon iz 2007., zabrana do 3 godine) jer su se ovisno o tumačenju tek nedavno ostvarili uvjeti za spor.

 

Pravila vezana uz 'zaštitu obalnog pojasa' primjenjuju se neovisno o ovoj temi. Možda mogu biti izlika za neizdavanje dozvole, ali neka daju takav odgovor u pisanom obliku.

 

Ostalo u poruci.

 

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nadam se da ti mogu pomoći iako i ja još uvijek nemam rješenje o uvjetima građenja. Naime rješenje su stvarno komunalno opremljene građevinske čestice. U zadarskoj županiji intenzivne su promjene i dopune prostornih planova lokalnih samouprava kojima će se znatan dio neizgrađenog građevinskog zemljišta promjeniti u komunalno opremljene zone. (obilježene su plavom bojom na PP-u). Proces traje od nekoliko mjeseci pa do nekoliko godina ali nakon toga će se moći graditi. Provjeri da li Pag ima namjeru ići na promjene i dopune PP-a i pazi da ti čestica uđe u komunalno opremljenu zonu (možeš uložiti prigovor koji se gotovo 100% uvažava)

Drugi način je da nadležnom tjelu predaš zahtjev za rješenje o uvjetima građenja bez obzira što ti neće izdati uvjerenje da možeš graditi na svojoj čestici. Maksimalno ubrzaj postupak da ti što prije negativno riješe predmet a zatim u zakonskom roku uloži žalbu ministarstvu te se pozovi na naputak ministarstva od 12.06.2008 godine. Priloži sve dokaze da ti je čestica komunalno opremljena te da se gradnjom ne umanjuje vrijednost susjedne parcele. Ako je sve u redu uvažit će tvoj prigovor te će ti nadležno tijelo izdati suglasnost za gradnju. Upoznao sam nekoliko osoba koji su na ovakav način došli do rješenja o gradnji ali to ti nitko u nadležnom uredu neće reći. Nažalost, jako mi je bilo teško doći do ovih informacija a u zadarskoj županiji su zauzeli stav da sve ovakve predmete odbijaju jer mišljenje ministarstva od 12.06.2008 nije podzakonski akt.

Nevjerovatno zar ne?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bok, evo hvala na informacijama. To glede "komunalno uredjenih cestica" se poklapa sa mojim informacijama, i izgleda da je to upravo kljuc svega, dakle treba uci u TU zoni. Stim u svezi pitanej tebi : "Koja je tocna definicija takve parcele"

Dali je to voda, struja NA terenu ? Ili u nedoglednoj blizi ? Dali je to prilaz cesti ?

 

Hvala tebi, jer znam kako je bilo tesko doci do tih informacija. Upravo zato je super, sto postoji ovaj forum, pa da drugi NE trese vrijeme !

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija