Jump to content

bolvanje i otkaz ugovora o radu


dikilemi

Preporučene objave

Evo ovako,planirala sam godišnji ali u međuvremenu sam se razbolila,naime dijabetičar sam i otvoreno mi je bolovanje 30 dana.Međutim ugovor mi ističe 28.2.2011.,a ja ću još uvijek biti na bolovanju.Moji poslodavci su zaposlili novu radnicu tako da mi neće biti produžen.Dali mi ide i dalje radni staž dok sam na bolovanju i da li ćeu i dalje imati pravo na godišnji u srazmjernom djelu ugovora..tako piše..Dali on ide u radni staž ili?Zanima me jer vjerojatno zbog zdravstvenog stanja neću još moći raditi a fali mi 21 dan da bi se prijavila na biro i imala pravo na novčanu naknadu...što mi je vrlo važno...Šta mi je za uraditi? ako netko zna puno hvala na pomoći... :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ste prijavljei do 28.02. onda vam do onda ide radni staž, bez obzira radili, bili na bolovanju ili godišnjem. Međutim kad ugovor istekne, tu i prestaje računanje staža , bez obzira kaj ste na bolovanju. Ako ste na bolovanju onda ne možete biti i na godišnjem, a s obzirom da je 28. vrlo blizu ne vidim kad bi ga stigli koristiti. Kad vam istekne ugovor čim prije si obavite prijavu na HZZO.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A što je sa novčanom naknadom sa zavoda?Na njihovom portalu piše:Pravo na novčanu naknadu stječe nezaposlena osoba koja u trenutku prestanka radnog odnosa ima najmanje 9 mjeseci rada u posljednja 24 mjeseca. Kao vrijeme provedeno na radu smatra se vrijeme obveznog osiguranja po propisima o mirovinskom osiguranju ostvareno na temelju radnog odnosa u Republici Hrvatskoj i vrijeme koje je radnik proveo na bolovanju, odnosno rodiljnom, roditeljskom, posvojiteljskom ili skrbničkom dopustu nakon prestanka radnog odnosa, odnosno službe, ako je za to vrijeme primao naknadu plaće prema propisima o zdravstvenom osiguranju.

 

Da li to znači ako i dalje budem na bolovanju da imam pravo na novčanu naknadu bez obzira na istek ugovora??? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dikilemi,

pitala si:Da li to znači ako i dalje budem na bolovanju da imam pravo na novčanu naknadu bez obzira na istek ugovora???

 

Pravo na bolovanje (naknadu) stjećeš po osnovi zdravstvenog osiguranja koje ti plaća poslodavac. Dakle po osnovi zasnovanog radnog odnosa. S obzirom da ti radni odnos PRESTAJE,prestaje ti i osiguranje po osnovi njega pa slijedom toga i bolovanje_privremena nesposobnost za rad.

Ovo će pak reći da bila ti na bolovanju ,godišnjem ili radila radni odnos traje dok traje tvoj Ugovor.

Plumica ti je to dobroobjesnila.

Kaj se tiće naknade sa Zavoda sama si pročitala da pravo na naknadu sa zavoda stječeš ako imaš 9 mjeseci rada u protekla 24 mjeseca. Imaš imat ćeš pravo na naknadu. Nemeš li,nećeš imati.

Kaj se tiće GO ukoiko ga nemožeš,a nemožeš koristiti, imaš pravo na novčanu naknadu za neiškorišteni dio shodno Zakonu o radu i njegovom:

Članak 61.

 

(1) U slučaju prestanka ugovora o radu, poslodavac je dužan radniku koji nije iskoristio godišnji odmor u cijelosti, isplatiti naknadu umjesto korištenja godišnjeg odmora.

 

(2) Naknada iz stavka 1. ovoga članka određuje se, sukladno odredbi članka 60. stavka 1. ovoga Zakona, razmjerno broju dana neiskorištenoga godišnjeg odmora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija