Jump to content

Neplaćanje carine i pdv-a u putničkom prometu do 1000kn


alen4

Preporučene objave

Pošto se po novom zakonu od 01.01.2011. može u putničkom prometu uvesti preko granice robe za osobne potrebe do vrijednosti od 1000kn bez plaćanja pdv-a a uskoro idem preo granice zanima me sljedeće :

 

1.)Može li se povesti npr.100kg šećera i 60 l mljeka,dali me carinik ima pravo po zakonu zaustaviti jer je količina robe prevelika za osobnu uporabu?

(Naime zvao sam carinu više njihovih odijela i tvrde da to nigdje nepiše u zakonu koja količina robe mora biti samo cijena i da će mi carinik vjerovatno pokazati da stanem sa strane,ne znam čemu jer mislim uvest gomilu špeceraja pošto će biti više osoba u autu i na svakoga ću uzeti dio)

 

2.)Dali se dva puta može preći granica u istom danu i oba puta uvesti robe u vrijednosti 1000kn/osobi bez pdv-a i carine

(Opet zvao sam carinu i tvrde da mogu ako ne živim u pograničnom području,a ne živim,)

 

Molio bi Vas za odgovor,zvao sam carinsku službu,razne specijalizirane odijele,svi me nekud prespajaju i daju nedoređene odgovore tipa "možete uvesti do 1000kn ali ako je veća količina iste robe to bi vam mogao biti problem",i tako na svakom broju na koji nazovem uključujući besplatni.

 

Mislim što ako mi carinik kad mu prijavim robu kaže "ne možete to uvesti,prevelika je količina za osobnu upotrebu" i onda moram špeceraja i sl.sitnica u vrijednosti par tisuća kuna ostaviti na granici ,na koji zakon da se pozovem,kome da se žalim ako imam pravo na to ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa dajte molim vas svaki koentar je poželjan,ovo je jedino mjesto gdje se može dobiti stručan komentar na ovakvu temu,mada zahvalan sam za svaki koment samo da netko nešto odgovori,a preko granice idem sad pa bi volio nešto prevući i onda tek za par mjeseci i to možda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja imam sličam problem, tj. pitanje, samo se tiče poštanskog, a ne putničkog prometa. Kod pošte je granica bijednih 160 kn za kupljeniu rabu, a 300 kn ako primaš poklon od privatne osobe.

Kad čitam propise, sami po sebi su već nedorečeni ili nejasni. Pa ti se otvori još masa podpitanja, na koje nitko nema jasan odgvor. Na Carini te šetaju od telefona do telefona, a svatko ti odgovori nešto drugo. Odnosno odgovori im počinju sa "u pravilu...." ili "u načelu...", a najblesavije je tad ti na telefonu ukažu na neki zakon, koji si već čitao, a ne shvatio.

Tako da se bojim, što god ti ovdje netko odgvorio, "mjerodavno" će biti raspoloženje carinika na granici, a pročitaj si makar Carinski zakon, tako da znaš otprilike kako ide, tako da na granici možeš reagirati, ako službenici "zabriju" u totalnom krivom smjeru.

Meni je to jednom uspjelo u Zagrebu na Carinarnici u pošti u Branimirovoj, jer su potpuno "fulali" pa sam im bio ukazao na neke propise i "pustio žile" dok se nisu pozabavili sa mnom i jedva shvatili da su pogriješli.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija