Jump to content

Izračun trajanja godišnjeg odmora uslijed promjene ZOR-a


silba

Preporučene objave

U pravilniku o radu stoji:

 

Za svaku kalendarsku godinu radnik ima pravo na plaćeni godišnji odmor u trajanju od najmanje 18 radnih dana.

 

Ukupno trajanje godišnjeg odmora utvrđuje se za svakog radnika tako da se najkraćem trajanju godišnjeg odmora kumulativno pribrajaju dani godišnjeg odmora po sljedećim osnovama:

 

Dužina radnog staža...

 

U ZOR-u stoji:

 

Radnik ima za svaku kalendarsku godinu pravo na plaćeni godišnji odmor u trajanju od najmanje četiri tjedna.

 

Da li stavka iz novog ZOR-a djeluje tako da se najkraće trajanje godišnjeg odmora, spomenuto u pravilniku o radu treba interpretirati kao 4 tjedna (24 dana), te na njega dodavati dodatne dane godišnjeg odmora?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Točno. Zakon se promijenio, a Vaš pravilnik o radu nije usklađen s promjenom, što kod primjene nije toliko bitno jer se uvijek primjenjuje za radnika najpovoljnije pravo, dakle prema zor-u. Dakle, najkraće trajanje godišnjeg odmora je 4 tjedna, a na ovo dodajete dodatne dane prema ostvarenom radnom stažu ili godinama, kako je već regulirano pravilnikom.

I naravno, trebate uskladiti pravilnik jer je manje povoljan od zor-a, što nije sasvim dopušteno.

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Točno. Zakon se promijenio, a Vaš pravilnik o radu nije usklađen s promjenom, što kod primjene nije toliko bitno jer se uvijek primjenjuje za radnika najpovoljnije pravo, dakle prema zor-u. Dakle, najkraće trajanje godišnjeg odmora je 4 tjedna, a na ovo dodajete dodatne dane prema ostvarenom radnom stažu ili godinama, kako je već regulirano pravilnikom.

I naravno, trebate uskladiti pravilnik jer je manje povoljan od zor-a, što nije sasvim dopušteno.

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da niste potpuno u pravu. Točno je da je učinjen propust ako pravilni o radu nij eusklađen sa ZOR-om, međutim ZOR propisuje minimalno trajanje GO, a ne osnovicu za GO, pa tek ako bi ukupni godišnji odmor, znači osnovica 18 dana plus dodatni dani predviđeni kolektivnim ugovorom i pravilnikom, bio manji od 4 tjedna (tj. 20 dana za 5- dnevni radni tjedan, ili 24 dana za 6-dnevni radni tjedan) tada bi se kršio ZOR u pogledu minimalnog trajanja GO.

 

MEđutim ja imam drugi problem, pa ako netko zna neka pomogne. Mi smo u Pravilnik o radu (kojeg smo donijeli u proljeće) stavili kao osnovicu 20 dana, a u listopadu je donesen TKU za javne službe u kojem je osnovica 18 dana, granski KU nije u međuvremenu promijenjen (ni od kada je donešen ZOR, ni TKU) i u njemu isto stoji osnovica 18 dana.

Da li ću napraviti grešku ako uzmem za osnovicu 20 dana, tj. držim se Pravilnika o radu kao najpovoljnijeg prava za radnika, ili moram mijenjati Pravilnik i uskalditi ga s TKU?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

za

jagodica-bobica

a)

Pa nije osnovica 18 dana?odakle vam to.20 dana za petodnevni radni tjedan i 24 za šestodnevni radni tjedan.Ukupni godišnji odmor nikako ne može biti krači od 4 tjedna.

 

b)

Zakon je na prvome mjestu što znači da vam ni TKU ni granski kolektivni ugovor nisu u skladu s zakonom.vi ne da možete uzeti kao osnovicu 20 odnosno 24 dana već morate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

TKU - NN 115/10

Godišnji odmor

 

Članak 38.

 

1. Trajanje godišnjeg odmora utvrđuje se tako da se na 18 dana dodaju dani godišnjeg odmora prema kriterijima utvrđenim kolektivnim ugovorima djelatnosti.

 

2. Ukupno trajanje godišnjeg odmora ne može iznositi manje od najkraćeg trajanja toga odmora utvrđenog Zakonom o radu, niti više od 30 radnih dana.

 

ZOR - 149/09

Najkraće trajanje godišnjeg odmora

 

Članak 55.

 

(1) Radnik ima za svaku kalendarsku godinu pravo na plaćeni godišnji odmor u trajanju od najmanje četiri tjedna.

 

Iskreno MARIO SB vaš odgovor mi nije jasan ne znam što ste njime htjeli reći.

A vaš odgovor pod B) nije točan. Ponavljam ZOR spominje samo najkraće trajanje GO koje ne smije biti kraće od 4 tjedna (20, ili 24 dana kako ste i vi i ja naveli), a ne osnovicu, a meni konkretno TKU propisuje osnovicu 18 dana a granski kolektivni mi dodaje dodatne dane po određenim kriterijima (staž, sprema itd.) i recimo meni je po tom izračunu GO 23 dana, što znači da je u potpuno u skladu sa ZOR-om jer je duži od 4 tjedna, tj 20 dana (radim pet dana tjedno).

 

Pravilnik o radu smo donijeli odmah nakon što je donesen ZOR i u njega smo stavili kao OSNOVICU 20 dana, a u listopadu je donesen TKU sa OSNOVICOM 18 radnih dana. Mene samo zanima, da li je napravljena pogreška ako je Pravilnikom o radu utvrđena veća osnovica od one propisane TKU-om. (Granski KU nije mijenjan od kada je aktualno to s GO i po njemu je također osnovica 18 dana).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovdje se radi o različitim mjernim jedinicama ( dani - tjedni ), ali, ako uzmemo u obzir da će 4 radna tjedna, koliko je minimalno zajamčeno samim zakonom, redovito u sebi sadržavati više od 18 radnih dana koji su KU određeni kao osnovica za računanje, a na ovo će se dodavati dani prema stažu i dr., neće li to dovesti do diskriminacije radnika koji prema dodatnim uvjetima ostvaruju pravo na dodatne dane odnosno dulje trajanje godišnjeg odmora?

Npr., radnik koji se tek zaposli, recimo sss ili nkv, uglavnom, ne ostvaruje po dodatnim kriterijima neke extra dane godišnjeg, u svakom slučaju će imati zajamčena 4 radna tjedna, koji će u principu obuhvatiti više od 18 radnih dana ( 20 ili 24), dok recimo radnici koji prema dodatnim kriterijima staža i stručne spreme ostvaruju više dodatnih dana, a koji im se pribrajaju na osnovicu od 18 radnih dana, na taj će način biti zakinuti za minimalno 2 dana ( razlika 18 osnovice i 20 osnovice, npr.).

Što se novog kolektivnog tiče, moguće je da se sindikat ovom prilikom koristio pravom temeljem čl. 7. st. 2 zor-a jer se ovdje očito radi o malom manevru.

Sva dodatna mišljenja i informacije su dobrodošle...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za jagodica-bobica

A da ja sad vas nešto pitam?Vama dođe radnik koji nema ni dana radnog staža,koji ima SSS, koji je skroz zdrav,koji nema maloljetne djece ili djece s psihofizičkim smetnjama??

Na temelju čega ćete vi njemu dati dodatne dane na tu vašu osnovicu od 18 dana.kako čete vi njemu dodati tu razliku do 4 tjedna koju mora imati po zakonu??Pretostavljam da postoji osoba koja neće udovoljiti odmah uvjetima za dodatne dane?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav!

Evo da se i ja uključim...

 

Moram reći da se slažem sa tumačenjem Jagodice-Bobice zbog slijedećeg:

 

1. navedeno je da se prema članku 38. TKU trajanje godišnjeg odmora utvrđuje da se na 18 dana dodaju dani godišnjeg odmora prema kriterijima utvrđenim kolektivnim ugovorima djelatnosti. Iz ovakve stipulacije proizlazi da je moguće uzeti za osnovicu 18 dana i dodati koliko je potrebno da bi radnik imao ukuupno 4 tjedna godišnjeg jer zakonom nigdje nije propisano da je osnovica za nadodavanje dodatnih dana 20 dana, već samo da radnik mora imati 4 tjedna godišnjeg.

 

U prilog ovome govori i činjenica da je TKU određeno da se na 18 dana dodaje određeni dodatni broj dana. Da je kojim slučajem kolektivnim ugovorm određeno da se na zakonski minimum dodaju dodatni dani, tada bi osnovica za dodavanje dana bila odreba iz zakona, tj. na 4 tjedna bi se dodavali dani.

 

Moje skromno mišljenje....

 

Z!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za elvina0162

Naravno da poslodavac može na tu vašu osnovicu od 18 dana dodati dodatne dane,al mora postojati kriterij za to.Pa ne može davati dane na lijepe oči.(bar ne ozbiljne firme)

-dodatni dani se dodaju npr na:

1.staž

2.maloljetnu djecu

3.stručnu spremu

4.djecu s invaliditetom...itd...

 

A ja vam kažem da vam može doći osoba koja neće udovoljavati u datom trenutku ni jednom od navedenih kriterija za dodatne dane.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo je točno u pogledu činjenice da u samom zakonu uopće nije regulirano pitanje osnovice go, već jedino njegov minimum. Međutim, također sam mišljenja da je moguće drugim pravnim aktima, primjerice pravilnikom, ovo područje urediti na drugačiji način, odnosno u većem opsegu nego što je to određeno KU.

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za jagodica bobica

Osim toga po ovom vašem tumačenju vi bi na neke radnike primjenjivali TKU, a za neke ZOR?(jer i sami ste rekli da vam dođe radnik koji ne udovoljava uvjetima za dodatne dane da bi primjenili ZOR.Kakva je svrha onda tog vašeg TKU ako se ne može primjeniti prema svim radnicima??

Kolektivnim ugovorom se u pravilu uvijek ugovaraju bolji uvjeti od onih propisanih zakonom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o radu,ugovor o radu,pravilnik o radu,kolektivni ugovor su propisi (zakoni...) koji uređuju prava i obaveze koje proizlaze iz radnog odnosa.

 

Za radnika se primjenjuje za njega najpovoljnije pravo.

 

Znači i za osnovicu godišnjeg i za eventualne dodatne dane godišnjeg.

 

Niti jedno pravo nemože biti manje (može biti veće) od onoga utvrđenog Zakonom o radu.

 

Zakon o radu propisuje 4 tjedna minimalnog godišnjeg. Isti ne propisuje dodatne dane.

 

Ako u nekom drugom aktu (ugovor,pravilnik,kolektivni...) su propisani dodatni dani oni se dodaju na osnovicu koja je minimalno 4 tjedna (po Zakonu) a ista osnovica može biti i veća ukoliko je ugovorena (ugovorom, pravilnikom, kolektivnim...).

 

za jagodicu:

Točno je da je zakon propisao minimalno trajanje godišnjeg u trajanju 4 tjedna. Drugi propis određuje da radnik ima pravo na DODATNE dane godišnjeg,znaći dane koji se DODAJU na minimalno trajanje godišnjeg (pošto se koristi za radnika najpovoljnije pravo).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija