Jump to content

povrat poreza, olakšice


dejo17

Preporučene objave

Ispričavam se ako ova tema već postoji, jer je ja nisam uspio naći.

Ukratko:

Radim kao honorarac za Večernji list i do kolovoza ove godine jedini sam u kući imao primanja (sa mnom još živi majka), od kolovoza je ona počela dobivati mirovinu od starog koji je umro. Mogu li ju navesti kao uzdržavanu osobu u godišnjoj prijavi poreza? Pretpostavljam samo za prvih sedam mjeseci ili? Njena mirovina je 2830 kuna i prelazi onih 10800 kuna godišnje što sam negdje pročitao da je prag da se nekoga prijavi kao uzdržavanog člana obitelji.

I još jedno pitanje. Djed i baka ne žive s nama već s ujakom. Ujak radi, ali je raspikuća i djed i baka u biti žive od od neke djedove invalidnine od 350 kuna mjesečno. Ja im tu i tamo dam nešto novca da mogu preživjeti. Imam li pravo i njih navesti u godišnjoj prijavi? Novac koji bi dobio radi njih u povratu poreza ionako bih dao njima jer njima više treba nego meni.

Unaprijed hvala na odgovorima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Majku ne mozete navesti u poreznoj prijavi jer je u 2010. godini ostvarila prihod veci od 10800kn bez obzira sto prihod nije bio cijelu godinu, ali ona moze sama predati poreznu prijavu i dobiti neki povrat.

 

Sto se djeda i bake tice, ako ih nitko drugi ne prijavi kao olaksicu (npr. ujak) i nemaju prihode vece od 10800kn na godisnjoj razini, onda ih mozete prijaviti kao uzdrzavane clanove obitelji :namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija