Jump to content

Jamac i otplata kredita u ime pokojne osobe


Ines225

Preporučene objave

imam jedno pitanje.. Dali smrcu osobe (i ujedno korisnika kredita) prestaje punomoć tj. jamstvo druge osobe (znaci da otplacuje njegov dug) ako Ostavinska rasprava jos nije zavrsena i nisu utvrdeni nasljednici (iako je pokojni imao djecu) ili jamac mora placati kredit banci bez obzira na ostavinsku?

 

Banka uredno skida jamcu svaki mjesec ratu kredita, a koji ja uredno njemu uplaćujem jer sam fer, a necu biti nasljednik.. Medutim kredit je na moj stan i strah me od gubitka stana zbog toga..

Da li smo mi duzni vracati banci kredit iako ostavinska jos traje (i trajat ce jos bar 2 godine zbog podosta problema) ili mogu nekako staviti kredit na poček do rijesenja o ostavini? Banka mi cak ne da ni ugovor o kreditu iako sam pismeno trazila sve papire o kreditu... tako da neznam niti dali je pokojni imao kakvo osiguranje kredita, nista

 

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kredit je osiguran prvo jamcem, zatim hipotekom na moj stan. ali nije koristen za kupnju mog stana, vec samo kao jamstvo. Ne mogu jer je velik, a rata je narasla za 1000kn gore nakon smrti osobe koja je otplacivala isti...

i sad jamcu sjedaju svaki mjesec a ja mu dajem novce.. a ostavinska nije zavrsena, i necu biti nasljednik..iako sam u rodnom srodstvu s pokojnim.

sto mi je ciniti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

s time da sam vazno zaboravila napomenut.. Pokojni je kad smo sklapali ugovor o kreditu kod javnog bilejznika napravio izjavu da ce cim otkupi sovj stan prenijeti hipoteku s mojega stana na svoj.. to nije ucinio i ostao je na mojem... jeli mogu nekako prenijeti hipoteku iako ostavina nije zavrsila ili moram otplacivati taj kredit iako nisam nasljednik a na zalost jamcu skidaju (dobar prijatelj) pa mu dajem svaki mjesec?? inace, veliki je iznos kredita i traje jos 14godina...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

molim vas pojasnite kako otkup potrazivanja, sta to znaci dolazit na mjesto banke?

 

ovak- inace, kad sam dopustila pokojnom da uzme moju nekretninu kao zalog kredita, rekla sam mu da cim plati porez za svoj stan odmah prenese hipoteku na sebe (i imam tu ovjeru od javnog biljeznika da hoce) medutim on to nikad nije napravio, i u meduvremenu je umro. s bankom sam razgovarala , preko telefona su rekli da dok ostavina nije gotova nema prijenosa hipoteke. Ostavinska nije gotova vec dvije godine, tako se mogu razvlacit jos 5 god. i placat kredit za koji nisam kriva.

Znaci imam ovjeru od pokojnog kod j.biljeznika da ce cim uknjizi svoju nekretninu prenijeti hipoteku. jel si mogu time bilo kako pomoci da ne placam taj kredit vise??? njegova nekretnina je jos u ostavinskom postupku, znaci nasljednika nema. ali neka banka sjedne na njegovu i ne uzima meni i jamcu mjesecno rate kredita koje su ogromne... i svaki mjesec sve vece...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Pozdrav svima. Nova sam na ovom forumu, a budući da nisam nigdje uspjela pronaći situaciju sličnu mojoj postavljam pitanje ovdje pa ako netko pročita i može pomoći... Naime, moj otac bio je jamac za kredit prijatelju koji je nedugo nakon uzimanja kredita umro. Njegova supruga kredit nije nastavila otplaćivati, a zatim je također ubrzo umrla i ona. Iza njih je ostala razvedena kći sa malodobnim djetetom koja živi od socijalne pomoći u kući preminulih roditelja. Banka je napravila reprogram kredita sa novom ratom i taj kredit sada otplaćuje moj otac. Ono što mene zanima je kako i od koga se naplatiti nakon otplate kredita? Koga tužiti za povrat sredstava? Banka je kuću preminulih supružnika dala u prodaju radi naplate dugovanja (tko zna za šta sve i koliko kredita je u pitanju). Savjet? Itko?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 11 mjeseci kasnije...

Pozdrav, zanima me kako je moguće da pokojnoj osobi koja je imala kredit u banci i dalje redovito stižu rate na naplatu (3.mjesec) iako je banka o svemu obaviještena i pokojnik ima osiguranje kredita u slućaju smrti? Da li ja kao nasljednik tek.računa imam pravo tražiti povrat tih sedstava od osiguravajuće kuće? Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dug ostavitelja plaća nasljednik/ci do vrijednosti nasljeđene imovine.

ako pokojnik nema imovine na ostavinskoj se odreći nasljedstva (samo dug)

dug nikakako ne priznavati (ni pismeno ni usmeno ni u šali) inače ko prizna dug dužan ga je i vraćati.

 

dali će banka naplatiti dug ili ga otpisati to je njen problem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

DObar dan imam pitanje tj vise njih.Naime ovako osoba je digla kredit hipotekarni nenamjenski i dala novac neznam kome nakon toga dize kredit u drugoj banci s jednim jamcem .osoba koja je digla kredite umire nazalost .djeca prihvacaju nasljedstvo otplacuju hipotekarni a ovaj povremeno jer nemaju novaca .zove ih nekakv navodni drugo jamac koji uopce nije na ugovoru i prijeti tuzbom,e sad dal taj jamac mora placat ukoliko djeca ne placaju?i kako se moze otkriti gdje su ti novci otisli?

jer u kucu pokojnog nije ulozeno ..hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija