Jump to content

Reklama na fasadi (wallscape) i suglasnost suvlasnika


Misericordia

Preporučene objave

Vlasnik poslovnog prostora i predstavnik stanara koji su inače prijatelji žele pod svaku cijenu progurati postavljanje wallscapea na fasadu zgrade, gdje će se reklamirati poslovni prostor u prizemlju zgrade. Reklama će imati oko 30 metara kvadratnih površine. Dogovorena visina zakupa je tričavih 5000 kn godišnje odnosno 415 kn mjesečno, a na razdoblje od 5 godina (u centru smo grada, uz izrazito frekventnu prometnicu).Na sastanku stanara na kojem se o tome odlučivalo se nisu pojavili svi suvlasnici, nego natpolovična većina. Od te natpolovične većine je više od polovice dalo suglasnost za postavljanje reklame.Ja sam upozoravala da je za to potrebna suglasnost svih suvlasnika jer se radi o izvanrednim poslovima a ne o redovitom održavanju.Predstavnik stanara me ignorirao i odbrusio da ga tužim ako hoću (ponavljam da su on i postavljač reklame u dogovoru).Što sad možemo napraviti mi koji smo protiv?Obratiti se Gradu, koji mora odobriti postavljanje reklame?Ili Upravitelju zgrade?Da li smo u pravu kad tvrdimo da je za wallscape potrebna suglasnost svih? Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kada se radi o klasičnom suvlasništvu bez vlasništva posebnih dijelova onda je svakako potrebna 100%-na suglasnost. Međutim, na temelju članka 85. stavka 4. Zakona o vlasništvu, suvlasnici koji su sa susvlasništvom vezani na temelju vlasništva posebnih dijelova mogu svoje odnose regulirati većinskom suglasnošću u obliku međuvlasničkoga ugovora, jer za međuvlasnički ugovor treba većinska suglasnost. Dakle, ne mora se za ovakav posao tražiti 100%-na suglasnot.

Zašto mislite da je 5000 kn godišnje malo? Trebat će vam taj novac i sjetit ćete ga se kada vam bude trebao novac za održavanje krova, fasade i sl.

 

Izvod iz zakona:

 

Izvršavanje ovlasti glede cijele nekretnine

Uprava svih suvlasnika

Članak 85.

(1) Cijelom nekretninom na kojoj je na jednom ili više suvlasničkih dijelova osnovano vlasništvo

određenoga posebnog dijela upravljaju suvlasnici po općim pravilima o upravljanju suvlasničkom

stvari, ako ovim Zakonom nije što drugo određeno.

(2) Suvlasnici su dužni sudjelovati u upravljanju nekretninom, odrediti osobu koja će obavljati poslove

zajedničkoga upravitelja i osnovati zajedničku pričuvu.

(3) Ako odgovarajući suvlasnički dio na kojem je uspostavljeno vlasništvo određenoga posebnog dijela

nekretnine steknu dvije ili više osoba kao suvlasnici ili zajednički vlasnici, sve te osobe sudjeluju u

upravljanju kao da su one sve zajedno jedan suvlasnik cijele stvari, pri čemu se na odgovarajući način

primjenjuju pravila obveznoga prava o solidarnosti vjerovnika, odnosno dužnika.

(4) Suvlasnici donose u pisanom obliku odluke o poduzimanju poslova redovite uprave i izvanrednih poslova, s tim da međusobne odnose mogu odrediti pisanim sporazumom (međuvlasnički ugovor).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo, hvala na odgovoru / mišljenju! Dakle, zgrada je useljena 2002. godine; godišnje se uplati oko 38 tisuća kuna pričuve, a trenutačno na računu imamo : -1.200 Kn! Dakle, dužni smo. Pričuva se troši kao da sutra ne postoji. U 4 godine smo samo na ''sredstva za čišćenje'' i ''piturski materijal'' potrošili 32 tisuće kuna!!!Sad smo u gabuli, pa se silom sklapanju ovakvi ŠTETNI UGOVORI bez privole svih suvlasnika!Raspitala sam se i za reklamu tolike površine na našoj lokaciji bismo mogli dobiti puno više! Druge zgrade dobiju i do 2.500Kn mjesečno! Ovdje predstavnik stanara ide na ruku svojem prijatelju i daje mu reklamu na fasadi za bijednih 450 Kn mjesečno! Za 450 kn možete unajmiti billboard uz neku cestu u Lici na razdoblje od dva tjedna! A ovo je reklama od 30 kvadrata u centru grada! I to na razdoblje od 5 godina! Ako se već ide na davanje dijela fasade u najam zašto se nije skupilo još ponuda? Pokušali smo smijeniti ovog bahatog raspikuću od predstavnika stanara ali naravno, svi su se ustrarili (on počne galamiti i prozivati ljude pa se svi uvuku u svoje ''puževe kućice'').Što možemo? Možemo li ga smijeniti sudskim putem?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sve račune nastale za potrebe zgrade svaki suvlasnik ima pravo uvida u njih, ja sam predstavik stanara u zgradi, 54 suvlasnika i 3 poslovna prostora,moji suvlasnici kod upravitelja ili mene mogu vidjeti sve račune i pitati za svaku lipu, najbolje vam je promijeniti i predstavnika i upravitelja zgrade

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema Vašem pisanju čini se da je riječ o nemoralnom predstavniku. Najbolje rješenje je sljedeće:

1. Pronađite suvlasnika koji želi biti pošteni predstavnik (čini mi se da biste to mogli biti Vi).

2. Napišite odluku kojom se smjenjuje postojeći predstavnik i imenuje novi predstavnik.

3. Na odluci morate imati popis svih suvlasnika s pripadajućim površinama u vlasništvu i postocima idealnoga dijela suvlasništva te s podacima o OIB-u.

4. Odluku treba potpisati više od 50% suvlasnika, s tim da se zbrajaju idealni postoci suvlasništva.

5. Ako imate 50,01% potpisa, stari predstavnik je smijenjen, imenovan je novi i taj novi treba poduzeti korake da se potpiše novi međuvlasnički ugovor i pronađe novi upravitelj. najbolje da novome predstavniku u svemu pomogne budući novi upravitelj, jer je i njemu u interesu da dobije posao.

 

To vam je najjednostavnije, iako izgleda komplicirano.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija